InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Cestujme s Fireflies

    pondělí 6.5 18:00 - Světlušky Tábor

  • Vzpomínkový akt k osvobození města

    pondělí 6.5 15:00 - MěKS Vimperk

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Platí na budějovické kavárníky dvojí metr?

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Jiří Slováček se do Českých Budějovic přistěhoval z Valašska. Až se covidová situace uklidní, zvažuje tu otevření vlastní kavárny. Pohybuje se tedy v gastroprostředí a vnímá problémy současných hostinských a kavárníků. V pátek 26. února na svém Facebooku zveřejnil emotivní příspěvek, kde poukazuje na to, že v některých budějovických kavárnách se vládní nařízení nedodržují - lidé sedí v zahrádkách bez rozestupů, nemají roušky. "Zevnitř jim nosí kafe v šálcích, žádné kelímky. Lidi chodí dovnitř na záchod, obsluha je bez roušek. Asi se na podniky radního pana Pražáka jako je Essence café, Pasta grande nebo Praži café vládní nařízení nevztahují," říká Jiří Slováček a zmiňuje jiné podniky kolem, který se potýkají s problémy. "U Café Datel stojí lidi v rozestupu, jen deset metrů vzdálená Fontána je zavřená, majitel musel propustit zaměstnance a z okénka obsluhuje jeho syn," dodává.

 

"Na covid nám umírají kamarádi, situace je kritická, blížíme se kolapsu zdravotnického systému a pořád se najdou lidi, kteří se snaží nařízení obejít a riskují," zmiňuje mladý muž. Podle něj jsou si nejen v Praze, ale i v Českých Budějovicích někteří rovnější než druzí. Podivuje se, že kolem zahrádek procházejí strážníci a nereagují. Na svém vlastním Facebooku zveřejnil Jiří Slováček v pátek po druhé odpoledne fotky, které pořídil zhruba hodinu předtím.

Vedoucí právního, kontrolního a přestupkového odboru Městské policie v Českých Budějovicích Kateřina Beritová vysvětluje, že je podstatné, v jakém systému gastroprovozy fungují a jakou živnost provozují. Pokud má kavárna nebo restaurace i živnost na maloobchod a prodává uvnitř například biopotraviny nebo vlastní vyrobené produkty, lidé si pro ně mohou vcházet dovnitř. Jinak má být provozovna zavřená a vydávat jen přes okénko. "Zahrádky mohou být otevřené a jestli tam lidé nedodržují rozestupy nebo nemají roušky, i když zrovna nekonzumují, tak musíme řešit tyto osoby, nikoliv provozovatele. Že by někdo seděl uvnitř v provozovnách, tak takový případ jsem ještě na stole neměla," říká Beritová. Upozorňuje také, že není zakázán prodej alkoholu, ale jeho konzumace na místě. "Odpovědnost je opět na zákazníkovi, ten by si měl alkohol odnést domů," dodává. Na záchod do provozovny by obsluha zákazníky ze zahrádek pouštět neměla. 

Podle Kateřiny Beritové řešila městská policie za podzimní a zimní období přes 500 přestupků tohoto druhu, i ve zmíněných provozovnách. A rozdávala pokuty? "Málo se ví, že při řešení příkazem - dříve pokutou, musí dotyčná osoba souhlasit. Pokud nesouhlasí, věc se postupuje do správního řízení," upozorňuje vedoucí právního odboru. "My se snažíme s provozovateli jednat pozitivně. Upozorňujeme je, že by měli mít stolky na zahrádkách tak daleko od sebe, aby to umožňovalo dodržovat rozestupy," uzavřela Kateřina Beritová. 

K věci se vyjádřil i provozovatel zmíněných tří podniků, budějovický radní Martin Pražák. "My se snažíme vládní nařízení dodržovat, zahrádku neobsluhujeme. Mezi naše živnosti patří i maloobchod, takže zákazník může vejít dovnitř a koupit si dort. Za chování lidí venku na zahrádce zodpovědný nejsem, zahrádka není provozovna," říká Pražák. "Na záchod bych zákazníky ze zahrádky dovnitř nepouštěl," dodal. 

A zatímco jiní kavárníci poukazují na provozovny radního Pražáka, on se zas podivuje, že nikomu nevadí, když se mladí lidé scházejí na Sokoláku nebo v IGY. "A v sobotu všichni vyrazíme na Kleť," dodává ironicky. 

Diskuse k článku - 44 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
  • Mojmír 

    Reagovat

     

    Rád bych byl, kdyby si to přečetl Kuba.
    Co on na to? Je to normální, co je na tom náměstí na chodníku?
    Prosím zavolejte mluvčí pana hejtmana Kuby, ať si to přečte a koná.
    Vakcíny má už pochytaný.

    Vloženo 1.3.2021 18:38:52

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Proč by to nebylo normální? Já si také pořád chodím do své hospůdky. Vysadil jste léky?

      Vloženo 1.3.2021 19:16:13

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        To není odvaha. Odvaha by byla kdyby si sem dal adresu hospody, že bychom zašli. Jsi měkoň.

        Vloženo 1.3.2021 20:17:44

        • anonymní čtenář 

          Reagovat

           

          Prosím tvojí adresu, ať vím, co jsi za póvla!

          Vloženo 1.3.2021 21:21:54

          • anonymní čtenář 

            Reagovat

             

            Žádnej póvl, ale vymahač spravedlnosti jako ÚS a rádi bychom k Vám přijeli popít i přes tři okresy. A hlavně Ty tu machruješ s otevřenou hospodou. Tak udělej reklamu.

            Vloženo 2.3.2021 09:57:24

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        jsi vožralý prase

        Vloženo 2.3.2021 09:38:45

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Hejtman nemá s radnicí v ČB co do činění.

      Vloženo 1.3.2021 20:20:45

  • Bedřich 

    Reagovat

     

    Doporučuji tu zahrádku rozmlátit, když není jeho .

    Vloženo 1.3.2021 18:07:10

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Pravda udělat privatizaci bezprizorního harampádí a uklidit tak část náměstí. Jsem pro.

      Vloženo 1.3.2021 18:09:52

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    To je ten Pražák, co ignoruje své okolí a funguje stylem já já já? Ten co si zvýšil chodník v podloubí o čtvrt metru bez ohledu na sousedy? Co znemožnil průchod postavením květináčů nebo otevřením poklopu do sklepních restauračních prostor? Co znemožnil průjezd cyklobusu Krajinskou? Chápu, že město má také v mnoha případech máslo na hlavě (třeba bych nezpoplatňoval tabuli nebo stolek ve vlastním podloubí, pokud nepřekáží, umístil tam veřejné osvětlení na náklady města a udržoval povrch chodníku v bezvadném stavu, když chci mít podloubí pro veřejnost), ale jinak je to anarchie a vědomé porušování pravidel. Postih bohužel žádný, tak se dá očekávat další stupňování...

    Výmluvy na prodej bez obsluhy nelze brát vážně. Vždyť používá skleněné nádobí, na židlích má deky, platí se předem nebo až po konzumaci? Domnívám se, že jde o běžný provoz hospody venku... Klidně mne opravte, je to můj názor a nemusím mít všechny informace.

    Vloženo 1.3.2021 16:26:14

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      mikrobusu, ne cyklobusu :-)

      Vloženo 1.3.2021 16:28:22

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Čím víc nás bude vše porušovat, tím víc nebude PČr stíhat a přestane to řešit. Pojďme do toho. Je to jen na nás.

    Vloženo 1.3.2021 15:57:35

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Klasickej českej blb viď? Zákony jsou tu od toho, aby se porušovali. Zkus jet dělat bordel do civilizované Evropy. Co kdybychom vtrhli k Tobě domů, nebo na pozemek a udělali tam čurbes, něco rozbyli, tak budeš zajisté ok a zákona se dovolávat nebudeš viď ty dobráčku.

      Vloženo 1.3.2021 18:01:45

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Monolog ;)

        Vloženo 1.3.2021 18:07:13

        • anonymní čtenář 

          Reagovat

           

          Jasně. S blbem dialog nepovedu.

          Vloženo 1.3.2021 18:11:16

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      § 364 Podněcování k trestnému činu
      Kdo veřejně podněcuje k trestnému činu, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

      Vloženo 2.3.2021 15:05:31

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Pan Jiří Slováček by se měl odstěhovat zpět, když se mu tady nelíbí.

    Vloženo 1.3.2021 14:34:22

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Jasně, máme tady smrádek, ale teploučko a není potřeba, aby nějaký cizák do našich budějckých kamarádšoftů a mafiánských chapadel strkal rypák, co?

      Vloženo 1.3.2021 16:27:45

« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace