Jako první se k plotně postaví mladý sympaťák Ondřej (22). Společně se svou maminkou žije v bytě, do kterého pozve i své hosty. Ondřejovým černým koněm je listové těsto. Bude ho mít v předkrmu, dezertu, a nakonec dokonce i v úkolu týdne. Nebude toho na hosty trochu moc? Jak mladý student, pracující v oboru IT, zaboduje se svým menu? Poradí si s obsluhováním starších soupeřů? A jak vůbec zvládne své vaření, které poznamená velká smůla – to když vypadne proud? Stihne vše uvařit i s takovou komplikací? Už první večer se to pak u stolu docela rozjede a kritiky bude víc než dost. Jako kdyby každý z hostů dostal jiné jídlo: Pro někoho je panenka excelentní, pro jiného málo kořeněná, pro dalšího tuhá. U stolu nepochybně sedí taktik. Anebo mu opravdu jen není nic dobré?

Úterní večeři nachystá brigádník v pekárně Ondrej (40), pocházející ze Slovenska. Hosté se proto těší na slovenskou, nebo alespoň romskou kuchyni, jenže táta tří dětí vsází na klasiku – tatarák, vývar, guláš a jablečný závin. Budou z menu hosté zklamaní? Ondrej je pozve do čtvrti, o které někteří říkají, že je to romské ghetto. U vaření ho budou rušit děti, a vlastně celé okolí osady, kde žije. „Ale když je ticho, tak je zle. Ale když je kravál, tak je veselo,“ vysvětluje hostitel. Ondrej a Jan se pak u stolu začnou přít na téma romské kuchyně. Nechá se Ondrej vyvést Janovou agresivitou z konceptu? Ondrej prohlásí, že má Jan jen blbé řeči, Jan je naopak přesvědčen, že romská kuchyně neexistuje…

VIDEO: Úterní Prostřeno!: Debata nad romskou kuchyní

Video
Video se připravuje ...

Úterní Prostřeno!: Debata nad romskou kuchyní 

Středa bude patřit jediné dámě tohoto týdne, Ludmile (67). Pro své soupeře připraví poctivé domácí menu a všechny pokrmy se jí opravdu povedou. Po dvou napjatých dnech nastane u stolu poklid, pánové jsou spokojení, cpou se, až se jim dělají boule za ušima. Jediný, kdo je opět nespokojený, je Jan. Podle něj je panenka tuhá a málo pikantní. Zvláštní, když ostatní se mohou přetrhnout samou chválou… „Žampiónky byly vynikající a bramborová kaše mi moc chutnala,“ oblizuje se Ondřej. Jan je překvapený servírováním polévky s játrovými nočky, která leckomu připomene Vánoce, v terině, pánové pak obecně tím, že Ludmila hraje ping pong, věnuje se jachtingu, a během zábavy je zaskočí coby zkušená karbanice. Původně jen babička v důchodu – a jak dokáže překvapit!

Ve čtvrtek se v kuchyni předvede skladník Jan (45). Žije sám, ale už se připravuje na přistěhování přítelkyně. Honza si u plotny věří, jeho menu je ambiciózní. Jednoduché to ale mít nebude. Během předešlých večerů nešetřil kritickou, a tak se musí připravit na nějaké ty oplátky. Zvlášť mezi Ondrejem a Honzou bude velké napětí. Tihle dva se prostě nemusí. Nad talíři se Jan přizná, že se necítí být Romem, Ondrej to nedokáže pochopit. Nejde mu ani do hlavy, že se Jan nestýká s rodinou. Debaty ale pokračují. Pánové Ondrej a Jan se baví o sportu. Kdo se hýbe a kdo ne? Kdo se jen chlubí, a kdo potřebu vytahovat se nemá? Ondrej Jana podezírá, že lže. „Je tvrdohlavý a ješitný. Žije poskrovnu a my ostatní žijeme o level výš, tak se asi cítí blbě,“ soudí o Ondrejovi zase Jan.

VIDEO: Čtvrteční Prostřeno!: Kdo se cítí být Romem?

Video
Video se připravuje ...

Čtvrteční Prostřeno!: Kdo se cítí být Romem? FTV Prima

V pátek bude vařit produktový školitel Marek (30). Mladý táta od rodiny už dvakrát plánoval svatbu, a dvakrát mu ji covid překazil. Svou partnerku si vzít ale chce, tak snad to vyjde napotřetí. Jan se zamyslí nad tím, že tím Marek podle něj jenom získává čas, aby partnerku skutečně poznal, to je ovšem bezpředmětné, Marek se na obřad těší. Co se jídla týče, půjde o modernější kuchyni. Na papíře zní menu luxusně, jak ale bude vypadat na talíři? Batátový krém je pro Ondreje sladký, pro Ludmilu ostrý. A hovězí maso? To je prý zase příliš tuhé. „Asi neviděl rodokmen,“ soudí nad hlavním chodem Ludmila. Dokáže se Marek vyrovnat s kritiky u stolu? Řešit se toho bude hodně… Jenže ne všechny výtky ale patří Markovi. Při poslední večeři nebude zrovna nejlepší atmosféra…

A jak celý týden dopadne? Tentokrát se nehraje jen o hlavní výhru, ale i bonus v hodnotě pěti tisíc. Dostane ho ten, který jídla na talíři nejlépe nazdobí. Kdo to bude? Sledujte každý den Prostřeno! na FTV Prima, od 17,50 to bude stát za to!

Fotogalerie
9 fotografií