Kritiky.cz > Seriály > TV Recenze > Psychouš Joe a seriál You neztrácejí kouzlo ani ve slunném Los Angeles

Psychouš Joe a seriál You neztrácejí kouzlo ani ve slunném Los Angeles

Ty
Ty
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Seriálový pokrm s jednoduchým názvem You (v české verzi TY) jsem na počátku hltal jako vyhladovělý vlk. Po ospalejším úvodu druhé série jsem mu ovšem dal sbohem a domníval jsem se, že toto rozloučení je definitivní. Takzvané finíto, jak se říká. Ale jak už to tak v životě bývá, naše cesty se po více než roce opět sešly. Postižen covidovou devatenáctkou jsem surfoval Netflixem a dumal nad počinem, jenž by mne krapet rozveselil. Volba padla na You, jemuž jsem se rozhodl dát druhou šanci. A nyní jsem za to nesmírně rád. Jak vidíte, i na této krušné nemoci se dá najít alespoň jedno pozitivum, milí čtenáři.

Jak už jsem nakousl, prvním dílem You jsem byl před lety uchvácen. Představil nám chytrého manažera newyorského knihkupectví Joea Goldberga, jenž si dal za cíl za každou cenu získat srdce krásné začínající spisovatelky Guinevere Beck, která jednoho slunečného dne zavítala do jeho krámku. Joe byl rázem přesvědčen, že Beck, jak jí všichni říkají, je tou pravou. Stal se nejen vytrvalým stalkerem jejích každodenních rituálů, ale pro zisk své životní lásky se rozhodl kráčet přes mrtvoly, doslova. Tak trochu se nabízí přirovnání k Dexterovi, včetně vnitřních monologů hlavní postavy.

Strhující tempo úvodních epizod ale „Youčko“ udržet nedokázalo. V polovině první řady sem tam nadešly slabší pasáže ve stylu teenagerovských dramat, velký podíl na tom měly postavy jako nafrněná Peach či všudypřítomnost sociálních sítí. Závěr série byl však opět chutným pišingrem.

Po první sezóně se o seriálu občas chybně referovalo jako o dalším úspěchu Netflixiska, původně šlo ovšem o počin kabelové stanice Lifetime. Netflix You odkoupil až po první sérii, udělal z něho hit s celosvětovým dosahem a nadělil mu pokračování. To, že úvod druhé řady mi příliš nešmakoval, jsem již zmínil. Nakonec se z toho ale vyklubala podívaná, která podle mého soudu možná ještě překonala jedničku. Minimálně co do památných a nervydrásajících momentů (Joe a Forty uvězněni v hotelu, Delilah v teráriu).

Z NY do LA

Poté, co za sebou Joe zametl stopy v New Yorku, přestěhoval se do Los Angeles a změnil si jméno na Will Bettelheim. Svého snu o životní lásce se však nevzdal. Tentokráte je jeho objektem mladá a přitažlivá vdova Love (na úvodním snímku). V centru dění je rovněž její brácha Forty, Joeovy sousedky – sestry Delilah a mladší Ellie. Nu a pochopitelně i Candace, které Joe v minulosti provedl nehezké věci. Ona ho ovšem vystopovala do LA a rozhodla se mu pomstít.

You – nafilmovaný podle knižní předlohy Caroline Kepnes – lavíruje mezi quality TV s často promyšlenými momenty, chytrými dialogy a zajímavými vizuálními nápady a zábavou pro teenagery na straně druhé, kdy jsou v popředí velké náhody a štěstí hlavního hrdiny, jenž se kupříkladu opakovaně producíruje po domě svých pozdějších obětí, aniž by jej dotyční spatřili.

Co se týče zmiňovaných dialogů, chvílemi jsem žasnul nad genialitou tvůrců, tu a tam mi ale přišly drobet filozofické a trochu mimo. Nebo jsem je pouze nebyl hoden pobrat. Každopádně vícekrát jsem měl dojem, že takto smetánka mladých lidí v běžném životě nehovoří.

To je ale pouze malá výtka k této šou, v níž je Joe (Penn Badgley) dokonalým psychoušem se vším všudy. Ať už jsou to jeho monology, pohledy a v neposlední řadě jeho terárium určené pro smrtelníky. Vždy, když zde někoho proti svému přesvědčení uzamkne, nastávají nejvíce adrenalínové momenty a jako divák dumáte, jak jen Joe tuto šlamastyku vyřeší.


Pažótí verdikt: 80 %


Třetí série bychom se měli dočkat v tomto roce.


Photo © Lifetime Television
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře

Autor je šéfredaktorem webu Pažót.cz

Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,82639 s | počet dotazů: 266 | paměť: 72082 KB. | 18.04.2024 - 04:38:26