Jak na stavbu domku na stromě

01_treehouse

Dům na stromě je snem každého dítěte a i mnohý dospělý si v korunách stromů rád vzpomene na své vlastní dětství. Řadu lidí ale odradí představa toho, že stavba takového stromového domku je přece jen poměrně složitá a raději dětem stvoří domeček nebo bunkr na pevné zemi. Stromový domek si lze samozřejmě pořídit na zakázku, ale ani stavba svépomocí nemusí být pro šikovného kutila nemožná. Co jsou tedy hlavní body, na které by si měl dát stavitel domečku v korunách pozor.

Příprava projektu

Předtím, než se vydáte do nejbližšího hobby marketu pro materiál, je potřeba, abyste si vybrali strom, na kterém bude domeček umístěn. Je potřeba volit strom s pevným kmenem, ideálně buk nebo dub. Strom by neměl být nemocný, napadený škůdci apod. Je třeba také počítat s tím, že strom se bude hýbat ve větru, tomu se vyhnout nelze. Pokud bude ale kmen dostatečně silný, lze problém minimalizovat.

Pozor je nutné dát také na to, zda strom není náhodu chráněný, není památným nebo významným stromem apod. V této souvislosti je na místě upozornit i na to, že větší stavby mohou teoreticky podléhat povolení místních úřadů, stavebního úřadu apod. Nebude to asi běžný problém, který řeší stavitelé stromových domků, stát se to ale může a je vhodné si to před stavbou ověřit.

02_treehouse

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Vlastní stavba

Základním prvkem stromového domku je základní platforma, resp. podlaha domku. Ta bude ze dvou a více prvků, bude v ní výřez jímž bude procházet kmen stromu. Platformu lze upevnit třemi způsoby, prvním je přímé přišroubování ke kmenu. Jeho problémem je především to, že strom nevyhnutelně poškodí.

Druhým způsobem je zavěšení na řetězy nebo lana upevněné na vyšších větvích. Tento způsob je vhodný pouze pro lehké domky a platforma s ním není příliš stabilní.

Poslední a nejjistější způsob upevnění platformy jsou potom nosné sloupy upevněné v zemi. Ty budou držet platformu, která bude stabilní a strom jako takový poškozen nebude.

Po vyřešení uvedených problémů již je možné vrhnout se na přístupovou cestu do domečku: dřevěný nebo provazový žebřík apod. a nadstavbu domku, který jeho malým i velkým návštěvníkům poskytne soukromý i úkryt před deštěm. V tomto ohledu, stejně jako při vybavování interiéru, se již fantazii meze nekladou.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Stylové bydlení je skvělé. Vím o něm hodně a chci se o to podělit.