Ralph Fiennes ještě není úplná Vykopávka. V nové dobovce odkrývá historii Británie a zahrabává svou blazeovanost

26. únor 2021

„Radfordovi denně spotřebují 8 litrů mléka, 4 bochníky chleba, 80 jogurtů, 3 tuby zubní pasty a 24 toaletních papírů. To jsou hadi potom!“ vyjmenovává obdivně Vítek, co všechno projde střívky nejpočetnější rodiny ve Velké Británii, a Tonda laškuje, že tak úctyhodný výkon by od Roberta Redforda a jeho bližních nečekal. „To je Sundance, to se blbě splachuje!“ přidává se Aleš, který cení hlavně konzumaci hygienických potřeb a v duchu přemítá, kolikpak mají tito lidé doma toalet.

Herečka Rosamund Pike raději z Velké Británie utekla a žije už rok a půl v Česku, kde ji hodně překvapuje splávek zdejších obyvatel. „Přísahám, že jsem nikdy neviděla tak opilé lidi jako v Krumlově,“ cituje Vítek slova bývalé bondgirl a popisuje její nezapomenutelné zážitky z letní dovolené. Jestlipak si užila setkání s českými vodáky víc než svou roli usmívající se pijavice v netflixovské novince Jako v bavlnce?

„Je to film o zákonné státní zástupkyni, která si vybírá slabé kusy mezi seniory a postupně je u soudu zbavuje svéprávnosti a zároveň majetku. Jednoho dne ale natrefí na paní s temnou minulostí a začne se o ni zajímat ruský mafián v podání krásného Petera Dinklage, nejoblíbenějšího midgeta, kterej dělá dokonce gymnastický cvik jménem planche,“ popisuje přítel na telefonu Kamil Fila cynický satirický thriller J Blakesona.

„Nefunguje tam moc fandění, protože víš, že všechny strany jsou svině. A poměrně velký… Já od toho vůbec nic nečekal, než mi došlo, jak blízko se to chvilkama pohybuje u bratrů Coenů. Neříkám, že to je na jejich nejvyšší úrovni, ale je to dobrý,“ shrnuje své dojmy a chlapci ve studiu už pomalu přemýšlí, kdy udeří zub času natolik, že budou nevyhnutelně potřebovat nějakou hodnou tetu, co se postará. Nebo rovnou archeologa.

Jednoho takového odborníka ztvárnil v novém snímku Vykopávky i Ralph Fiennes, kterého Čelisti svorně nemusí, ale nemohou zároveň popřít, že zraje jako víno a podává životní výkon. „Hraje zemitého kopáče zkoumajícího na pozemku paní Prettyové v podání Carey Mulligan původně nenápadnou mohylu, ze které se vyloupne jeden z nejvýznamnějších archeologických nálezů v dějinách Velké Británie. Ten film je intimní reflexí celého archeologického procesu a zároveň je to i jakási archeologie emocí,“ básní Vítek.

„Jemně emo, ale přitom ne patetický,“ přitakává Aleš. „Naprosto fenomenální kamera a nadstandardní střih. Obratnost a elegance, jaká se jen tak nevidí! Pro mě chvílema jako Terrence Malick, kdyby měl vkus a soudnost,“ dodává.

Dočkáme se někdy Vykopávek na velkém plátně? Povoluje Bible rozpouštění manželek v kyselině? Fandí Ku-klux-klan vakcinaci? Je absence Jaroslava Satoranského jedinou chybou hororu Sator, nebo se toho nepovedlo víc? Chtěl by Tonda radši 30 stříbrných v hrsti nežli kunu na střeše? Má Vítek jedovatější měchýř než Milan Čurda? Odchoval Aleš během lockdownu víc háďat než Robert Redford? A co na to všechno říkají Vuk Palibrk a Jadranko Lopatić? Poslechněte si Čelisti!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Antonín Tesař , Tereza Kunderová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.