Ví o tobě: Nový britský seriál mísí kriminalistické prvky s psychickými poruchami, posedlostí a smrtí. Konkurovat může nejen oblíbenému Mentalistovi

Ví o tobě: Nový britský seriál mísí kriminalistické prvky s psychickými poruchami, posedlostí a smrtí. Konkurovat může nejen oblíbenému Mentalistovi
Ví o tobě (2021) | Netflix
Ví o tobě (2021), v anglickém originále Behind Her Eyes, je šestidílný britský mysteriózní seriál. V hlavní roli charismatického psychiatra a manžela Davida vystupuje Tom Bateman (Vraždy v Orient expresu) Tom Bateman. V úloze jeho manželky Adele se představí irská herečka Eve Hewson (Klub 27, Tady to musí být). V seriálu vystupují celkem čtyři hlavní postavy, z čehož jedna není fyzicky přítomna. Jedná se o dávného přítele Adele, který zde vystupuje ve formě deníkových zápisů, týkajících se převážně zachycovaných postřehů z léčby a přátelství s Adele.

Trailer:

Ví o tobě
David s Adele jsou manželé už přes deset let a zdá se, že je od sebe jen tak něco nerozdělí. Zvenčí působí jako dokonalý pár, ale čím blíže se jim dostanete k tělu, tím spíš tuto faleš prohlédnete. Své o tom ví i rozvedená sekretářka Louise (Simona Brown), žijící na londýnském předměstí, která se na večírku seznamuje s okouzlujícím mužem v jejím věku. Stráví společně téměř celou noc, ale během loučení nastane zvláštní situace, v níž se muž Louise omlouvá a bez vysvětlení odchází z jejího života. Zklamaná žena si myslí, že je všemu konec, ale druhý den se setká s novým šéfem. Není to nikdo jiný než David, po jehož boku stojí krásná žena Adele. Ačkoliv se Louise snaží držet od obou partnerů co nejdále, náhodné události však vedou k opaku.
Jakožto přátelská a starostlivá žena toužící po vztahu a zároveň po blízké přítelkyni, se nevědomky dostává do centra nebezpečné situace. Svou náklonnost k Davidovi nedokáže potlačovat a Adele se stává její blízkou a posléze jedinou přítelkyní. Zatímco David se Louise jeví jako šarmantní a poněkud tajemný muž, Adele ji připadá opuštěná a neustále smutná. Brzy proto nabude dojmu, že to mezi partnery není tak růžové, jak si společnost myslí a kvůli jistým okolnostem začne pomalu přemýšlet nad tím, zda Adele není obětí domácího násilí.
novy-britsky-serial-od-netflixu-vi-o-tobe-je-plny-samoty-kriminalistickych-prvku-psychickych-poruch-a-smrti-konkuruje-oblibenemu-mentalistovi-a-dalsim-2
Ví o tobě (2021) | Netflix
Základní myšlenka může někomu znít jako prvoplánové klišé z nějaké romantické komedie. Tajemný muž v baru, který se později představuje jako nový šéf, sekretářka, která se do něj obratem zamilovává, a ještě se dostává do potíží. Chybí už jen happy end. Přesto, že by se tato hlavní dějová linie dala považovat za nezajímavou a ohranou, dali do toho tvůrci důležitou dávku tajemství a možná dokonce i magie, která tento příběh posunula na zcela jinou úroveň. Velkou roli zde sehrává esoterický motiv astrální projekce, tedy stav mimotělní zkušenosti, kdy je duchovní tělo odděleno od své fyzické schránky a stává se svobodným. Právě tuto neobvyklou schopnost ovládá krásná ale osamocená Adele, netoužící po ničem jiném než po věčné lásce svého manžela a je pro to, aby ho u sebe udržela, schopná udělat cokoliv.
novy-britsky-serial-od-netflixu-vi-o-tobe-je-plny-samoty-kriminalistickych-prvku-psychickych-poruch-a-smrti-konkuruje-oblibenemu-mentalistovi-a-dalsim-4
Ví o tobě (2021) | Netflix
Během astrální projekce může duše údajně cestovat na jakékoliv známé či fiktivní místo a při prudkém procitnutí se podle vyznavačů této teorie může stát, že budete na nějakou dobu paralyzováni. Duše se prý vrátí do svého těla příliš rychle, a ještě se nestačila propojit se všemi pro život podstatnými komponenty. Astrální projekce může být vědomá či náhodná. V jednom z netflixovských dokumentů, konkrétně v cyklu Přežít svoji smrt (2020), pracovali tvůrci se svědectvím lidí, kteří prožili stav blízké smrti. V tyto momenty hned několik z nich popisovali stavy, kdy se dívali na svá vlastní fyzická těla a sledovali, jak jiní bojují o záchranu jejich života.
Všechno se v příběhu zkomplikuje, když se do života ústřední trojice zaplete deník dávného kamaráda Adele, Roba (Robert Aramayo), který se dostává do rukou Louise. S ním se podle deníkových záznamů Adele setkala během pobytu v psychiatrické léčebně a stali se z nich velmi blízcí přátelé. Rob je závislý narkoman, postrádající lásku, zázemí a rodinu. Stane se na mladé, laskavé a finančně zaopatřené kamarádce závislý a brzy na to začíná žárlit na její dokonalý život. Krátce po propuštění z léčebny, ale Rob záhadně zmizel a mezi oběma partnery, Davidem a Adele, to začalo skřípat. Uběhlo téměř deset let a nezdá se, že by se jejich vztah napravil.
novy-britsky-serial-od-netflixu-vi-o-tobe-je-plny-samoty-kriminalistickych-prvku-psychickych-poruch-a-smrti-konkuruje-oblibenemu-mentalistovi-a-dalsim-1
Ví o tobě (2021) | Netflix
David věnuje své psychicky nemocné ženě velkou péči. Ta se ovšem ne vždy shledává s úspěchem, protože se zdá, že je problém mnohem silnější, než jaký dokáže on sám zvládnout. Obzvlášť, když mají partneři mezi sebou tajemství, které Davidovi brání k podniknutí všech větších kroků. Od příběhu nečekejte velkou dávku optimismu a šťastný konec. Na první pohled působí temně, esotericky a dramaticky. Gradací děje se celkový tajemný vjem ještě stupňuje a vrcholí ve chvíli, kdy si myslíte, že už to dál zajít nemůže.
Ví o tobě je rozhodně seriál s velkým potenciálem. Ze začátku mi ale dalo práci se v příběhu zorientovat a pustit si ho k srdci. Ve třetím díle se ale příběh začal rozhoupávat do zajímavějších směrů a brzy na to nabral na obrátkách. Propojovala se zde současnost s minulostí, realita s nadpřirozenými prvky a láska s posedlostí. Ve výsledku se dá říct, že jsou zde i kriminální zápletky, jež příběh provázejí. Poprvé vyplouvají na povrch během třetího dílu, kdy se začne odkrývat tajemství dávného přítele Roba a Louise nad všemi jeho poznatky začne pátrat na vlastní pěst. Všechny tyto motivy a dějové zvraty se během příběhu postupně prolínaly a na konci děje vyvrcholily natolik, že zanechaly nejen silný emocionální, ale také duchovní zážitek. O to silnější dojem přišel poté, co se objevily poslední titulky a vy jste si uvědomili, že to vše skončilo otevřeně a v hlavě se vám promítlo hned několik možných interpretací, jak to s hlavními hrdiny mohlo dopadnout.
novy-britsky-serial-od-netflixu-vi-o-tobe-je-plny-samoty-kriminalistickych-prvku-psychickych-poruch-a-smrti-konkuruje-oblibenemu-mentalistovi-a-dalsim-3
Ví o tobě (2021) | Netflix
Celkový dojem pak ještě podtrhly špičkové herecké výkony herců všech hlavních postav, dodávající bezchybnému scénáři na uvěřitelnosti a dynamičnosti. Londýnské předměstí, ve kterém se to odehrává, tomu všemu naopak dodává tajemství, chlad a vznešenost. Svým způsobem mi to atmosférou připomíná detektivní britský seriál Vraždy v Midsomeru (1997) a náladou zase amerického Mentalistu (2008), který stejně jako Ví o tobě, dokázal perfektně propojit esoterické prvky s kriminalistickými zápletkami a tajemnými prvky. I přesto, že se jedná o seriálovou adaptaci románu pro ženy, tak se ani zdaleka nejedná o tradiční podívanou, kterou byste od seriálu tohoto žánru čekali.
Hodnocení: 85%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
Čínský fantasy film Mistr jinu a jangu: Sen o věčnosti nemá obdoby. A to z mnoha důvodů
Recenze23. 2. 2021
Čínský fantasy film Mistr jinu a jangu: Sen o věčnosti nemá obdoby. A to z mnoha důvodů