Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na třešťské poliklinice se dneska otevřelo očkovací centrum na covid-19, první v jihlavském okrese

Přesně rok poté, co se v České republice prokázal první pozitivní, se na třešťské poliklinice se otevřelo očkovací centrum, kde si zájemci mohou nechat aplikovat vakcínu proti covidu-19. Jedná se o první takové zařízení v okrese Jihlava.

Jedná se o tzv. očkovací centrum II. typu, které se od toho velkokapacitního, které se například 15. března otevře na Hruškových Dvorech v Jihlavě, liší. Kapacita centra, které se nachází v prvním patře Polikliniky Třešť, totiž umožňuje denně naočkovat 100 až 150 lidí.

„Dneska máme prvních 33 zájemců, rozjezd bude pozvolný,“ řekl dneska ráno chirurg Jiří Rohovský, který na klinice provozuje soukromou praxi. „Ale na další dny máme rezervační systém plný,“ podotkl s tím, že dneska bylo dovezeno prvních 300 dávek vakcíny Astra Zeneca.

„Zřízení očkovacího centra zde v Třešti vnímám jako obrovský úspěch, jsem rád, že s námi do toho Kraj Vysočina šel a chtěl bych za to všem moc poděkovat,“ oceňuje spolupráci a snahu pracovníků krajského úřadu.

Příprava očkovacího centra byla náročná, ať už z hlediska logistiky a hygieny, tak kvůli nárokům technickým a administrativním. „Celkově nám to všechno zabralo asi čtrnáct dní. Ten samotný vpich je na tom vlastně to nejmenší,“ dodává s úsměvem Rohovský.

Třešťská poliklinika spouští očkovací centrum II. typu. Vakcínu by tam mohlo dostat denně až 150 lidí

V Třešti na Jihlavsku se v pondělí 1. března otevírá takzvané očkovací centrum II. typu. Nacházet se bude v místní poliklinice na Palackého ulici.

Obsluhu zájemců o očkování bude zajištěna zdravotnickým personálem nejen ze zdrojů polikliniky, ale i pracovníky, kteří mají vlastní soukromou praxi. „Vždyť i já sám jsem si na dnešek vzal dovolenou,“ prozradil Jiří Rohovský. Centrum bude přitom fungovat od pondělí do pátku od 7:00 do 15:30.

Podle něj se není důvod se očkování bát. „Je to nejúčinnější zbraň, naučí náš organismus s tímto virem bojovat,“ upozorňuje. Je prý třeba, aby se v co nejkratší době proočkovalo co nejvíce lidí, ideálně tak 75-80 % populace.

K očkování se od 1. března se mohou přihlásit i osoby ve věku 70 let a více, od soboty se již registrují také pedagogičtí pracovníci a nepedagogičtí zaměstnanci škol. I nadále se mohou registrovat osoby nad 80 let a všichni zdravotničtí pracovníci.

Registrace k samotnému očkování bude probíhat prostřednictvím centrálního rezervačního systému Ministerstva zdravotnictví České republiky. S sebou do očkovacího centra je třeba si vzít průkaz totožnosti a pojištěnce, dále pak dotazník před očkováním a záznam o provedené aplikaci očkovací látky.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Třešť, poliklinika, očkování, vakcína, koronavirus, covid, očkovací centrum, Jihlava, Česko, AstraZeneca, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na třešťské poliklinice se dneska otevřelo očkovací centrum na covid-19, první v jihlavském okrese | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.