„Pandemie je nejhorší věc, která mohla lidstvo potkat,“ řekl v Prostoru X Jaroslav Flegr. Situace je podle biologa u nás katastrofální zejména proto, že nebyla včas nastavena opatření.

„V čele našeho státu byli ve vrcholných funkcích lidé, o jejichž morálním kreditu by se dalo pochybovat a kterým zas tak moc na těch lidech nezáleželo, v porovnání s tím, aby dobře uspěli ve volbách,“ tvrdí Flegr.

„Tím, že se zametal problém pod koberec strašně dlouho a jakákoliv opatření se na podzim odložila až po druhém kole voleb, už se to nedalo zastavit. Epidemie u nás byla tak rozjetá, že bylo jasné, že budou tisíce mrtvých,“ říká biolog přesvědčeně.

Představa Jana Blatného o ukázněnosti lidstva je podle Jaroslava Flegra směšná

Na nedávná slova ministra zdravotnictví Jana Blatného, že opatření nyní budou převážně na lidech, reaguje Jaroslav Flegr pobaveně. „To je prostě něco jako: Ano, teď se lidé začnou chovat tak, jak mají. Je to podobné jako s komunismem. Ono kdyby lidé byli svatí, tak by ani nemuseli být policajti, a všechno by krásně fungovalo a komunismus by byl naprosto skvělý. Jenže lidé nejsou svatí. Neotočí se vypínačem a nezačnou se chovat odpovědně, tohle je nesmysl. Ministerstvo musí dál počítat s tím, že lidé jsou takoví, jací jsou, a čím déle v té epidemii budou, tím se budou chovat ještě hůř. Jestli se zbláznil pan ministr, to nevím. Já si spíš myslím, že nastoupil do úřadu, na ministerstvo zdravotnictví, kde ty poměry jsou příšerné. A to jak po odborné, tak i po morální stránce,“ nebral si Jaroslav Flegr servítky.

„Ti lidé se rozhodli, někdy před prázdninami, ti úředníci tam, náměstci a takoví, že nás prostě promoří. Nikoho se na to neptali a nastavili si ta pravidla tak, aby ta infekce, ta epidemie mohla projít populací a aby se nezahltily nemocnice, a tomu podřizují všechna ta opatření. Původně PES, ten systém, byl navržen tak, aby se nerozjela epidemie. Oni si ho přizpůsobili tak, že vlastně rozhodující kritérium je kapacita jednotek intenzivní péče, takže aby se nezahltily nemocnice, protože toho už by si lidé všimli, tak jediné kritérium nebo to nejdůležitější kritérium je vlastně dneska kapacita nemocnic. Takže tihle lidé doufali, že se teď třeba rok budeme v tichosti promořovat, že se stále bude udržovat naplněnost těch jednotek intenzivní péče tak, aby tam ještě těch deset procent nějaké rezervy bylo, a v důsledku toho se postupně celá populace promoří,“ vysvětluje vědec.

Jediná možnost je tvrdý lockdown, říká Flegr

„Jediná cesta, jak z toho ven, je tvrdý lockdown. Ten současný se týká pouze služeb, a to ještě ne úplně. Je to strašně malý segment. V té kritické situaci, která nastane v nejbližších dnech a týdnech, to nebude stačit. Je potřeba plošně testovat populaci. Minimum je milion testů denně,“ uvedl Flegr v Prostoru X.

„Je potřeba, abychom tu epidemii konečně zastavili. Dodržovat opatření by mělo být pro všechny samozřejmostí. Vždyť stát, který není schopný si vynutit, aby jeho občané dodržovali ta opatření, k čemu takový stát je? Teď je skutečně nutné, i za pomoci donucovacích prostředků, vynutit dodržování pravidel. Pokud vláda konečně zorganizuje plošné testování, můžeme se do měsíce vrátit k běžnému životu a pustit děti do škol,“ uzavřel biolog.