Klíč pro štěstí. Jeden z výjimečných textů Pavla Kopty

Na popularitě mnoha zpěváků mají lví podíl ti, kteří nejsou vidět, nestojí dokonce ani v pozadí, spíše sedí ve své pracovně a píší. K nim patřil i vynikající český textař Pavel Kopta, autor takových hitů, jako Klíč pro štěstí, Saxana, Šel jsem světem, Mapa lásky nebo Vzpomínka na San Francisco.

Saxana, Whiskey, to je moje gusto, Pane, vy jste vdova, Chodím s tebou právě rok, Klíč pro štěstí, Šel jsem světem nebo Vzpomínka na San Francisco – to jsou jen některé z desítek známých písní, které otextoval Pavel Kopta.

První písňové texty začal psát už na gymnáziu pro svého přítele Jiřího Šlitra. Po celý svůj úspěšný, bohužel však předčasně ukončený život, patřil k našim nejuznávanějším textařům. Narodil se v roce 1930 v Praze a než o 58 let později odešel do textařského nebe, napsal nebo přeložil velké množství písňových textů pro celou řadu známých českých interpretů populární hudby. Velmi známými se staly například jeho šansonové texty Mapa lásky, Já se vrátím nebo Lásko má psané pro Hanu Hegerovou.

Pavel Kopta neznal v textařském řemesle omezení, dokázal psát swingovou píseň, epický šanson, muzikálovou písničku, blues, parodii, kramářskou pouťovou epiku, ale i rockovou skladbu. V roce 1958 patřil mezi spoluzakladatele Divadla Na zábradlí. Patřil vedle Jiřího Suchého k nejvýznamnějším textařům své generace. Spolupracoval s divadly i s filmem. Za svůj život se kromě animovaných a krátkometrážních snímků svými písněmi podílel celkem na 45 celovečerních filmech, mj.: Limonádový Joe, Komedie s klikou, Bylo čtvrt a bude půl a mnohých dalších, například v roce 1971 skvěle vystihl atmosféru filmové pohádky Dívka na koštěti a její hlavní postavu, mladou čarodějnici Saxanu. Pavel Kopta byl mimořádný talent.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio