RECENZE: Tom Hanks přednáší Zprávy ze světa na divokém západě se skvělou atmosférou

Režisér Paul Greengrass (Bournův mýtus, Kapitán Philips) se tentokrát vydal na divoký západ a vzal si s sebou jednu z největších hvězd současnosti. Tom Hanks je jako vždy skvělý a pomalé tempo vyprávění mu nadmíru svědčí. Vadou na kráse je poněkud předvídatelný příběh a snaha reflektovat současné problémy ameriky.

Zprávy ze světa (News of the World) jsou dobrodružným westernem, který se dnešním poměrům vymyká především pomalým místy až meditativním tempem, které dává divákovi spoustu času na to, aby se seznámil s postavami. Je rok 1870 zprávy se v Texasu šíří pomalu. Jedním z jejich hlasatelů je také bývalý kapitán konfederačních vojsk Jefferson Kyle Kidd (Tom Hanks), který putuje od města k městu a vypráví místním občanům novinky.

Pokud znáte nějaké Greengrassovy filmy a těšíte se na další akcí nadupaný snímek, tak budete zklamaní. Základní kámen snímku je dobře vystavěná atmosféra a velmi pozvolné tempo vyprávění. Kidd putuje bezútěšným špinavým Texasem, když narazí na vyvrácený dostavník. Poblíž něj najde Johannu (Helena Zengel), mladou blondýnku v indiánských šatech. Rozhodne se ji odvést do města, kde ji chce předat místnímu zmocněnci pro záležitosti indiánů. Ten tam však není, takže s malou dívkou pokračuje dále.

Snímek těží také z výborné kamery, za níž stál Dariusz Wolski, který divákovi předkládá nádherné obrázky prázdného a divokého Texasu. Velmi dobře funguje také hudba, která není příliš vtíravá, ale nebojí se občas vystoupit do popředí, což nemusí sedět každému.

Tom Hanks je v pozici unaveného jižanského Kapitána výborný a Helena Zengel jako vyjukaná mladá dívka je celkem uvěřitelná, ale na několika místech její postava trochu hapruje. Zřejmě režisérským záměrem byla mladá herečka dotlačena do polohy, v níž si není příliš jistá a na výsledku je to znát. Ale celkově lze výkon obou hlavních postav hodnotit pozitivně, protože postupem času se mezi oběma charaktery tvoří až hmatatelná chemie.

Pokud má snímek nějaké výraznější slabé místo, pak to jsou vedlejší zápletky. Ty jsou nebetyčně okaté a vystupují v nich nepříliš zajímavé postavy, které jsou poměrně zaměnitelné a kdyby tam ony zápletky nebyly, tak se vlastně nic nestane. Jejich jediným cílem je posunout vztah Kidda a Johanny směrem k zamýšlenému konci. Zkrátka jednotlivá dějství působí tak nějak vynuceně a plní pouze jediný úkol – což je poněkud škoda.

Celkově se však jedná o vizuálně velmi příjemný snímek, se stárnoucím hlavním hrdinou, který rozhodně není hrdinským typem. Pokud to je jen trochu možné, snaží se ze situace vybruslit. Greengrass se do snímku snažil propašovat také komentáře současného rozpoložení americké společnosti. Ty jsou někdy čitelnější jindy zase více skryté. Kdyby tam nebyly vůbec a divák se mohl ve volném tempu projet nádhernou krajinou divokého západu, bylo by to však lepší. Ale i přes některé neduhy lze s klidným svědomím snímek doporučit především těm divákům, kterým nevadí pomalé tempo nebo mu dokonce dávají přednost.

Celkové hodnocení: 70 %

News of the World (2020)

Hrají: Tom Hanks, Helena Zengel, Neil Sandilands, Chukwudi Iwuji, Thomas Francis Murphy, Fred Hechinger, Michael Angelo Covino, Ray McKinnon, Mare Winningham, Elizabeth Marvel, Bill Camp

Režie: Paul Greengrass

Předloha: Paulette Jiles (kniha)

Scénář: Luke Davies, Paul Greengrass

Kamera: Dariusz Wolski

Hudba: James Newton Howard

USA / 118 min / akční, dobrodružný, drama, wester,

Související

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze Tom Hanks western Netflix film "Zprávy ze světa" žánr: akční drama

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy