Ing. Jan Bartošek

Místopředseda KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • Jihočeský kraj
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.02.2021 22:16:00

To je vaše alibistické chování, pane premiére

To je vaše alibistické chování, pane premiére

Projev na 88. schůzi Poslanecké sněmovny dne 26. února 2021 k návrhu na vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny s prodloužením doby nouzového stavu a návrh na revokaci usnesení Poslanecké sněmovny č. 1530 ze dne 18. února 2021.

Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Realita je taková, že tento bod dnes nemusel být zařazen na program poslanecké schůze. To je skutečnost. Protože jestliže vláda zjistila skutečnosti a okolnosti, které nasvědčují tomu, že se situace zhoršila, tak dnes vláda o své vůli nebo kdykoli předtím na svém zasedání mohla prodloužit nouzový stav o třicet dnů. Tak to, pane premiére, je. Nevolejte k odpovědnosti tuto Sněmovnu. To je zodpovědnost této vlády. Vy k tomu máte kompetence a to, co dneska děláte, je pouze projevem politikaření a vaší zbabělosti, protože vláda může podle zákona vyhlásit nouzový stav.

Když jsme spolu jednali tento týden, tak jsem po vás chtěl několik informací. Moje otázky byly věcné a já jsem očekával, že v průběhu dnešního jednání mi na to odpovíte, protože jste to na tom jednání nerozporovat. Chtěl jsem po vás informace o tom, jaká je kapacita lůžek v okolním Německu a v Polsku, která nám tyto země nabídly, a po jakou dobu jsou ochotny nám tato lůžka držet. Stejně tak jsem se vás ptal se znalostí situace v nemocnicích a vytíženosti, spíš přetíženosti zdravotnického personálu, jakým způsobem bude vláda postupovat v okamžiku, kdy se nemocnice skutečně dostanou na hranu svých kapacit a bude reálně hrozit, že náš zdravotnický systém nebude schopen zvládnout nápor nemocných. Ptal jsem se, jaký má vláda plán, zda má další kapacity nebo vybuduje kapacity, zda osloví jiné země, aby nám poskytly zdravotnický personál, tak jako např. před několika měsíci nám poskytly USA zdravotnický vojenský personál, abychom tuto situaci zvládli.

Ptal jsem se vás, jakým způsobem vypadá očkovací plán. Kdy, v jakém objemu jsou plánované objemy vakcín, kdy můžeme počítat, že se ve velkém rozjede vakcinace. Chtěl jsem termín dodávek a plán, protože to je řešení vzniklé situace. Na žádnou z těchto konkrétních otázek jste neodpověděl.

Řada odborníků na Ústavu říká, že je sporné, zda tento nouzový stav byl vyhlášen v souladu s Ústavou. A já jsem přesvědčen, že jste si toho vědomi. A jestli jste chtěli právní čistotu a nevystavovat tuto republiku riziku, že Ústavní soud rozhodne, že tento nouzový stav je vyhlášen v rozporu s Ústavou, a poté vznikne ještě další právní zmatek a spoustu kompenzací, které bude muset stát vyplatit díky vaší neschopnosti a neochoty respektovat právo, tak místo toho přicházíte s tím, abyste tento nouzový stav ještě prodloužili. To je, pane premiére, hanebnost. Vy nectíte ani právo ani Ústavu.

A jestliže říkáte vyhlásíme nouzový stav na vládě, to jste mohli udělat už dávno. K tomu nepotřebujete dnešní hlasování. To jste mohli udělat už dávno. Na tohleto chci od vás odpověď. Proč jste nevyužili svého zákonného práva k zákonné možnosti a nevyhlásili jste nouzový stav na dalších třicet dnů. To je naprosto klíčová otázka směrem k vládě a k vám. Já jsem přesvědčen, že jediné, čeho chcete dosáhnout, a co jste ve svém projevu říkal, že půjdete a vysvětlíte našim občanům to, že vás v tom ty strany nechaly, že není jejich zájem starat se o zdraví a životy.

A já vám zde říkám, že to je lež. To je vaše alibistické chování, které potřebujete dostat do svého agrofertního tisku, abyste manipuloval veřejnost. Protože věřte, že nám záleží na tom, aby český národ tuto krizi překonal, abychom ochránili občany a poskytli jim dostatek kvalitní a zdravotní péče. To, co zde předvádíte, je projevem politikaření a vaší politické zbabělosti. Styďte se, pane premiére!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama