E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Pamětní medaile Přírodovědecké fakulty pro prof. Karla Procházku

Prof. RNDr. Karel Procházka, DrSc. je absolventem naší fakulty v oboru fyzikální chemie. Po postgraduálním studiu v Ústavu teoretických základů chemické techniky ČSAV se vrátil na PřF UK, kde se vědecké a pedagogické činnosti věnuje dodnes. Zde získal titul DrSc. v oboru makromolekulární chemie a zde byl poté jmenován profesorem fyzikální chemie. Pamětní medaili Přírodovědecké fakulty převzal z rukou jejího děkana prof. Jiřího Zimy.

 

zleva: děkan PřF UK prof. RNDr. Jiří Zima, CSc. a prof. RNDr. Karel Procházka, DrSc.

Prof. RNDr. Karel Procházka, DrSc. byl rovněž vedoucím Katedry fyzikální a makromolekulární chemie, koordinátorem výzkumných záměrů chemických kateder a působil v různých vědeckých radách a komisích grantových agentur. Vychoval řadu diplomantů a PhD studentů, kteří úspěšně pracují nejen na PřF a v ústavech AVČR, ale i v renomovaných zahraničních institucích.

Vědecko-výzkumná práce prof. K. Procházky se dlouhodobě zaměřuje na procesy asociace polymerů a polyelektrolytů ve vodných roztocích vedoucích ke tvorbě nanočástic využitelných např. v procesech cíleného transportu léčiv. K. Procházka je autorem či spoluautorem 170 původních vědeckých publikací v renomovaných časopisech (2900 citací bez autocitací, HI 35). Za zmínku stojí role editora a autora několika kapitol monografie Fluorescence Studies of Polymer Containing Systems (Springer, 2016) a předsedy organizačního výboru velice úspěšné konference European Colloid and Interface Society Meeting v Praze v roce 2010, které se účastnilo přes 650 vědců a PhD studentů z celého světa. V roce 1998 získal medaili Učené společnosti ČR a od roku 2003 je jejím řádným členem.

zleva: prof. RNDr. Ivan Němec, Ph.D. , proděkan pro chemickou sekci a  prof. RNDr. Karel Procházka, DrSc.

 

 

 

Publikováno: Čtvrtek 25.02.2021 15:30

Akce dokumentů