Hlavní obsah

Kliniko, uprav mě podle Instagramu. Covid zvyšuje zájem o lepší vzhled

Foto: Petra Clinic, Seznam Zprávy

Pandemie přivedla klinikám pečujícím o lidský zevnějšek nové zákazníky.

Reklama

Koronavir sebral estetickým klinikám zahraniční zákazníky. Přihrál jim však i nové, a tak se jejich tržby nepropadly o tolik, a někde dokonce i posílily. O co stoupl zájem a proč?

Článek

Covid zamkl mnoho lidí do jejich obydlí a přikoval je k pracovním stolům. Monitory počítačů se tak staly často jejich hlavním spojením se světem. Ráno se pomocí nich setkávají na poradách, během dne konzultují něco s kolegy či zákazníky a odpoledne na nich chatují se známými – při tom všem se sami také vidí. Mnoha lidem přitom začalo vadit, jak vypadají, a chtějí to k radosti společností zabývajících se lidským zevnějškem zlepšit.

„Nemám pocit, že by o sebe Češi v lockdownu méně pečovali. Naopak, více s námi diskutují o tom, co by si rádi nechali upravit. Přičítám to několika vlivům – při online schůzkách jsou více vystaveni svému obrazu, v souvislosti s tím se více pozorují v zrcadle, než když jsou na pracovišti. Velký vliv, který zaznamenáváme, má i rozsáhlé používání sociálních sítí s použitím různých filtrů,“ říká plastický chirurg Roman Kufa ze společnosti Perfect Clinic.

Na kliniku se podle něj obracejí například influenceři, kteří si ve virtuálním světě vymodelovali svoji vysněnou podobu a nyní by se rádi svému vlastnímu obrazu co nejvíce přiblížili, aby byl rozpor mezi vylepšenou fotkou a skutečností co nejmenší.

Díky tomu se tak propad zakázek, který klinika zaznamenala loni v březnu při nástupu koronaviru, po dvou měsících zastavil a už v létě se vrátil na původní čísla. V současné chvíli tak má pandemie největší dopad na skladbu zákazníků ze zahraničí.

„Vidíme zhruba 15procentní propad v návštěvnosti, který je reflektován i v tržbách kliniky. Původní vysoká návštěvnost zahraničních návštěvníků ze Švýcarska, Německa, Rakouska a Anglie kvůli covid restrikcím klesla. Na druhou stranu se snížila čekací doba českých zákazníků, a celkový počet odoperovaných pacientů tedy zůstává stejný,“ popisuje Kufa.

Vedle lidí aktivních na sociálních sítích, kteří se co nejvíce chtějí podobat svým „avatarům“, pak roste zájem o zákroky související s omlazením obličeje. Podle plastického chirurga to je trend, který se objevuje i v ostatních vyspělých zemích.

„Je to dáváno do souvislosti s vyšší mírou práce z domova, při které lidé často využívají videohovory, při nichž chtějí působit dobře na ostatní kolegy a často si možná i více všímají vlastního obličeje na displeji počítače. Díky tomu si i uvědomí, že se již objevují určité známky stárnutí, kterých si dříve nemuseli všimnout. Nejvíce se na nás obrací se vznikem vrásek nebo s poklesem kůže v oblasti tváří nebo očního okolí,“ vyjmenovává Kufa.

Řada pacientů využívá home office také k zákrokům, po kterých není vhodné sportovat nebo chodit na slunce. V okamžiku, kdy není možné nikam chodit či cestovat k moři, je tak právě toto období vhodné na zákroky, které by Češi dříve neřešili. Jedná se podle něj hlavně o odstranění znamének nebo také odstranění ochlupení laserem.

Pan Matěj například redakci SZ Byznys řekl, že využil home office k tomu, že si nechal odstranit tetování, které si nechal udělat v 19 letech, ale už delší čas s ním nebyl spokojený. „Vzhledem k omezení jiných aktivit jsem si na zákrok udělal čas a alespoň jsem si v této době covidové zpříjemnil život. Těší mě, že to vypadá, jako kdybych původně ani žádné tetování neměl,“ říká správce sociálních sítí z Prahy.

