Ludvík Aškenazy: Bylo to na váš účet. Trýznivé vzpomínky na období německé okupace

2. duben 2023

O bolestných válečných zkušenostech úředníka Jaroslava Pokštefla, který v den svých 40. narozenin rozmlouvá se svým mnohem mladším já. Hra Ludvíka Aškenazyho Bylo to na váš účet v nastudování režiséra Jiřího Horčičky byla oceněna na festivalu Prix Italia 1964 a v dějinách české rozhlasové hry dnes figuruje jako přelomový titul zlatého věku české rozhlasové dramaturgie. V silném hereckém obsazení poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Jaroslav Pokštefl, úředník (Karel Höger), jeho mladý hlas (Vladimír Brabec), jeho matka (Marie Vášová), teta Anna (Jaroslava Adamová), Willi (Rudolf Hrušínský), Hanička (Jana Drbohlavová), pan Kohoutek (Valtr Taub), telefonistka (Jindra Hollmanová) a telefonistka (Věra Labská)
Dramaturgie: Jaroslava Strejčková
Režie: Jiří Horčička
Natočeno: 1964

Spisovatel Ludvík Aškenazy je známý jako novinář, básník, autor filmových scénářů, divadelních her, cestopisných reportáží, moderních pohádek a celé řady próz pro děti i dospělé. Nejvýraznějších úspěchů však dosáhl patrně jako rozhlasový dramatik. Jeho hry dodnes uvádějí nejrůznější zahraniční rozhlasové stanice. Koncem šedesátých let byl Aškenazy politickými poměry donucen k odchodu do exilu a žil převážně v Mnichově a Bolzanu, kde v roce 1986 zemřel. I v exilu ve své tvorbě pokračoval a věnoval se rozhlasu.

Čtěte také

Kolik hlasů má člověk?

Hrou Bylo to na váš účet vyvrcholila plodná spolupráce Ludvíka Aškenazyho se skvělou rozhlasovou dramaturgyní Jaroslavou Strejčkovou. Z drobné povídky Vajíčko, v podstatě anekdotického příběhu o studentovi, který svými recestistickými telefonáty provokuje pana Kohoutka, vznikl silný příběh o lidech, jejichž osudy krutě zamíchala válka.

Režie Jiřího Horčičky, který se tentokrát plně soustředil na práci se silným hereckým ansámblem, je přímo učebnicovým příkladem, jak lze v neviditelném dramatickém prostoru vystavět silné charaktery a příběh bez nadužívání zvukových efektů.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.