Beatles po rozpadu. Jak to bylo dál?

1. březen 2021

Je možné úspěšně navázat na něco, co bylo téměř dokonalé? Jak si vedli jednotliví členové Beatles po rozpadu skupiny. Jaké byly první březnové dny roku 1972?

Na konci zimy a na začátku jara r. 1972 legendární skupina Beatles už sice neexistovala, ale zdaleka to neznamenalo, že by si její členové někde na plážích v Karibiku užívali zaslouženě vydělaných peněz. Vedle urovnání starých obchodních a osobních sporů pochopitelně neustávali v činnosti hudební. Každý se věnoval vlastním projektům, ve kterých byl asi nejaktivnější ten, kterého rozpad Beatles mrzel nejvíc, tedy Paul McCartney.

9. února 1972 zahájil čtrnáctidenní turné po univerzitách, jako člen skupiny Wings. 25. února vydali svůj první politicky kontroverzní singl s názvem Vraťte Irsko zpátky Irům a hned v prvních dnech následujícího měsíce začali v Los Angels nahrávat album Red Rose Speedway. V ten samý čas na druhé, východní straně Spojených států, vznikají písničky pro LP Johna Lennona, Some Time In New York City. Věnuje se též produkci alba kapely Elephants Memory. Zmíněný McCartneyho singl Give Ireland Back To The Irish vstupuje na 28. místě do hitparády právě v době, kdy se trojdeskové album Koncert pro Bangladéš bývalého sólového kytaristy Beatles George Harrisona zahnízdilo v hitparádě na druhém místě.

Hudební tvorba a jména členů legendárních Brouků zůstala součástí světové kultury až do konce 20. století, a vlastně dodnes.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio