BK MLADÁ BOLESLAV

Bruslaři hájí elitní čtyřku. V neděli zabojují o body na ledě Litvínova

27. 2. 2021
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Souboj o přímý postup do čtvrtfinále je v této sezoně velice vyrovnanou a napínavou záležitostí. Páteční vítězství nad Pardubicemi, díky němuž se mladoboleslavští udrželi na třetí příčce extraligové tabulky, se proto rozhodně počítá. Cesta za třemi body se nerodila snadno. Svěřenci trenérů Rulíka a Patery vyslali na Konstantina Barulina jednapadesát střel, ale poprvé se prosadili až v šestadvacáté minutě. Vedení 3:2 po dvou třetinách nepředstavovalo nikterak komfortní náskok, uklidnění přinesly až trefy Davidů Šťastného a Ciencialy. Další krok směrem k umístění v elitní čtyřce mohou Bruslaři udělat v neděli 28. února. Představí se na ledě Litvínova, kde v základní části už jednou uspěli. Utkání můžete sledovat na Hokejka TV, úvodní buly padne v 15:30.

VERVA se po čtyřech letech vrací do play-off

Bruslaři se s chemiky posledně potkali devátého února. I přes několik absencí v sestavě dokázali Severočechy zdolat v samostatných nájezdech, které rozhodla technická paráda Pavla Kousala. Litvínov ztratil i následující tři utkání, postupně nestačil na Liberec, Olomouc a Hradec Králové. Souboj s Mountfieldem byl pro svěřence Vladimíra Orzságha obzvlášť smolný. Svého soupeře dokázali přestřílet poměrem 45:11, ovšem i tak padli 2:3. „Hradec to umí zamknout v obranném pásmu a dojít k vítězství. Kolem branky je silný a má beky, kteří ty puky pochytají. Zbytečně jsme si je nechali odskočit, což se nám stává dost často. Nemůžeme pořád dotahovat, to stojí hodně sil,“ povzdechl si obránce Patrik Demel.

Momentálně se ale VERVA veze na třízápasové vítězné vlně. Tři body si přivezla z Pardubic, z Olomouce a překvapivě také ze Sparty. Utkání v O2 aréně bylo speciální pro Viktora Hübla, který zaznamenal svůj 809. kanadský bod, překonal bývalého útočníka Mladé Boleslavi Richarda Krále a stal se nejproduktivnějším hráčem základní části nejvyšší soutěže. Slavnostní ceremoniál proběhl během první třetiny přímo na ledové ploše, litvínovští trenéři Orzságh s Václavem Sýkorou předali zkušenému útočníkovi dres s číslem 809. „V prázdné hale to pro mě bylo trocho smutnější. Možná ale dobře, že už se moje produktivita nebude tolik řešit," prohlásil kapitán Severočechů.

Jeho chytrost, smysl pro hokej a přehled na ledě ho dělají výjimečným. Viktor vytvořil silnou dvojku s Frantou Lukešem, oni jsou jak nerozlučná dvojčata. Co jsem měl možnost je sledovat, tak osud klubu vždycky stál na nich dvou. Byli to oni, kdo tým táhl. Sice už nejsou nejmladší, ale když se na to podíváte, tak jsou pořád prakticky nejlepší," přidal pro Hokej.cz pochvalná slova na adresu bývalého kolegy litvínovský patriot Martin Ručinský. A měl pravdu, Hübl patří k nejčastěji bodujícím chemiům v této sezoně. Také jeho zásluhou mají Severočeši účast v předkole play-off již zajištěnou, vyřazovací boje si zahrají poprvé od jara 2017.

Vedení klubu si navíc pro nadcházející ročník pojistilo dvě opory - slovenského gólmana Denise Godlu a produktivního útočníka Patrika Zdráhala. „Denis je v bráně jistota. Odchytal značnou část zápasů, v řadě z nich byl naším nejlepším hráčem a výrazně nás podržel. Patrik udělal určitý pokrok ve své hře. Je to výborný bruslař, který se tlačí do brány. Stále musí pracovat na defenzívě, ale je na dobré cestě," nechal se slyšet Vladimír Orzságh. Podle vyjádření generálního ředitele Pavla Hynka by ani slovenský trenér neměl po skončení této extraligové sezony na litvínovské střídačce scházet.

Sestavy z posledního utkání

HC VERVA Litvínov: Godla – Cibulskis, Balinskis, Štich (A), Demel, Ščotka, Irving, Kudla – Lukeš, Hübl (C), Pospíšil – Látal, Gerhát, Svoboda – Jarůšek, Hanzl (A), Zdráhal – Zygmunt, Helt, Havelka

BK Mladá Boleslav: Růžička – Bernad, Ševc (C), Dlapa, Pláněk (A), Moravec, Šidlík, Fillman – Kotala, Zbořil (A), Šťastný – Cienciala, Claireaux, Jääskeläinen – Flynn, Najman, Kousal – Szturc, Bičevskis, Stránský

Statistiky

Zimní stadion Ivana Hlinky | 27. 2. 2021 15:30

HC VERVA Litvínov 49. kolo BK Mladá Boleslav
11. místo, 63 bodů umístění 3. místo, 88 bodů
117:135 skóre 153:113
5:0 (Pardubice) nejvyšší výhra 11:4 (Karlovy Vary)
1:6 (Liberec) nejvyšší prohra 2:4 (Plzeň, Vítkovice)
1 utkání bez vstřeleného gólu 1
4 utkání bez inkasovaných gólů 3
18,31 % využití přesilových her 14,14 %
26 góly v přesilových hrách 28
81,88 % ubráněná oslabení 83,08 %
2 góly v oslabeních 6
Patrik Zdráhal,
Viktor Hübl, 31 bodů
nejproduktivnější hráč David Šťastný, 48 bodů
Richard Jarůšek, 18 branek nejlepší střelec David Šťastný, 24 branek
Patrik Zdráhal,
Viktor Hübl, 21 asistencí
nejlepší nahrávač David Šťastný, 24 asistencí
Tomáš Pospíšil, +4 nejlepší hráč v +/- Petr Šidlík, +24
Pawel Zygmunt, -15 nejhorší hráč v +/- Gabriel Szturc,
Vojtěch Polák, -1
Aaron Irving, 62 minut nejtrestanější hráč Martin Ševc, 96 minut
Aaron Irving, 125 bodů Radegast index Petr Šidlík, 90 bodů
Denis Godla 91,43 %
Šimon Zajíček 88,33 %
úspěšnost brankářů Jan Růžička 91,63 %
Gašper Krošelj 91,28 %
Denis Godla 2,47
Šimon Zajíček 3,28
průměr inkasovaných gólů na zápas Jan Růžička 2,17
Gašper Krošelj 2,40