Historie Plus

Prezidentské duely II.: Johnson versus Goldwater aneb Atomová paranoia

Historie Plus

Prezidentské duely II.: Johnson versus Goldwater aneb Atomová paranoia
Lyndon B. Johnson skládá prezidentskou přísahu na palubě Air Force One 22. listopadu 1963

Plus

Druhý prezidentský duel, kterému se budeme v našem cyklu věnovat, je ten z roku 1964. Proti sobě stanuli demokratický prezident (původně viceprezident) Lyndon Johnson a republikánský vyzyvatel Barry Goldwater. Chyběl zde tedy vítěz minulých voleb John Fitzgerald Kennedy...
Pavel Hlavatý

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • Atomová paranoia rasové segregace, plány na státem dotovanou tzv. velkou společnost a válka ve Vietnamu. To vše ovlivnilo americké prezidentské volby v roce 964. 2. díl našeho cyklu o amerických prezidentských duelech připravil Pavel Hlavatý.

  • Americké prezidentské duely.

  • Startovací pozice velkých amerických stran byla ve volbách roku 1964 značně odlišná. Konsolidovaní demokraté, těžící z úspěchu uzavření smlouvy o zákazu jaderných zkoušek ve vzduchu, rozbíhajících se sociálních programů a pokračující rasové segregace. A proti nim vnitřně rozdělení republikáni, jejichž kandidát, konzervativec s bary Gold Valtr, získal svou nominaci jen velmi těsně. Ve volbách přitom chyběl jejich poslední vítěz, prezident John Wick Gerald Kennedy, na něhož byl v roce 63 spáchán atentát. Předvolební kampaň měla mít totiž v roce 64 úplně jinou podobu. Politolog Roman Joch nám teď přiblíží poněkud překvapivou volební vizi.

Více z pořadu

Ostatní také poslouchají