Valeo vybuduje v Milovicích polygon pro testování autonomních aut

Testovací polygon pro autonomní technologie v Milovicích. Foto: ValeoTestovací polygon pro autonomní technologie v Milovicích. Foto: Valeo

Valeo na bývalém letišti investuje dalších více než sto milionů korun.

Bývalé letiště Boží Dar v Milovicích bude nejméně dalších dvacet let sloužit pro testování technologií samořiditelných aut. Společnost Valeo, která je zde testuje od roku 2018, podepsala se Středočeským krajem smlouvu o dlouhodobém pronájmu na 20 let.

Valeo v Milovicích chystá investici v hodnotě nejméně sto milionů korun. Současná smlouva platí do srpna roku 2023. Nová začne platit nejpozději od 1. září 2024, do kdy musí být zkolaudovány nové stavby na polygonu.

„Dalším krokem bude vybudování technicko-administrativního zázemí odpovídající 21. století. Chceme významnému investorovi vyjít vstříc a umožnit mu tak posunout rozvoj firmy i samotného území vpřed. Výsledky z nově vybudovaného polygonu budou aplikovány do výroby mnoha automobilek na celém světě a pomohou ke zvýšení bezpečnosti provozu na silnicích. Rozvoj tohoto území je rozhodně přínosem pro Středočeský kraj na jeho cestě od montovny k mozkovně,“ říká radní pro oblast investic, majetku a veřejných zakázek Libor Lesák (ODS).

V rámci původní smlouvy společnost zmodernizovala zázemí pro testování autonomních technologií. Vybudovala testovací plochu pro testy v nízké rychlosti, např. plně automatizované parkování. Opravila bývalou ranvej a pojezdové dráhy, které nyní slouží pro testování scénářů ve vysokých rychlostech. To umožňuje testovat funkce automobilů, které se budou vyrábět po roce 2022 a které jsou hodnoceny podle nových pravidel EuroNCAP.

Dlouhodobá smlouva umožní rozšíření investic

Generální ředitel vývojového centra Valeo Leoš Dvořák věří, že dlouhodobá smlouva umožní firmě vložit do zlepšení testovací infrastruktury výrazně více investičních prostředků. „Budeme moci na milovickém polygonu testovat nejmodernější systémy pro autonomní automobily. To nám umožní vytvořit další vysoce kvalifikované pracovní pozice a zároveň zvýšit prestiž a důležitost nejen českého vývojového centra v rámci skupiny Valeo, ale i celé České republiky v oblasti vývoje autonomních vozidel,” řekl Dvořák.

Valeo na polygonu vybuduje kancelářšké zázemí pro testovací inženýry, zázemi pro opravu a přestavbu testovacích aut a na kalibraci senzorů. Vzniknou nové, kvalitní asfaltové plochy pro další testovací scénaře. Součástí investice jsou  plochy pro simulaci povrchů s různou strukturou nebo přilnavostí či simulace městského provozu. Technici budou nyní nejvíce pracovat na testování systémů tzv. aktivní bezpečnosti v autech. Mezi ně patří adaptivní tempomat, autonomní nouzové brzdění před nečekanou překážkou. Vývoj se týká i technologie, která udrží auto v jízdním pruhu na dálnici, když na řidiče dolehne mikrospánek. Valeo plánuje investovat i do nového testovacího vybavení, do dalších testovacích aut a moderní měřící techniky.

Valeo je jedním z největších zaměstnavatelů v automobilovém průmyslu v České republice. Na šesti svých pracovištích má 4 000 zaměstnanců, z toho přes 2 000 ve Středočeském kraji. V roce 2020 rozšířila svůj výrobní závod v Žebráku, v němž nyní vyrábí i chladiče baterií do elektromobilů a vysokonapěťová topná tělesa do jejich klimatizace. Jedná se o investici v hodnotě 450 milionů korun. V roce 2019 Valeo investovalo 880 milionů korun do výstavby své druhé továrny v Rakovníku. Kromě interiérových ovládacích panelů zde na celkem 25 linkách vyrábí i ultrazvukové senzory, což jsou klíčové prvky pro autonomní řízení a automatické parkování.

Testovací polygon pro autonomní technologie v Milovicích. Foto: ValeoTestovací polygon pro autonomní technologie v Milovicích. Foto: ValeoTestovací polygon pro autonomní technologie v Milovicích. Foto: ValeoTestovací polygon pro autonomní technologie v Milovicích. Foto: Valeo
Tagy Milovice - Boží Dar Středočeský kraj Top Valeo zkušební polygon pro autonomní řízení
7 komentářů