InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Chantal Poullain s Triem Štěpána Markoviče

    Úterý 7.5 19:30 - Městské divadlo Český Krumlov

  • MUDr. Jan Hnízdil-Jak si udržet zdraví v nemocné společnosti - beseda

    Úterý 7.5 18:00 - Velký sál Univerzity Tábor

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Táborští radní napravili čachry s parkovacími kartami. Sebe přitom nezapomněli zvýhodnit

Kromě tohoto auta, jehož řidička měla v trvalém držení kartu č. 1, měli bezplatné karty rozebrané i další lidé. O tom redakce psala  už v lednu 2019. Místostarosta Václav Klecanda tehdy slíbil nápravu. Nyní se radnice velmi dotklo slovo - čachry.... , Autor: L. Kolářová

Kromě tohoto auta, jehož řidička měla v trvalém držení kartu č. 1, měli bezplatné karty rozebrané i další lidé. O tom redakce psala už v lednu 2019. Místostarosta Václav Klecanda tehdy slíbil nápravu. Nyní se radnice velmi dotklo slovo - čachry....     Autor: L. Kolářová

Reakci starosty Tábora Štěpána Pavlíka vyvolal článek Týdeníku Táborsko, který vyšel pod výše uvedeným titulkem. Poukazoval na dřívější praxi s vydáváváním volných parkovacích karet pro parkování na Žižkově náměstí v Táboře. Existovalo 16 karet, v oběhu však jich bylo už jen pár. Některé karty si určití lidé ponechali pro sebe. Přinášíme čtenářům JčTEĎ jak původní článek o těchto praktikách, tak reakci starosty města.

Táborští radní napravili čachry s parkovacími kartami. Sebe přitom nezapomněli zvýhodnit

TÁBOR – Od letošního prvního ledna začala platit nová směrnice rady města Tábora o postupu při vydávání a používání karet pro parkování před budovami městského úřadu na Žižkově náměstí. Podivné užívání předchozích karet kritizoval po nástupu do funkce pirátský místostarosta Václav Klecanda. Dřívější ve folii zatavené karty, kterých mělo být v oběhu šestnáct, si totiž někteří bývalí i současní představitelé města nebo úředníci ponechali v trvalém držení a do podatelny je nevraceli. Zařídili si tak pro sebe bezplatné parkování na Žižkově náměstí.

Trvalo to poměrně dlouho – volební období se pomalu nachyluje k závěru, ale nakonec je směrnice o novém systému parkování přece jen na světě. Do parkování vnáší pořádek, ale také novinku. Dvě karty rovnou vyčleňuje pro vedení města. Tytam jsou tedy časy, kdy například bývalá místostarostka Kateřina Bláhová platila za své soukromé auto na Žižkově náměstí normální parkovací lístky jako každý občan.

Pozvaní hosté a veřejnoprávní subjekty
Nová směrnice řeší parkování před budovami čp. 2 a čp. 11 na Žižkově náměstí. I nyní se návštěvník radnice dostaví do podatelny. Zde úřednice ověří, jestli je pozván na jednání k vedení města, a vystaví parkovací lístek pouze na vymezenou dobu. Lístek tak ještě ten den pozbyde platnosti. Tím je vyřešen minulý problém s tím, že si karty někteří přivlastňovali natrvalo.
Parkovací karty mohou být vydávány pouze návštěvám z jiných veřejnoprávních subjektů a odborníkům pozvaným na prezentace či konzultace probíhajících nebo plánovaných projektů. Karty se tedy nevydávají zaměstnancům města ani občanům pro běžnou návštěvu úřadu.

Se starou kartou hrozí pokuta
Předchozí karty již tedy neplatí a jak sdělil vedoucí odboru vnitřních věcí Vladimír Helma, městská policie byla informována, že parkování s touto kartou má být posuzováno jako přestupek. Současně město vyzývá držitele těchto karet, aby je vrátili.
Helma také potvrdil, že dosavadní systém nevyčleňoval speciální karty pro bezplatné parkování soukromých vozidel představitelů města. Nynější směrnice ale dvě karty pro vedení města výslovně zmiňuje.
Starosta Štěpán Pavlík na dotaz připustil, že už dříve měli někteří lidé z vedení města předchozí karty v trvalém držení. Nyní jsou tedy dvě karty rovnou uloženy v sekretariátu starosty. A kdo podle směrnice zahrnuje pojem – vedení města?
„Vedení města jsou starosta, tři místostarostové a tajemník. Možnost využít parkování v průběhu jednání mají i členové rady města. Aktuálně kartu využívá místostarostka Bastlová kvůli častým jízdám osobním autem na jednání a další karty mají ze stejného důvodu tajemník a místostarosta," uvedl starosta Pavlík. Ze dvou karet, určených směrnicí pro vedení, jsou tedy podle těchto slov minimálně tři.

Libuše Kolářová

Reakce starosty Tábora Štěpána Pavlíka:

Žádná V.I.P. zvýhodnění s parkovacími kartami se v Táboře nekonají

Jménem rady města Tábora se musím ohradit proti problematickému článku v Týdeníku Táborsko ze dne 17. 2. 2021. Pozorný čtenář ví, že se v těchto novinách tu a tam manipulace s fakty při snaze odhalit senzaci objevuje, přesto je nutné věc uvést na pravou míru.
O co jde? Titulek „Radní napravili čachry s parkovacími kartami. Sebe nezapomněli zvýhodnit." navádí čtenáře na dvě nepravdivé skutečnosti. A sice, že se snad dříve s kartami nějak manipulovalo a také že radní snad požívají nějaké nepatřičné výhody.
Jaká je situace? Před budovou úřadu č.p.3 na Žižkově náměstí jsou 4 parkovací místa pro vozidla úřadu, 4 místa pro návštěvy a 2 místa pro imobilní. První čtyři jsou věčně v permanenci provozem živého organismu úřadu, který má přes 200 zaměstnanců. Přijede-li návštěva na pracovní jednání, jsou to především zástupci jiných měst, krajských úřadů i dalších veřejnoprávních institucí, je od hostitele slušné nechat ji přijet přímo před budovu instituce, v níž jednání probíhá. Podobnou možnost mají členové vedení města. Každá učebnice s manažerskými poučkami praví, že nejdražší je čas a jeho správná organizace. Tudíž se patřičně vytížený vedoucí instituce potřebuje operativně přesouvat s místa na místo. I v dřívější formě provozu na rezervovaných parkovacích místech to probíhalo podobně, pouze jsme zpřehlednili systém – v jaké podobě a kde se karty vydávají a jak s nimi manipulovat. Abych se osobně zorientoval, k jakým snad docházelo „čachrům" s kartami v předešlých obdobích, zjistil jsem, že parkování zneužívala jedna bývalá zaměstnankyně, která už na úřadě nepracuje. Mohu naopak přidat fotografii, kterak starosta Fišer obdržel botičku na soukromém autě, poněvadž před podvečerním jednáním zaparkoval narychlo bez kartičky.
V případě nejasností může každý občan zavolat na ústřednu úřadu, kde mu situaci ohledně návštěvy na jednání vysvětlí, s orientací poradí. Takže pro uklidnění veřejnosti konstatuji, že Městský úřad v Táboře pracuje se svými místy na parkování podobně jako každá jiná firma či instituce, a žádná V.I.P. zvýhodnění se zde nekonají.

Štěpán Pavlík, starosta Tábora

 

 

Diskuse k článku - 17 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
  • Lesák 

    Reagovat

     

    Skautku Petrovou je třeba donutit předložit závěr vyšetřování a rozhodnutí za co.Ono je tam odmítnutí dechové zkoušky.Proto se brání a lže.Heslo 2,2

    Vloženo 26.2.2021 08:26:42

  • Hana 

    Reagovat

     

    Potrefený husy kejhají, že?

    Vloženo 26.2.2021 08:16:14

  • Vladimir Šíp 

    Reagovat

     

    Poslední dobou to vypadá tak, že i když má třeba pan statosta ing. Štepán Pavlík pravdu, tak mu to snnad věří jen lidi z radnice. Je to smutné, má to své kořeny v minulosti a opravdu nevyřešené chování ing. Petrové (protizákonné zdrhnutí od nehody) tomu fakt důvěru nepřidává. Zvláště v této době, kdy mnoho lidí trpí ztrátou svých bližních, ztrátou zaměstnání, omezením svých svobod, krachem dluoho dobu budovaných firem, by chování zajištěných zaměstananců radnice a zastupitelstva, mělo být velmi křišťálové a zveřejněná vysvětlení krátká, jasná a přesná.

    Vloženo 26.2.2021 08:00:31

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Pane Šípe počkejte si na příští zastupitelstvo kde hodí Tábor 2020 Petrovou přes palubu, aby si sami zachovali zbytky důvěry.

      Vloženo 26.2.2021 08:24:51

      • EB 

        Reagovat

         

        Tak tam se snad očekává, že odstoupí sama...

        Vloženo 26.2.2021 09:32:41

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Aut je moc a reguluje se tedy jejich provoz. A města je budou omezovat stále víc

    Vloženo 26.2.2021 07:18:39

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Ať je starosta jaký je, tak v jednom má bohužel pravdu: "Pozorný čtenář ví, že se v těchto novinách tu a tam manipulace s fakty při snaze odhalit senzaci objevuje"

    Vloženo 25.2.2021 21:51:49

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Velká pravda

      Vloženo 26.2.2021 05:36:31

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Poslední noviny, který tady koukají radnici pod pazoury. Jsem za ně rád a i za to, že radnici vadí. Jinak by ty papaláše už nikdo nezastavil.

        Vloženo 26.2.2021 08:15:48

        • anonymní čtenář 

          Reagovat

           

          To mate pravdu protoze kdyz se tam jednou zavedou privilegia, ze vedeni mesta si parkuje na namesti zadarmo, tak uz se to bude libit vsem pristim papalasum proto proti tomu dneska nikdo ani z opozice ani nehlesne. Co kdyz to budou uz po volbach taky moct vyuzivat? Jediny, co vadi vsem na radnici vespolek je Kolarova a jeji noviny ktery nemaj pod palcem a pod kontrolou.

          Vloženo 26.2.2021 09:00:03

          • anonymní čtenář 

            Reagovat

             

            Mně se tedy vůbec nelíbí umožnění parkování auto na krásném Žižkovo náměstí. Naprosto hnusný pohled, když je obsypané ze všech stran auty. V jiných městech v ČR i jinde ve světě auta do historické části prostě nepustí, s vyjímkou invalidů samozřejmě. Je vidět, jak si ho ceníme.....

            Vloženo 26.2.2021 09:40:10

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Pan starosta se mýlí. Nazývat jcted.cz "novinami" není správně. Noviny jsou totiž nestranné. Proto bych pro toto médium volil odpovídající kategorii. Například "Blog".

      Vloženo 26.2.2021 14:46:51

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Opravdu je tady franšíza parlamentních listů.

        Vloženo 26.2.2021 15:38:08

« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace