Zázvorový sirup zastudena s kořením a medem

1.3.21 ApiAstrum 3 Comments

Výborný domácí prostředek proti virům a bakteriím. Je účinný proti všem infekčním onemocněním dýchacích cest. Sirup se dá použít zalitý horkou vodou - jako zahřívací čaj, nebo jako osvěžující studený nápoj v létě. Co umí ale nejlépe je srovnat člověka v počátcích nachlazení a mnohdy nemoc z nachlazení i úplně zahnat. Při nemoci posiluje imunitu a ulevuje dýchacím cestám. Já oceňuju zázvor vždy po pobytu venku za sychravého počasí. Ted při jarní práci na zahrádce a všudepřítomném kovidu se bude hodit mít takovou první pomoc doma v záloze ;) Pamatujte na to!
 

300g zázvoru najemno nastrouhat
300g čerstvé šťávy z citronu
1 lžička hřebíčků
1 lžička skořice
3 badyány
1 lžíce sušené máty (čerstvé je potřeba asi 3-násobek)
1 lžíce sušené meduňky (čerstvé je potřeba asi 3-násobek)
1kg/1 sklenice tekutého medu
 
Na dno Ikeácké asi litrové sklenice dáme koření se zázvorem a zalijeme medem. Sklenici  s náplní protřepáme, aby se vše dpěkně promíchalo a necháme asi 2-3 dny stát při pokojové teplotě, není nutno obávat se ztuhnutí již ztekuceného medu ani zkažení. Vznikne konzistentní sirup - med zřídne. Ten pak dále přecedíme a uchováváme v lednici. Do nápojů stačí ředit v poměru 1:10, lze ale také užívat jako sirup na lžičku. 
 
Přeju všem hodně zdraví!
 

3 komentáře:

  1. Tento recept je úžasný! Chcela by som si ho niekedy vyskúšať. :)

    OdpovědětVymazat
  2. To zní skvěle! Určitě to bude moc zdravé! Někdy rozhodně vyzkouším, protože se snažím zkoušet nejrůznější zdravé recepty, které podpoří imunitu. Děti tyto mé výtvory moc nemusí, ale já to do nich cpu denně :D. Sice mám skvělého praktického lékaře, ale budu ráda, když tam ještě dlouho nebudu muset! :D

    OdpovědětVymazat
  3. Tatrnka12/13/2023

    Jako hodně fajn! Mám tyhle sirupy taky moc ráda. Sama si do nich dávám zelený kratom a celkově to používám jako takový nakopávač jak na energii, tak i na imunitu. :) Víš co, to je přesně taková věc, že když se probudíš po kocovině nebo ti prostě není jen do zpěvu, tak dvě lžíce a funguješ. :)

    OdpovědětVymazat