K omlazení se v karanténě odhodlala i Alena od Kolína. „Měla jsem hodně vrásek, máme to v rodině, a tak jsem to chtěla zkusit zlepšit, ale neinvazivně. Na zákrocích omlazujících pleť jsem byla celkem třikrát a po několika dnech rekonvalescence mi mé kolegyně i dcera říkaly, že tomu nemohou uvěřit, jak vypadám, a chtějí to také,“ směje se 66letá žena.

Například klinika Petra Clinic registruje výrazný nárůst zájmu Čechů o estetické zákroky v době covidu. „Velmi se zvýšila poptávka po preventivních vyšetřeních, jako je výživové poradenství, kontrola znamének, trichologické vyšetření (problémy s padáním vlasů), léčba chrápání, monitoring spánku či radiofrekvenční rehabilitace. Stoupl také zájem o lékařské zákroky. Kvůli rouškám, které nemají dobrý vliv na kvalitu pleti, se výrazně zvedla poptávka i po laserových ošetřeních a léčbě akné, rosacei (chronické onemocnění kůže u hypersenzitivní pleti) a dermatitidy,“ vyjmenovává Petra Řehořková, zakladatelka a majitelka kliniky.

Ačkoliv největší skupinu klientů zastupují ženy, muži o sebe začínají dbát podle ní čím dál tím častěji a nyní tvoří už třetinu celé klientely. „Jejich oblíbenými zákroky jsou například redukce břicha bezbolestnou liposukcí, redukce prsní tkáně, epilace laserem podpaží, hrudníku a zad, léčba akné a růžovky, aplikace botulotoxinu, tekutý lifting a gentleman omlazující rituál, což je ošetření pleti, které se skládá z čištění pomocí diamantových mikročástic, peelingu, hydratace a lymfatické masáže obličeje,“ vyjmenovává Řehořková.

Takovéto zákroky přitom podle ní nejsou jen doménou movitých lidí, herců, zpěváků, známých osobností, sportovců či vrcholových manažerů, ale našetří si na něj i lidé se středním příjmem či dělníci ve věku 15 až 100 let.

„Největší je věková skupina 25 až 60 let, která miluje Anti-Aging zákroky a zákroky na redukci tuku či jako prevenci svého zdraví. Další početné skupiny tvoří lidé v rozmezí 15 až 22 let, kterým léčíme akné, a skupina nad 65 let, kteří nejčastěji využívají procedury na bázi denního lázeňského beauty wellness,“ popisuje zakladatelka kliniky.

Koronavirus do klinik nahnal také nové zákazníky z řad lidí s korpulentnějšími postavami. „Covid přinesl dalšího strašáka – těžší průběh nemoci u obézních pacientů –, a tak mnoho lidí začalo řešit svůj vzhled, životosprávu a váhu. A navíc spousta lidí v důsledku pobytu doma a omezeným možnostem sportování za rok od března 2020 přibrala a snaží se tento problém řešit i za pomoci výživového poradenství či kryolipolýzy, což je neinvazivní ošetření zaměřené na redukci podkožního tuku,“ dodává Řehořková.

Vedle estetických zákroků však lidé řeší častěji i důkladnou zdravotní péči. Zakázky tak rostou i soukromým zdravotním klinikám.

„Koronavirus navýšil poptávku po našich službách. Jedná se o výkony, které s covidem přímo souvisejí, a evidujeme i zvýšený zájem po službách týkající se prevence a posilování imunity. V současné době registrujeme také zvýšený zájem o takzvanou POST-Covid péči. Naši pacienti více poptávají péči v oblasti kontroly funkce plic a dýchacích cest i funkce srdce, říká Martin Link z centra klinické medicíny Team Prevent Santé.

Reklama

Doporučované