Historie Plus

Proč u nás novinářská profese vznikala se zpožděním?

Historie Plus

Proč u nás novinářská profese vznikala se zpožděním?
Zvláštní vydání Národních listů ze dne 29. června 1914

Plus

Postavení novinářů ve společnosti od časů Karla Havlíčka Borovského se měnilo v kontextu společenských, politických a technologických změn. Byl novinář ve 2. polovině 19. století uznávanou osobností? (repríza)
Lenka Kopecká

Přepis epizody

Přepis mluveného slova do textu je prováděn automatizovaným systémem a proto obsahuje mnoho nepřesností. Je určen pouze pro rychlou orientaci a vyhledávání. Nalezené výsledky vyhledávání jsou v přepisu zvýrazněny podbarvením.
  • V druhé polovině 19. století byl tisk zrcadlem společenských a politických změn v českých zemích a pomáhal naplňovat nové principy, podle kterých se integrovali organizační celky od politických stran až po zájmové a novinářské spolky. V jakých historických podmínkách se ustavovala novinářská profese? Kdo pil a nebyl novinář a kdo se mohl stát novinářem? U poslechu vás vítá autorka pořadu.

  • Lenka Kopecká, Historie Plus.

  • Nad postavením a rolí novináře ve společnosti od Karla Havlíčka Borovského v kontextu politického dění, stran a novinářské produkce se zamýšlí doktor Jan Cebe z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Více z pořadu