Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Modlitba pro Arnošta Lustiga. Autor slavné Kateřiny Horovitzové nebo Dity Saxové zemřel před 10 lety

Kultura

  15:14
PRAHA - Klíčovým podnětem tvorby Arnošta Lustiga se stala osudová zkouška v podobě bolestné zkušenosti holokaustu. Jeho první sbírka povídek z prostředí nacistických koncentračních táborů Noc a naděje vyšla v roce 1958 (sám Lustig ji považoval za svojí nejlepší knihu vůbec).

Arnošt Lustig foto: MAFRA - Jindřich Mynařík

Film zdarma: Tajemství života Arnošta Lustiga

K dramatické zkušenosti z koncentračního tábora se spisovatel i v následujících letech neustále vracel - s vědomím, že „zážitek Osvětimi“ se popsat nedá. A také s rizikem, že toho, kdo se o to pokouší, může snadno semlít temný proud strašlivých vzpomínek – nejeden „spisovatel holokaustu“ ukončil život vlastní rukou. Uniknout osudu svých slavných kolegů se Lustigovi podařilo nejspíš díky své intenzivně optimistické povaze.

Život, jakkoliv zbídačený, ponížený a marginalizovaný, byl vždy tou hlavní osou a hodnotou Lustigova zájmu. Touhu žít (a života si vážit) v něm ani tragická epizoda pobytu v koncentračních táborech (Terezín, Osvětim, Buchenwald) nedokázala potlačit. To bylo zásadní vítězství Arnošta Lustiga nad temnotou války a především nad mašinérií nacistické nenávisti namířené v principu právě proti hodnotě života.

Arnošt Lustig v posledním filmovém dokumentu
Arnošt Lustig, 2004

„Často jsem se ptal sám sebe, proč ty moje knížky čtou mladý lidi. Myslím, že je to tím, že je zajímá možnost přežití. Oni v sobě mají podvědomě strach. Obavu z nejistoty, z další války. A proto ty knížky čtou, protože je v nich naděje,“ uvedl sám Arnošt Lustig k podstatě svého literárního sdělení.

Mezi jeho nejznámější díla patří sbírky povídek Noc a naděje, Démanty noci nebo novely Dita Saxová a Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou. Arnošt Lustig zemřel 26. února 2011 ve věku 84 let. 

Autor: