Hřebejk s Jarchovským chystají filmové ztvárnění korupčních kauz bývalého hejtmana Davida Ratha a "sněžícího" ex-ředitele Nemocnice Na Homolce

Hřebejk s Jarchovským chystají filmové ztvárnění korupčních kauz bývalého hejtmana Davida Ratha a "sněžícího" ex-ředitele Nemocnice Na Homolce
Jan Hřebejk | Česká televize
Režisér Jan Hřebejk a scenárista Petr Jarchovský ještě ani nedotočili čtyřdílný komediální krimi seriál Pozadí událostí, a už chystají s producenty Majou Hamplovou a Matějem Chlupáčkem ze společnosti Barletta další projekt. Ten ponese název Sněžím! a půjde o filmové ztvárnění knih investigativního novináře Radka Kedroně, zabývajících se dvěma slavnými kriminálními kauzami. Jde o tituly Sněžím! Deník bílé mafie a Operace Rath.
Jan Hřebejk
Jan Hřebejk | Česká televize
První vypráví o bývalém řediteli Nemocnice Na Homolce Vladimíru Dbalém, jenž byl odsouzen na 9 let nepodmíněně. Ten proslul tím, že si o svém korupčním, finančním i kokainovém tažení vedl deník s důkladným popisem toho, jak mafie v českém zdravotnictví fungovala - od dodavatelů přes šéfy zdravotnických zařízení a vysoké státní úředníky až po vyhlášené kmotry. Operace Rath pak popisuje nechvalně známou korupční kauzu okolo středočeských lékařů Davida Ratha, Petra Kotta a Kateřiny Pancové. Ti byli po několika letech soudních sporů odsouzeni za braní několikamilionových úplatků. Kedroň sestavil podrobnou rekonstrukci dvou významných kauz tím, že sledoval pozadí obou případů, shromáždil dokumenty a zpovídal zasvěcené osoby (detektivy, svědky, státní zástupce).
Hřebejka s Jarchovským na Kedroňových knihách oslovil jejich černý humor. Hřebejka navíc natolik zaujaly film Vlk z Wall Street a seriál Boj o moc, že se rozhodl natočit něco v podobném duchu.
Dle Chlupáčka vedl k rozhodnutí spojit obě knihy do jednoho celku fakt, že dané kauzy měl na starost totožný tým vyšetřovatelů. Příběhy navíc spojuje lékařské prostředí a také značná chamtivost hlavních aktérů. Chlupáček dále uvedl, že projekt by mohl mít podobu dvanáctidílné televizní série, jež by mohla být případně uvedena i v podobě dvou celovečerních kinofilmů. Zatím tedy není jasné, jaký formát bude pro adaptaci Kedroňových knih zvolen.
Na scénáři se již pracuje a natáčení by mělo začít na jaře příštího roku. Výsledek by měli diváci vidět na podzim roku 2022.