Jamie Oliver a jeho cesta od zvídavého dítěte nakukujícího pod pokličky až po majitele restaurací

Jamie Oliver a jeho cesta od zvídavého dítěte nakukujícího pod pokličky až po majitele restaurací
Nenápadný a dobrácky se usmívající muž, spisovatel kuchařských bestsellerů, otec pěti dětí a druhý nejbohatší kuchař světa, to je britský kuchařský mág, Jamie Oliver.

V kuchyni už od dětství

Jeho jméno znáte určitě všichni. Rodák z půvabného městečka Clavering v Essenu se vaření věnuje už od dětství. Do kuchyně to nikdy neměl daleko, protože jeho rodiče provozovali restauraci.

Po zapsání na Westminster Catering College začal Jamie pracovat v italské restauraci, a právě tam se zamiloval do jednoduchých a chutných receptů z čerstvých surovin. A rozhodl se, že se chce ubírat právě cestou zdravého a chutného vaření.

Fantasticky úspěšné knihy a show

Jeho kuchařská kniha plná skvělých receptů s přípravou do 30 minut se stala bestsellerem a dala podmět ke vzniku úspěšné televizní show. A to nebyl zdaleka jediný cyklus pořadů, kde mladý muž předvedl své kuchařské umění. K obdivovatelům mladého kuchaře se přidal i Tonny Blair a jako předseda vlády si talentovaného muže najal jako osobního kuchaře.

Jamie je nejen šikovný v kuchyni, ale je i dobrý obchodník, a tak se nespokojil s jednou restaurací, ale má celý řetězec 28 restaurací od Anglie až po Austrálii.

Propagace zdravého jídla

Charakteristickým rysem jeho kuchyně je absolutní odmítnutí nezdravého jídla. A rozhodl se začít s propagací už ve školách a školních jídelnách. Absolvovat turné po anglických školách a učil kuchaře i děti jíst chutně a zdravě. Neváhal vzít děti a kameru do výrobny kuřecích nugetek, aby dětem ukázal, jak se vyrábí kuřecí separát z kostí a co vlastně mají na talíři.

Jamie nezahálí ani v osobním životě a se svojí ženou Julií Norton má 5 dětí. Je také velice aktivní na sociálních sítích. Jen na Instagramu má 8,5 milionu sledujících. Inspirace je tam opravdu hodně.

Možnost online kurzů pro všechny

A pokud byste chtěli do online kurzu Jamieho školy, najdete tam i odkaz na její stránky. Potom už vám stačí jen 29 liber a můžete pod dohledem vyhlášených kuchařských mistrů absolvovat dvouhodinovou kuchařskou lekci ve vybranou hodinu a na zvolené téma. Můžete se tak naučit třeba úžasné vietnamské dobroty plné voňavého koření, jídlo mexických ulic nebo něco z italského svátečního stolu. A za jedny peníze si do kuchyně můžete pozvat celou rodinu.