28. 2. 2021 | Martina Nová

SPA - TRI 4:2 - Hranice sta bodů pokořena

49., neděle 28. 2. 2021
Sparta - Třinec SPA - TRI
Sparta: Salák – Dvořák, Jurčina (A), Němeček, Jandus, Polášek, Košťálek, Kalina – Rousek, Horák, Řepík (C) – Kudrna, Tomášek, Sobotka – Buchtele, Pech (A), Říčka – Zikmund, Sukeľ, Forman.
Třinec: Štěpánek – Gernát, Doudera, Freibergs, Musil, Zahradníček, Kundrátek – Stránský, Vrána (C), Růžička (A) – Kurovský, Marcinko, Rodewald – Chmielewski, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Hrehorčák, Roman, Dravecký (A) – Hrňa.
Branky a nahrávky: 11. Řepík (Horák, Polášek), 20. Sobotka (Řepík, Horák), 25. Sukeľ (Polášek, Říčka), 52. Forman (Sukel', Košťálek) – 15. O. Kovařčík (Chmielewski, Gernát), 22. Kundrátek (M. Kovařčík, O. Kovařčík). Rozhodčí: Hodek, Hejduk – Ondráček, Špůr. Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: Hráno bez diváků. Střely na branku: 34:39. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 4:2.
Tempo nedělního šlágru proti vedoucímu Třinci bylo od začátku vysoké a hra byla bohatá na střelecké akce. Obě mužstva se navíc dlouho přetahovala o skóre, silnější však byli sparťané, kteří vydrželi i závěrečný nápor ve třetím dějství a porazili svého soka za tři body výsledkem 4:2. Díky tomu stáhli manko na první Oceláře na jediný bod a zajistili si účast v příštím ročníku Champions Hockey League!

Fotogalerie

Komentář

Souboj prvních dvou celků tabulky měl od prvních minut náboj a přerušovalo se jen výjimečně. Více ze hry měli hosté z Třince, kteří několikrát ohrozili Alexandra Saláka, ten však všechny pokusy pokryl. Po první polovině úvodního dějství Sparta srovnala krok a v podstatě z prvního většího tlaku na branku dokázala skórovat. Kotouč se dostal do mezikruží na hokejku Michala Řepík, který puk přesně namířil pod břevno.

I nadále byl k vidění kvalitní hokej a Třinec se nenechal rozhodit inkasováním, naopak. V 15. minutě srovnal Ondřej Kovařčík, který číhal nepokrytý v levém kruhu. Silou se napřáhl až do kleku a prostřelil Saláka. Záhy mohli jít Oceláři do vedení. První formace způsobila pěkné zmatky před domácí svatyní, nicméně sparťané situaci ustáli bez inkasování. V závěru třetiny ještě byli hosté potrestáni za špatné střídání a Pražané toho využili. Pět vteřin před sirénou se třinecké obraně vysmekl Vladimír Sobotka, který z mezikruží obdržel z rohu hřiště přihrávku a bez okolků zametl puk do sítě – 2:1.


Střelecké hody pokračovaly i v prostřední dvacetiminutovce. Hned ve 22. minutě úspěšně srovnali hosté zásluhou dělovky od modré Tomáše Kundrátka. Nedlouho poté usedl na trestnou lavici Matěj Stránský a Sparta dostala šanci se opět ujmout vedení. Přestože druhou početní výhodu v zápase nevyužila, třetí gól do sbírky přidala krátce po návratu třineckého hráče. Matúš Sukel‘ nic moc nevymýšlel a zkrátka to napálil na branku z levého kruhu v plné rychlosti.

Hra i nadále měla silný náboj, zejména pak ze strany sparťanů, kteří byli velmi střelecky aktivní. Nicméně blíže k další trefě měl Třinec. Po skrumáži před domácí svatyní byl Salák zastrčen do branky a videorozhodčí ještě kontroloval, kde se v tu chvíli nacházel puk. Jenže kotouč nepřešel celým objemem brankovou čáru, proto se pokračovalo za stavu 3:2. Vyrovnání měl na hokejce v následujících minutách i Erik Hrňa, ale vhodnou šanci propásl příliš dlouhým zpracováváním touše.


Třinečtí vlétli do třetí třetiny jako uragán. Ze silného tlaku na Salákovu branku si vybojovali faul a zahráli si podruhé v zápase hru pět na čtyři. Sparta však pokračovala v obětavém bránění a situaci zvládla. Pražané se pomalu ale jistě začali vymaňovat z nadvlády soupeře a dostávali se častěji a častěji dopředu. V 52. minutě se povedlo jít domácím do útoku a ujmout se také dvoubrankového vedení. Miroslav Forman se uvolnil do prostoru před brankou, kde obdržel nahrávku z pravého rohu a přesně poslal puk za Štěpánka.

Na ledě se začaly vyostřovat emoce, po jednom z konfliktů mířil na trestnou Chmielewski, Sparta další gól však nepřidala. Necelé dvě a půl minuty před sirénou uprchl gólman Štěpánek na střídačku a jeho spoluhráči zkusili vývoj zvrátit v šesti mužích. I přes dva oddechové časy a několik strkanic již další branka nepadla, tři body tak zůstávají v hlavním městě díky výsledku 4:2.

Ohlasy trenérů

Miloslav Hořava (HC Sparta Praha): "Jsem rád, že jsme po delší době sehráli skvělý zápas. Samozřejmě v utkání byly vidět z naší strany menší chyby, na kterých musíme zapracovat, ale kromě nich se mi zápas velice líbil. Utkání doprovázelo spoustu emocí, které k takovému zápasu neodmyslitelně patří. Za výhru jsme rádi."

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): "Neodehráli jsme špatné utkání, ale bohužel nemáme ani bod. Myslím si, že za tu bojovnost, kterou jsme v utkání předvedli, jsme si zasloužili alespoň bod. Z prohry jsme samozřejmě zklamaní, ale pořád máme před Spartou v tabulce jednobodový náskok. Situaci tak máme ve svých rukou, porážku hodíme za hlavu a budeme se soustředit na další zápasy."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek