Pardubické hudební jaro bude. Zatím ale jenom streamuje

1. březen 2021

Tenhle festival už druhým rokem vybočuje ze zaběhlých kolejí. Vloni se musel vystěhovat do podzimních měsíců, letos minimálně na začátku přechází na internet.

„Streamovaný koncert samozřejmě plnohodnotně nenahradí živé vystoupení, i když jejich sledovanost bývá vysoká. Jde o zachování kontinuity. Umělci jsou už dlouho bez možnosti účinkování a udržování se v kondici,“ připomíná umělecký ředitel festivalu Pardubické hudební jaro Josef Krečmer. 

Zachránit, co se dá

Koncerty organizátoři odvysílají na sociálních sítích, kam se dá dostat taky z festivalových webových stránek. V neděli 7. března od 19 hodin zazní koncert k pernštejnskému výročí s názvem Fortuna Volubilis. Štěstěna vrtkavá se usadí na zámku v Pardubicích a připomene hudbu z doby Viléma z Pernštejna.

Další neděle 14. března bude od 19 hodin patřit oslavě letošního 180. výročí narození skladatele Antonína Dvořáka. Do Sukovy síně Domu hudby dorazí houslista Jan Mráček, dirigent Jan Talich i Komorní filharmonie Pardubice.

Třetí streamovaný koncert by měl být ve středu 31. března, kdy se znovu od 19 hodin představí v Hudebním sálu radnice Lobkowicz trio ve složení Lukáš Klánský – klavír, Jan Mráček – housle, Ivan Vokáč  – violoncello. Zazní Sukova, Mozartova a Beethovenova díla.

Pardubický hudební rok

Na živé koncerty jsou podle Krečmera pořadatelé ochotní čekat klidně až do Vánoc. I když až se restrikce uvolní, může být problém najít v krajském městě volný sál.

V roce 2020 přišel den před zahajovacím koncertem úřední zákaz. „Celá jarní část festivalu šla do kytek. Museli jsme program přesunout na podzim, kdy jsme ale dostali další úřední zákaz. Stačili jsme odehrát jenom deset krásných koncertů. Následoval přesun do letošního ročníku, kdy jsme v podobné situaci,“ rekapituluje Josef Krečmer.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související