Kluci, šup do vody! Takto se Hádek a Adamczyk otužují kvůli roli | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Kluci, šup do vody! Takto se Hádek a Adamczyk otužují kvůli roli

Herci Kryštof Hádek (38) a Mar ek Adamczyk (33) se stanou lyžaři.
Herci Kryštof Hádek (38) a Mar ek Adamczyk (33) se stanou lyžaři. (FTV Prima, TV Nova)

Říkalo se mu Mistr lyžař, neměl u nás konkurenci. Přesto život Bohumila Hanče (†26) skončil neslavně. Na náhlou změnu počasí během mistrovského závodu v březnu 1913 doplatil on i jeho kamarád Vrbata. Příběh brzy ožije na plátnech kin. Minulou neděli padla první klapka filmu Poslední závod, který navíc rehabilituje postavu Emericha Ratha, jenž tu hrál zásadní roli.

Komunistům se příběh Němce, který riskoval život pro českého kamaráda, nehodil, a tak ho z historie jednoduše vymazali. Úspěšný živnostník a všestranný sportovec, to jim nehrálo do karet. Jenomže právě Emerich Rath byl tím, kdo našel zmrzlého, vysíleného, ale ještě živého Hanče a nesl ho na zádech téměř osm set metrů sněhovou vichřicí. Dopravit ho až k boudě ale neměl sílu, a tak se vydal pro pomoc. Přišla pozdě – Hanče už se zachránit nepodařilo, zemřel na srdeční selhání. Rath si údajně vyčítal, že nevydržel víc a nedokázal mu pomoct... Bylo mu pouhých dvacet šest let a se svou ženou Slávkou čekal prvního potomka. Tehdy jí slíbil, že se soutěžením končí, a vydal se na svůj poslední mistrovský závod v běhu na lyžích na 50 kilometrů. Chtěl ho vyhrát, jako už několikrát předtím. Ona se bála, varovala ho. „Dnes naposledy,“ řekl Hanč své ženě a večer z domu tajně utekl. Netušil, jak smutnou má v tu chvíli pravdu.

Osudová vánice

Je pondělí, 24. března 1913, a zdá se, že podmínky jsou, zdá se, ideální. Je slunečno, osm stupňů nad nulou, a tak závodníci, čtyři Češi a dva Němci, vyrážejí na padesátikilometrovou trať z Labské boudy bez rukavic a čepic, nalehko. V tu chvíli ale nikdo netuší, že se počasí za chvíli radikálně zhorší. Za dvě hodiny je vše jinak – přijde déšť, silný vítr, následuje prudké ochlazení a sněhová vánice, přes kterou není vidět ani na krok. Jeden závodník za druhým soutěž postupně vzdává, až na Hanče. I když na něj údajně kontrolor volá, aby se vrátil, pokračuje dál – pravděpodobně ho vůbec neslyší.

Kukačky: Marcela nechce prozradit otce dítěte, David stále něco cítí k Tereze. Jak se k tomu ona postaví?

Video se připravuje ...

Do příběhu zasahuje další Čech, Hančův kamarád Václav Vrbata. Na závod se přišel jen podívat, měl vidět jeho triumf. Právě on ho první potkal ve sněhové vánici, a aby ho uchránil před zmrznutím, půjčil mu svůj kabát a čepici. Na to doplatil – zpět se nedostal, později ho v závějích našli mrtvého. Jenže právě on byl dlouho vedený jako Hančův »zachránce«. O Němci Rathovi se mlčelo. „Po sto let byl příběh Hanče a Vrbaty překrucován, aby vyhovoval momentální společenské a politické situaci. Postava sportovce Emericha Ratha byla zcela vymazána. Studiem dobových materiálů se nám podařilo zrekonstruovat závod minutu po minutě a ukázat ho bez dobových nánosů tak, jak se skutečně stal,“ prozradil producent filmu Ondřej Beránek ze společnosti Punk Film.

Kukačky: Tereza s Olgou se snaží rodiny propojovat. Vydrží Karel vzdorovat?

Video se připravuje ...

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (28. 2. 2021)



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.