Podle odborníků by měl přijít tvrdší lockdown. Jinak se čísla do tří týdnů dramaticky nesníží

Otázky Václava Moravce, 2. část (zdroj: ČT24)

„Apokalypsa,“ popsal situaci v Chebu nebo Sokolově primář ze sokolovské nemocnice Martin Straka. Podle něj nová protiepidemická pravidla, která od pondělí budou platit, nejsou dostatečná. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Že opatření nebudou stačit, si myslí i epidemiolog Rastislav Maďar. Zpřísnit by se měla i podle Petra Smejkala z Rady vlády pro zdravotní rizika. Podle bývalého koordinátora očkování Mariána Hajdúcha bude Česko za tři týdny na stejných číslech jako v současnosti.

„Za posledních pět dnů o dvacet procent nápor lehce klesl,“ řekl primář interního a covidového oddělení Nemocnice Sokolov Martin Straka. Poslední zprávy, které má, už ale tak pozitivní nejsou, dodal. Podle něj se uzávěra regionu ještě projevit nemohla –⁠ měla přijít dřív. 

Pomoc nabídlo západu Čech znovu Německo. „Úplně jako téma to nevypadá,“ řekl ale Straka. Česká republika měla podle něj využít pomoc mnohem dříve –⁠ už v lednu. Hovořil velmi znepokojeně, situace je dle jeho slov velmi kritická. „V Chebu a Sokolově to byla apokalypsa. Nikoho to nezajímalo,“ uvedl.

Počet hospitalizovaných v zemi k sobotě sice po pěti dnech klesl pod sedm tisíc, bylo jich 6998, dosud nejvyšší ale zůstává množství pacientů ve vážném stavu. Nad patnácti sty se drží od čtvrtka, v sobotu bylo v těžkém stavu 1523 lidí. Volných je podle dat ministerstva zdravotnictví k nedělnímu ránu čtrnáct procent lůžek intenzivní péče, pro pacienty s covidem jich zůstává 156, tedy o 24 méně než v sobotu.

Kapacita nemocnic na hraně
Zdroj: Studio ČT24

Obětovat březen stačit nemusí

„Příští týden dojde k vzestupu čísel,“ řekl ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny olomoucké lékařské fakulty Marián Hajdúch. Obětovat jen březen podle něj stačit nebude. „Za tři týdny budeme na stejných číslech,“ myslí si bývalý národní koordinátor očkování. Hajdúch také uvedl, že bude nesmírně záviset na tom, jak budou spolupracovat občané a jak nová pravidla, která vláda předložila,  budou reálně fungovat.

Nová vládní opatření nejsou dostatečná, tvrdí epidemiolog a děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislav Maďar. Podle něj nepovedou k tomu, aby za tři týdny přírůstky nakažených klesly na hodnotu tisíc až dva tisíce denně, při nichž by bylo možné relativně bezpečně rozvolňovat, sdělil do médií.

Primář sokolovské nemocnice Straka si myslí, že by „měl přijít tvrdý, třítýdenní lockdown“. Tak, jak je nastavený teď, stačit nebude, dodal. Továrny a podniky by se dle podle jeho názoru měly zavřít.

Člen Rady vlády pro zdravotní rizika a hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal pro úplné zastavení průmyslu není. Musí být ale zavedená dostatečná opatření jako „vynucené velké testování“. A také home office, tam, kde to možné je. „To znamená, že by zaměstnanci měli být testováni jednou týdně PCR testy nebo dvakrát týdně antigenními testy,“ řekl. Rezervy jsou podle něj prý i v práci z domova.

Smejkal je pro systémovou změnu, post ministra by nepřijal

Podle Petra Smejkala v zemi chybí instituce, kterou například v Německu zastupuje Kochův institut (Robert Koch Institute). Během pár dní vytvořit podobnou instituci nejde, to se mělo udělat už dávno –⁠ změnit systém v souvislosti s pandemií je nutné, míní.

Chce to více sázet na experty a vytvořit jednoznačná doporučení, která odborná obec nabídne. Proces rozhodování o opatřeních by pak měl být podle něj transparentnější. „Je čas na změnu přístupu k epidemii,“ řekl Smejkal.

Smejkal by tak křeslo ministra zdravotnictví odmítl. Přiznal, že bez systémových změn to nemá cenu. Byl by jen dalším ministrem, „do kterého se bude kopat“ a bude pak stejně odvolán, uvedl.

O nahrazení stávajícího šéfa rezortu zdravotnictví mluvil v neděli na Prima CNN News prezident Miloš Zeman. Řekl, že by si měl Jan Blatný (za ANO) „odpočinout“. Premiér Andrej Babiš (ANO) ale později uvedl, že výměna ministra není na stole.