Meteorologové slaví šedesáté výročí na televizních obrazovkách

Před 60 lety se na televizních obrazovkách začaly pravidelně objevovat tváře meteorologů. S předpovídáním počasí v televizi ovšem už v 50. letech začínal jeho patron svatý Petr, a to v podobě animované postavičky. S předpovědí počasí je spjatá i Česká televize. Největší změnu její diváci mohli zaregistrovat v roce 1994, kdy se papírové mapy proměnily v digitální obraz, vzpomínala ve Studiu 6 meteoroložka ČT Taťána Míková.

Do roku 1961 přinášela předpověď animovaná postavička svatého Petra. „Opravdu mě nadchnul a já jsem zjistila, že byl i docela populární. Takže když byla v roce 1960 spartakiáda, tak on tam se sportovními komentátory provázel,“ připomněla Míková.

Od roku 1961 se na obrazovkách tehdejší ČST objevoval meteorolog Rudolf Koubek. Ten nejprve jednou týdně, později již denně, přicházel s relací Jaké bude počasí. „Pan doktor Koubek tehdy stál u takového otočného panelu, který měl tři strany. Na každé straně byla jiná mapa a já bych řekla, to musel být jakýsi předchůdce toho našeho dálkového ovládání se kterým si nyní střídáme obrázky,“ vzpomínala.

Předpověď počasí v roce 1975
Zdroj: ČT24

První éra ukazovátek, ručně kreslených map a magnetů trvala v ČT 33 let. „Já myslím, že pro diváka byla asi největší změna, když z roku 1993 na 1994 se všechny papírové mapy a magnety proměnily v digitální obraz. To znamená v počítačový obraz, který se skloubil s obrazem z kamery,“ popsala.

Meteorologové si tak museli začít zvykat na nové pracovní postupy. „Mapy jsme kreslili na papír a odnesli na zařízení, kde pracoval zkušený grafik. Ten ty mapy ručně překreslil, aby se daly vysílat,“ nastínila. Ve vysílání pak tehdy jednotlivé obrázky přepínali režiséři. „Pro nás potom v roce 1999 bylo velmi příjemné, když jsme dostali do ruky to dálkové ovládání,“ podotkla Míková.

Taťána Míková
Zdroj: ČT24

Ani s pokročilou technikou ale někdy nebylo možné zabránit horkým chvilkám před kamerou. Často bylo na vině právě nefunkční dálkové ovládání. „Mně se jednou stalo, že se dokonce vypnulo úplně celé studio. Zhasla světla, vypnuly se monitory a asi tak dvě vteřiny nebylo vůbec nic,“ řekla meteoroložka.

Díky záložním zařízením se naštěstí záhy podařilo, aby systém naběhl a světla se začala opět rozsvěcovat. „Ale já jsem vůbec nevěděla, jestli vysíláme, co vysíláme a hlavně – jediná věc, která v tom studiu zůstala pořád černá, byly moje kontrolní monitory, které mám po stranách a podle kterých vidím, kde stojím a jestli jsem vůbec v obraze celá,“ vzpomínala.

Předpovědi počasí z 24. 4. a 22. 7. 1982 – Vladimír Seifert a Magdalena Lípová (zdroj: ct)

Kromě zvládání nových situací přibylo meteorologům také vstupů. Zatímco nyní mohou diváci sledovat počasí v průběhu celého dne, dříve bylo omezené na dvě hlavní relace. „V začátcích se vysílalo počasí jen ve Studiu 6 a potom byly dvě večerní relace,“ dodala Míková.