Hlavní obsah

Ze zavřených galerií: Alšova jihočeská galerie jede online a chystá výstavy

Právo, rea

Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou má sice zavřeno, ale přesto pracuje dál. Online formou. Nic jiného jí zatím kvůli protipandemickým opatřením nezbývá.

Foto: Václav Pancer , ČTK

Alšova jihočeská galerie

Článek

„Pevně věříme, že s nastupujícím jarem a druhou polovinou roku budou podmínky a státní opatření nakloněny k návštěvám galerií,“ uvedla pro Právo za galerii sochařka Paulina Skavova.

I proto má Alšova jihočeská galerie na tento rok v plánu několik zajímavých výstavních projektů.

„Za zmínku stojí více než tříletý projekt profesora Tomáše Vlčka nazvaný Umění, splín a smích tváří v tvář absurditě / České umění generace narozené v letech 1939–1953. Mezi vystavenými se objeví jména jako Jiří Sopko, Jiří Načeradský, Zorka Ságlová, Kurt Gebauer, Marie Blabolilová, Michal Rittstein a řada dalších významných osobností,“ řekla Paulina Skavova.

Foto: Alšova jihočeská galerie

Lubomír Typlt, Pentagon, 2020

Velkou událostí bude podle ní také výstava Lubomíra Typlta nazvaná Tančící pentagon, kterou ve spolupráci s galerií připravuje britská kurátorka Jane Neal, a představí Typltovy práce z posledního období.

V Českých Budějoviccích v prostorách Worterova domu chce Alšova jihočeská galerie v rámci autorských výstav představit významné osobnosti české výtvarné scény. Například malíře Jaroslava Valečku pod kurátorským vedením historika Adama Hnojila. Současně s touto výstavou bude probíhat i prezentace malířů ze sbírek galerie.

Na léto je připravena výstava Jindry Vikové, koncipovaná ve spolupráci s kurátorem Jiřím Ptáčkem. A na podzim se chystá výstavní projekt JITONA, nábytek Jitona ve tvarech, barvách a v pohodlí, který zpracoval a připravil Ladislav Jackson.

Foto: Alšova jihočeská galerie

Jiří Načeradský, Zátiší se segmenty, 1983–86, ze sbírky AJG

Další z lokací Alšovy jihočeské galerie je Mezinárodní muzeum keramiky v Bechyni, které má letos premiéru v nových výstavních prostorách. Na podzim se zde pro návštěvníky připravuje rozsáhlá výstava keramiky ze sbírek Alšovy jihočeské galerie.

V loňském roce měla mít premiéru výstava Malevič a ruská avantgarda, byla ale přesunuta na letošek, a galerie pevně věří, že se jí tento unikátní mezinárodní projekt podaří zrealizovat.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám