Jak připravit sekačku na novou sezonu

01_sekacka

S končící zimou a přicházejícím jarem začíná majitelům zahrad pravidelná práce. Než se do ní ale pustí, je třeba zkontrolovat a znovu připravit do akce veškerou zahradní techniku. Týká se to samozřejmě i zahradních sekaček. Ty většinou potřebují po období zimní nečinnosti pečlivou prohlídku a důsledný servis. Jen tak bude sekačka připravena v následujících měsících bezproblémově pracovat. Jak by měla taková před-jarní kontrola zahradní sedačky vypadat a na co se nevyplatí zapomenout?

Vnější prvky

Pokud si před zimou majitel sekačky ulehčil práci a nebyl při jejím zazimování příliš důsledný, musí to nyní napravit. Ze všech částí sekačky je třeba odstranit zaschlou trávu, zbyla-li tam nějaká. Vnější schránku sekačky a některé další prvky lze očistit i vodou, pozor ale na to, aby se nedostala tam, kam nemá, tj. především do motoru nebo ložisek.

Pečlivě je třeba zkontrolovat nože sekačky. I ty si zaslouží očištění a především kontrolu ostrosti. Sekání tupým nožem totiž trávním ničí a ten posléze hůře prospívá, rychleji schne apod. Špatně, resp. nerovnoměrně nabroušený nůž navíc může vibrovat, což sekačce neprospívá a snižuje se její životnost. Pro nabroušení vždy oslovte nejlépe specializovaný servis.

02_sekacka

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Vnitřek sekačky

Samozřejmostí by mělo být promazání a naolejování všech pohyblivých částí sekačky, ovládacích lanek, táhel apod. Sekačce vyměňte olej a také palivo, pokud snad zůstalo v nádrži. Stávat by se to ovšem rozhodně nemělo a před zimou by mělo být vždy vypuštěno.  Ať tak či onak, nové palivo musí sekačka dostat. Měnit by se měly také svíčky.

Důležité je i vyčištění nebo výměna vzduchových a olejových filtrů. V opačném případě bude růst spotřeba paliva a klesat bude výkon i celková životnost stroje.

Teprve až bude sekačka řádně připravená, může vyrazit do nikdy nekončícího boje s rostoucí trávou.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Stylové bydlení je skvělé. Vím o něm hodně a chci se o to podělit.