Jak na Androidu zobrazit uložená hesla na Wi-Fi? Poradíme, jak na to – SMARTmania.cz

Jak na Androidu zobrazit uložená hesla na Wi-Fi? Poradíme, jak na to

android privacy

Určitě už jste někdy byli v situaci, kdy jste někomu potřebovali sdělit heslo k Wi-Fi, ke které jste připojeni, ale zpaměti jej neznáte. Věděli jste ale, že na Androidu si přístupové údaje můžete poměrně jednoduše zobrazit?

Máte-li na svém zařízení Android ve verzi 10 nebo vyšší, postup je jednoduchý. Stačí si otevřít nabídku Nastavení, pokračovat do kategorie Síť a internet, otevřít položku Wi-Fi a vybrat dotyčnou síť, k níž jste připojeni.

Otevře se vám její podrobnější nastavení a uprostřed obrazovky vpravo uvidíte tlačítko Sdílet. Na to klikněte, potvrďte identitu heslem, otiskem nebo obličejem a objeví se vám heslo včetně QR kódu, který je možné k připojení využít.

Pokud máte smartphone od Samsungu, můžete si nechat vygenerovat pouze QR kód, ale heslo se (pravděpodobně z bezpečnostních důvodů) nezobrazí.

Co když mám starší verzi Anroidu?

Složitější je situace u Androidu 9 nebo starších verzí. Tady už budete ke zobrazení potřebovat root. Skrze správce souborů, který podporuje i zobrazení systémových složek, přejděte do adresáře /data/misc/wifi a otevřete si soubor wpa_supplicant.conf, kde by se vám SSID a heslo mělo zobrazit.

Alternativně můžete využít některou z aplikací, jež údaje dohledá za vás. Bohužel, protože některé telefony hesla ještě dodatečně šifrují, nemusejí tyto postupy fungovat na všech zařízeních.

Autor článku Martin Pavlović
Martin Pavlović
O technologie se zajímám odjakživa. Kromě nich mě baví také urbanismus a městská mobilita, hudba a společenská témata. Nejraději trávím čas v sedle kola, na kulturních akcích, s analogem v ruce nebo doma u knih, filmů i videoher.

Kapitoly článku