Turista s 2,75 promile dobýval Sněžku přes všechny zákazy, hledali ho v noci

  11:20
Třicetiletý muž z Teplic pronikl do uzavřeného Trutnovska a porušil i zákaz nočního vycházení, když se vydal v nočních hodinách na Sněžku. Záchranáři ho našli v úterý pozdě večer v nevhodném promočeném oblečení, navíc silně opilého.

„V úterý pár minut po 22. hodině přijala operační důstojnice na tísňové lince telefonát od muže, který se podle svých slov nacházel v okolí Sněžky, nebyl schopen pokračovat v cestě a byl promrzlý,“ uvedla mluvčí policie Iva Kormošová.

Navíc byl muž silně opilý, což stěžovalo operátorce jeho lokalizaci.

„Komunikace s mužem byla velmi složitá, protože mluvil nesrozumitelně a bylo obtížné z něho dostat nějakou relevantní informaci. Přibližně po pěti minutách náročného hovoru mohla operátorka i díky potvrzení polohy mobilního telefonu předat informace policejní hlídce, která na místo vyrazila společně s jedním členem horské služby,“ popsala mluvčí policie.

Podařilo se jim muže najít po necelé hodině pátrání na cestě mezi Boudou pod Sněžkou a Boudou v Obřím dole. Měl promočené oblečení, které nebylo vhodné do zimního horského terénu. Byl prochladlý, ale nezraněný. Nadýchal 2,75 promile.

„Policisté ho zajistili a převezli na protialkoholní záchytnou stanici k vystřízlivění,“ dodala Kormošová.

Třicetiletý muž z Teplic se pohyboval venku po 21. hodině a navíc v uzavřeném okrese, porušil tak hned několik vládních nařízení. Uvedl, že proklouzl na Trutnovsko kontrolou a vypitím půllitrové lahve alkoholu se chtěl uchránit před zimou.

Přestupkové jednání policisté předají příslušnému správnímu orgánu k dořešení. Podle Horské služby lidé stále častěji na vrcholky hor vyrážejí špatně vybavení.

V půlce ledna se například pár vydal na Lysou horu jen v teplácích a teniskách a uvázl v korytě potoka. V Krkonoších hledali záchranáři také pár oblečený jen do tepláků a tenisek, který se vydal na Sněžku. Podobný případ se stal také v Krušných horách, kde žena na horskou túru ve sněhu vyrazila jen v ponožkách a sandálech.

Desatero zásad bezpečného chování v horském terénu

Vždy pečlivě naplánovat trasu túry a vybavení na ni (nezapomenut na léky). Túru plánovat podle fyzické a psychické kondice nejslabšího ze skupiny.

  • S předstihem získat co nejvíce informací o prognóze počasí, sněhové a lavinové situace.
  • Před odchodem na túru předat informace o trase a předpokládané době návratu. Tempo na túře zvolit podle nejslabšího ze skupiny.
  • Správně používat mapu, znát druhy značení turistických cest specifické pro jednotlivá pohoří.
  • Znát typy výstražných tabulí a jejich význam.
  • Nepohybovat se mimo značené cesty.
  • Mít s sebou lékárničku a v případě potřeby umět poskytnout první pomoc.
  • Znát kontakty na Horskou službu, nebo na Zdravotní záchrannou službu. Mít vždy nabitý a zapnutý mobilní telefon.
  • Znát zásady chování pro případ zbloudění, pádu laviny, nebo zřícení v exponovaném terénu.
  • Nikdy nepodceňovat hory a nevystavovat nezodpovědným chováním do nebezpečí sebe ani ostatní.

Zdroj: Horská služba

    Autor: