Světy Postavy Diskuse Uživatelé Podpoř Přihlásit

Zlaté Glóby 2021 - Výsledky

2.3.21 13:46 - Soundwave
V noci na dnešek proběhlo udělování 78. Zlatých Glóbů a jestli něco nechybělo, tak to byla spousta překvapení v hereckých kategoriích. Nejlepším filmem se stal miláček kritiků Nomadland, který společně s komediálním vítězem Borat Subsequent Moviefilm a animovaným filmem od Pixaru Soul vyhrál dvě ceny. Nejpočetnějším vítězem je však seriál The Crown, jehož čtvrtá série Netflixu nasbírala hned 4 Glóby, v těsném závěsu pak se dvěma soškami Schitt's Creek a populární The Queen's Gambit. Smolařem večera se pak stal Mank Davida Finchera, který měl sice nejvíce nominací (6), ale neproměnil ani jednu.

Ceremonie musela být vzhledem ke koronavirovým opatřením z větší části pořádána přes platformu Zoom, takže živí uvaděči celé tři hodiny prezentovali nominované celebrity, přítomné na plochých obrazovkách. Vítězové cen se pak zřejmě Zlatého Glóbu dočkají až za pár dní poštovní dodávkou. Ceremoniál byl také rozdělen na dva simultánní přenosy z obou amerických pobřeží, s moderátorkou Tinou Fey na jedné straně rozpolcené obrazovky a její parťačkou Amy Poehler na druhou. To vyvolává otázku, proč by nemohli uvaděči být přítomní na obrazovkách, a nominovaní si pak nemohli v rouškách přebírat ceny, rozmístěni v několika sálech po celých Spojených státech.

Místo toho pak docházelo k tomu, že takový Daniel Kaluuya málem neměl proslov kvůli podivným potížím s připojením, a oznamující Laura Dern pak trapně postávala na pódiu a nevěděla, co říct. Zajímavé bylo také rozhodnutí ponechat poražené nominované na jedné obrazovce s vítězem, který zrovna radostně pronášejí proslov, zatímco se ostatní křečovitě usmívají. Jistě, na klasických cenách je vždy pár vteřinových záběrů na poražené, ale tohle bylo i podle amerického tisku trochu moc, nehledě na celkovou natahovanost přenosu a trapnost pokusů o humorné scénky.

Od Oscarových nominací nás dělí 15 dní, a po těchto Glóbech se v mnoha kategoriích letošní sezóna zamotala mnohem více, než předtím. Vylíhlo se ale také spousta favoritů, kteří mají šanci dojít až k té nejcennější zlaté sošce. Zlaté Glóby byly vždycky odlišné, a mnohdy se pochopitelně neshodují stoprocentně, ale troufám si tvrdit, že letos budou v něčem hodně odlišné od Cen Akademie.

Filmy

NEJLEPŠÍ FILM - DRAMA
The Father
Mank
Nomadland
Promising Young Woman
The Trial of the Chicago 7
----------------------------------------
Chicagský tribunál nakonec nedokázal uzmout vítězství na Zlatých Glóbech, a to znamená, že Nomadland se stává jednoznačným kandidátem na Oscara na nejlepší film, možná nejjednoznačnější za poslední roky.

NEJLEPŠÍ FILM - KOMEDIE NEBO MUZIKÁL
Borat Subsequent Moviefilm
Hamilton
Music
Palm Springs
The Prom
---------------------------------------
Borat Subsequent Moviefilm nakonec (nutno podotknout, hlavně díky tématu, nikoli kvůli třeskuté humornosti) porazil legendární muzikál Hamilton a stal se nejlepší komedií roku. Na rozdíl od jiných ročníků je ale letos veškerá oscarová sestava v dramatických kategoriích, a tak se zřejmě nedočkáme toho, že by druhý Borat posbíral na Oscarech více než jednu nominaci. Sacha Baron Cohen ironicky poděkoval všem bílým členům Hollywood Foreign Press Association (nedávno se zjistilo, že všichni členové HFPA jsou běloši).

NEJLEPŠÍ HEREC V HLAVNÍ ROLI - DRAMA
Riz Ahmed (Sound of Metal)
Chadwick Boseman (Ma Rainey's Black Bottom)
Anthony Hopkins (The Father)
Gary Oldman (Mank)
Tahar Rahim (The Mauritanian)
-------------------------------------------------
Chadwick Boseman v Ma Rainey's Black Bottom předvedl naprosto fenomenální výkon, který by jej nejspíš za Zlatým Glóbem dovedl i za jiných okolností. Boseman však v létě po dlouhé nemoci nečekaně zemřel, a jakkoli zvláštně to zní, šance jeho jména na posmrtného Oscara rapidně rostou. Proslov za něj pronesla v slzách jeho manželka.

NEJLEPŠÍ HEREC V HLAVNÍ ROLI - KOMEDIE NEBO MUZIKÁL
Sacha Baron Cohen (Borat Subsequent Moviefilm)
James Corden (The Prom)
Lin-Manuel Miranda (Hamilton)
Dev Patel (The Personal History of David Copperfield)
Andy Samberg (Palm Springs)
--------------------------------------------
Sacha Baron Cohen vyhrává za roli Borata už druhý Zlatý Glóbus, což pro něj letos po produkčním vítězství za tento film znamená dvě ceny najednou. Žádná jiná z komedií nominovaných na nejlepší film nevyhrála nic.

NEJLEPŠÍ HEREČKA V HLAVNÍ ROLI - DRAMA
Viola Davis (Ma Rainey's Black Bottom)
Andra Day (The United States vs. Billie Holiday)
Vanessa Kirby (Pieces of a Woman)
Frances McDormand (Nomadland)
Carey Mulligan (Promising Young Woman)
----------------------------------------------------
Dost možná největší překvapení letošních Glóbů. Andra Day, pro níž byla role zpěvačky Billie Holiday hereckým debutem, překvapila svět nejen svou nominací, ale nakonec i výhrou, přestože doslova všechny ostatní herečky z kategorie měly šanci mnohem větší. Snímek The United States vs. Billie Holiday totiž vyšel až na konci února, a ač Andra Day v tuto chvíli stále není favoritka na Oscara, nominaci má zřejmě zajištěnou a její jméno by se mělo brát mnohem vážněji. Dosavadní favoritka Frances McDormand tak trochu ztrácí na síle.

NEJLEPŠÍ HEREČKA V HLAVNÍ ROLI - KOMEDIE NEBO MUZIKÁL
Maria Bakalova (Borat Subsequent Moviefilm)
Kate Hudson (Music)
Michelle Pfeiffer (French Exit)
Rosamund Pike (I Care a Lot)
Anya Taylor-Joy (Emma.)
------------------------------------------
Další veliké překvapení, i s ohledem na Boratův úspěch ve všech ostatních kategoriích. Maria Bakalova měla být jediná jistota, kterou Borat na Glóbech měl, a počítá se s ní i na oscarové nominace. Jestli nám však letos Glóby něco ukázaly, tak to, že letos si budou filmové ceny dost možná dělat, co budou chtít, a v některých případech mohou být i ty nejpromyšlenější predikce velmi nepřesné. Rosamund Pike tak zničehonic vyhrála svůj první Zlatý Glóbus za nenápadný film Jako v bavlnce, vycházející na Netflixu teprve před pár dny, přestože nebyla ani druhou, ani třetí volbou.

NEJLEPŠÍ HEREC VE VEDLEJŠÍ ROLI
Sacha Baron Cohen (The Trial of the Chicago 7)
Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah)
Jared Leto (The Little Things)
Bill Murray (On the Rocks)
Leslie Odom jr. (One Night in Miami)
------------------------------------------------------
Daniel Kaluuya se s filmem Judas and the Black Messiah taktéž objevil až během února, a brzy si získal velmi silnou pozici po boku předchozího favorita Leslie Odoma jr.. Oba hrají velmi důležité postavy černošské historie, a těžko říct, kdo z nich nakonec vyjde jako vítěz i na Oscarech. Právě Daniel Kaluuya byl prvním oceněným večera, a kvůli technickým problémům se málem nedostal ani k proslovu.

NEJLEPŠÍ HEREČKA VE VEDLEJŠÍ ROLI
Glenn Close (Hillbilly Elegy)
Olivia Colman (The Father)
Jodie Foster (The Mauritanian)
Amanda Seyfried (Mank)
Helena Zengel (News of the World)
------------------------------------------------------
Další ohromné překvapení, přirovnatelné k Andře Day u hlavní herečky. Jodie Foster byla na Glóbus nominovaná velmi překvapivě, a o to více šokující je i její vítězství, které by mohlo vnést trochu světla do přeplněného závodu o letošní nejlepší vedlejší herečku. The Mauritanian je také pozdní vstup do letošní sezóny, a je tak možné, že nakonec Jodie Foster opravdu zamíchá i s Oscary. Nebyla však nominovaná na SAG, a vzpomeňme, jak před čtyřmi lety Aaron Taylor-Johnson vyhrál Zlatý glóbus za vedlejšího herce, aby jej pak SAG a hlavně Oscary úplně opoměly. Buď Jodie Foster, nebo Andra Day (která taky nedostala nominaci na SAG) by nakonec ta samá smůla mohla potkat také. Buďme ale upřímní, Jodie Foster se to možná stane pravděpodobněji, protože nehraje postavu z černošské historie v roce, který je na to v USA vysazený třikrát tolik, než ty předchozí. Čeká se totiž také, jestli bude nakonec nominována korejská herečka Yuh-jung Youn za Minari, které Glóby trestuhodně přehlédly a zaškatulkovaly do zahraničních filmů.

NEJLEPŠÍ REŽIE
Emerald Fennell (Promising Young Woman)
David Fincher (Mank)
Regina King (One Night in Miami)
Aaron Sorkin (The Trial of the Chicago 7)
Chloé Zhao (Nomadland)
---------------------------------------------------
Dost možná nejočekávanější cena večera, Chloé Zhao za režii filmu Nomadland sbírá jednu cenu za druhou a se stejnou pravidelností zřejmě dojede i na Oscary, i kdyby Nomadland nakonec nejlepší film nevyhrál. Jedná se o první případ, kdy byly v jeden rok nominovány hned tři ženy za nejlepší režii, a také teprve druhý, kdy Glóbus za režii vyhrála žena. David Fincher za každou svou prohru (i za scénář) připil panákem kořalky na zdraví.

NEJLEPŠÍ SCÉNÁŘ
The Father (Christopher Hampton, Florian Zeller)
Mank (Jack Fincher)
Nomadland (Chloé Zhao)
Promising Young Woman (Emerald Fennell)
The Trial of the Chicago 7 (Aaron Sorkin)
-------------------------------------------------------
Protože se na Glóbech nerozlišují scénářové kategorie do adaptovaných a původních, byla letos opravdu nabušená konkurence, ze které nakonec vyšel vítězně očekávaný favorit Chicagský tribunál. Jak Mank, tak Promising Young Woman tak vyšly naprázdno nejen v této kategorii, ale i celkově.

NEJLEPŠÍ ANIMOVANÝ FILM
The Croods: A New Age
Onward
Over the Moon
Soul
Wolfwalkers
------------------------------------------------------
Pixarovka Soul potvrdila svůj post favorita na vítězství, když suverénně uzmula Zlatý Glóbus. Jediný, kdo by mohl být hrozbou je irský kreslený animák Vlkochodci. Prezentující Tracy Morgan přečetl název filmu jako "Saul", za což si později vysloužil humorné poznámky od moderátorů.

NEJLEPŠÍ ZAHRANIČNÍ FILM
Another Round (Dánsko)
La Llorona (Guatemala)
The Life Ahead (Itálie)
Minari (USA)
Two of Us (France)
------------------------------------------------------
Brak, kterým je zařazení amerického filmu Minari do zahraničních filmů, jen proto, že 70% filmu je v korejštině, už nemá cenu rozebírat. Krásně to vystihuje jen imbecilní fakt, že přestože je snímek uveden v zahraničních filmech, nemá za sebou napsáno "Korea", ale "USA". Každopádně, přestože byl opomenut ve všech ostatních kategoriích a na BAFTA (které jej zařadily taky do zahraničních) jej nejspíš čeká to samé, bude mít na Oscarech pozici o poznání těžší. Kvalitativně se také navíc nejedná o další bombu jako byl Parazit, přestože jde o film výborný. Každopádně, až do Oscarů se nedozvíme, jestli je skutečně favoritem na Oscara za zahraniční film dánský Chlast, a nebo třeba úplně jiný snímek. The Life Ahead byl sice nominován zde, nicméně na Oscary Itálie vybrala dokument Notturno, a ten se do oficiálního shortlistu nedostal.

NEJLEPŠÍ PŮVODNÍ HUDBA
Mank (Trent Reznor, Atticus Ross)
The Midnight Sky (Alexandre Desplat)
News of the World (James Newton Howard)
Soul (Trent Reznor, Atticus Ross, Jon Batiste)
Tenet (Ludwig Görannson)
--------------------------------------------------------
Trent Reznor a Atticus Ross porazili sami sebe, když po Sociální síti vyhráli svůj druhý Zlatý Glóbus, tentokrát ještě s pomocí Jona Batistea, jenž jim skládal jazzovou hudbu, zatímco slavná dvojice se starala o své proslulé syntezátory.

NEJLEPŠÍ PŮVODNÍ PÍSEŇ
Judas and the Black Messiah, "Fight for You"
The Life Ahead, "Io Si (Seen)"
One Night in Miami, "Speak Now"
The United States vs. Billie Holiday, "Tigress and Tweed"
The Trial of the Chicago 7, "Hear My Voice"
-------------------------------------------------------------------
Zde nás také potkalo mírné překvapení, kdy One Night in Miami promáchlo i svou největší šanci, a dvojnásobný nominovaný Leslie Odom jr. nevyhrál ani za písničku "Speak Now". Místo toho došlo k vítězství pro italský film se Sophií Loren, The Life Ahead, což ale ještě zdaleka nemusí znamenat, že k tomu dojde i na Oscarech.

Televize

NEJLEPŠÍ TELEVIZNÍ SERIÁL - DRAMA
The Crown
Lovecraft Country
Mandalorian
Ozark
Ratched
------------------------------------------------
Koruna nakonec dle očekávání vyhrála v každé kategorii, kde byla nominovaná, a poražení byli jen ti jedinci, kteří soupeřili s vlastními kolegy. Čtvrtá řada uchvátila zejména zahrnutím prince Charlese a princezny Diany, plus pak Margaret Thatcherové, a byla také náležitě herecky oceněna.

NEJLEPŠÍ TELEVIZNÍ SERIÁL - KOMEDIE NEBO MUZIKÁL
Emily in Paris
The Flight Attendant
The Great
Schitt's Creek
Ted Lasso

NEJLEPŠÍ MINISÉRIE NEBO TELEVIZNÍ FILM
Normal People
The Queen's Gambit
Small Axe
The Undoing
Unorthodox

NEJLEPŠÍ HEREC V HLAVNÍ ROLI - DRAMATICKÝ SERIÁL
Jason Bateman (Ozark)
Josh O'Connor (The Crown)
Bob Odenkirk (Better Call Saul)
Al Pacino (The Hunters)
Matthew Rhys (Perry Mason)

NEJLEPŠÍ HEREČKA V HLAVNÍ ROLI - DRAMATICKÝ SERIÁL
Olivia Colman (The Crown)
Jodie Comer (Killing Eve)
Emma Corrin (The Crown)
Laura Linney (Ozark)
Sarah Paulson (Ratched)

NEJLEPŠÍ HEREC V HLAVNÍ ROLI - KOMEDIÁLNÍ SERIÁL NEBO MUZIKÁL
Don Cheadle (Black Monday)
Nicholas Hoult (The Great)
Eugene Levy (Schitt's Creek)
Jason Sudeikis (Ted Lasso)
Ramy Youssef (Ramy)

NEJLEPŠÍ HEREČKA V HLAVNÍ ROLI - KOMEDIÁLNÍ SERIÁL NEBO MUZIKÁL
Lily Collins (Emily in Paris)
Kaley Cuoco (The Flight Attendant)
Elle Fanning (The Great)
Jane Levy (Zoey's Extraordinary Playlist)
Catherine O'Hara (Schitt's Creek)

NEJLEPŠÍ HEREC V HLAVNÍ ROLI - MINISÉRIE NEBO TELEVIZNÍ FILM
Bryan Cranston (Your Honor)
Jeff Daniels (The Comey Rule)
Hugh Grant (The Undoing)
Ethan Hawke (The Good Lord Bird)
Mark Ruffalo (I Know This Much Is True)
--------------------------------------------------------------
Mark Ruffalo ukořistil svou první velkou filmovou cenu za dvojroli problematických dvojčat za minisérii Bludné kruhy od HBO.

NEJLEPŠÍ HEREČKA V HLAVNÍ ROLI - MINISÉRIE NEBO TELEVIZNÍ FILM
Cate Blanchett (Mrs. America)
Daisy Edgar-Jones (Normal People)
Shira Haas (Unorthodox)
Nicole Kidman (The Undoing)
Anya Taylor-Joy (The Queen's Gambit)

Mladá herečka Anya Taylor-Joy, která po krůčkách došla k obrovské popularitě velmi brzy ve své kariéře, letos dostala své první dvě nominace na Zlatý Glóbus najednou. Zdá se, že má velmi slibnou kariéru i před sebou, vzhledem k tomu, že má naplánovanou roli mladé Furiosy v spin-offu Šíleného Maxe, nebo například v novinkách Roberta Eggerse a Edgara Wrighta. K tomu jí navíc ještě pomohla série The Queen's Gambit, která se brzy stala celosvětovým fenoménem, a přestože Anya Taylor-Joy neproměnila filmovou nominaci za film Emma, získala Zlatý Glóbus právě za roli šachistky Beth Harmonové, přičemž se jí podařilo porazit hollywoodské áčkařky jako Nicole Kidman nebo Cate Blanchett.

NEJLEPŠÍ HEREC VE VEDLEJŠÍ ROLI - TELEVIZNÍ SERIÁL, MINISÉRIE NEBO FILM
John Boyega (Small Axe)
Brendan Gleeson (The Comey Rule)
Daniel Levy (Schitt's Creek)
Jim Parsons (Hollywood)
Donald Sutherland (The Undoing)
--------------------------------------------------------------
Small Axe si díky režisérovi Stevu McQueenovi vybudovalo velkou reputaci nejen u kritiků, a přestože nevyhrálo nejlepší minisérii, Johnu Boyegovi se podařilo porazit veterána Brendana Gleesona, který si zahrál samotného Donalda Trumpa v seriálu The Comey Rule.

NEJLEPŠÍ HEREČKA VE VEDLEJŠÍ ROLI - TELEVIZNÍ SERIÁL, MINISÉRIE NEBO FILM
Gillian Anderson (The Crown)
Helena Bonham Carter (The Crown)
Julia Garner (Ozark)
Annie Murphy (Schitt's Creek)
Cynthia Nixon (Ratched)
--------------------------------------------------------------
Gillian Anderson kvůli natáčení nového filmu zůstala zaseklá v České republice, a vysílala přes Zoom z českého hotelu od 2 do 4 hodin ráno. Na svůj druhý Zlatý Glóbus se tedy nejspíš jen tak nepodívá.

CENA CECILA B. DE MILLA ZA CELOŽIVOTNÍ PŘÍNOS FILMU
Jane Fonda

CENA CAROL BURNETTOVÉ ZA CELOŽIVOTNÍ PŘÍNOS TELEVIZI
Norman Lear

Gediman
Chloé Zhao nejlepší režie? Hm... tak o to víc jsem zvědavý na Eternals. Jinak tedy moc toho zatím nenatočila - a nic z toho mála jsem neviděl.
2.3.21 13:46
Přidej reakci




Postavy.cz © 2008-2024 | kontakt | pomoc
Původní texty, obrázky, nebo zdrojový kód těchto stránek nesmí být bez souhlasu šířeny.
Tento web používá soubory cookie, přítomností zde s tím souhlasíte.


Načtení stránky za 0 - 0.0115