Hlavní obsah

Neumějí být sami aneb Ze vztahu do vztahu. Důvodem je nízké sebevědomí i strach ze samoty

Foto: True Touch Lifestyle, Shutterstock.com

Foto: True Touch Lifestyle, Shutterstock.com

Rozchod, rychle nová známost, a když to po čase zase nevyjde, je nutné co nejrychleji najít nový objekt zájmu. Někteří lidé nedokážou být ani chvilku sami. Vrhají se ze vztahu do vztahu, single život je děsí, i když by jim alespoň na chvíli prospěl. Proč? A jak si umět užít život i bez partnera?

Článek

Protože člověk je tvor společenský a párový, je přirozené, že si většina lidí hledá vhodný protějšek. Když jste ale zrovna single, neměli byste se hroutit, urputně a urychleně někoho hledat a každý nepovedený vztah co nejrychleji nahrazovat novým. Jenže ne každý tohle umí. Některé lidi bohužel samota tak děsí, že se raději vrhají do jakékoli náruče, jen aby nebyli sami.

Rozchod sníží sebevědomí

Odborníci se shodují, že tenhle problém se v jejich praxi objevuje velmi často a sklony k němu mají častěji ženy než muži. Když se však neuváženě vrháte do vztahů a pečlivě si nevybíráte, v podstatě se už na začátku odsuzujete k dalšímu milostnému nezdaru. „Tito lidé touží po lásce, ale při výběru partnera zcela upozaďují sami sebe. Mají pocit, že na nich nezáleží, že když si budou moc vybírat, zůstanou sami. Vlastně nemají víru v sebe sama,“ tvrdí životní koučka Lucie Mucalová.

Bohužel s každým dalším rozchodem se tahle nedůvěra v sebe prohlubuje, strach ze samoty je silnější a silnější, sebevědomí klesá a nutkavá potřeba s někým být se stává nesnesitelnou. To může nakonec vést až k depresím a úzkostem a samozřejmě se to projeví i na fyzickém zdraví. „Ženy pak trpí třeba na časté záněty močového měchýře, kožní i dýchací obtíže a podobně,“ dodává vztahová koučka Lenka Černá, zakladatelka Školy pro ženy .

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Mohla by si užívat volný čas a chvíle pro sebe a své koníčky, místo toho se propadá do smutku ze samotyFoto: fizkes, Shutterstock.com

Sebevědomí, základ úspěchu

Abyste mohli být s někým doopravdy spokojení, musíte se nejdřív naučit být šťastní sami se sebou. „Schopnost být sám je podle mě základní stavební kámen kladného vztahu k sobě i celoživotní radosti a pocitu naplnění. Když umím být šťastná sama se sebou, nevytvářím závislé vztahy a to je pro fungování harmonického partnerství klíčové,“ tvrdí Lenka Černá.

Nízké sebevědomí, neláska k sobě a nepřijetí sama sebe vás nutí k útěkům někam jinam. „Co si sami neumíte dát, to čekáte, že vám naplní a vyplní někdo jiný. Ale to se nestane,“ vysvětluje Lucie Mucalová.

Naučte se žít sami se sebou

Jak na to? Přestaňte hledat někoho, kdo vás udělá šťastným, a na svém štěstí nejdřív zapracujte sami. Pátrejte, co vám na sobě tak moc vadí, že se sebou nevydržíte. Co je vaše černá díra, do které se propadáte, když jste sami? „Pokud jde o opakované a hluboké téma, které vás dostává do smutku a bezmoci, doporučuji začít spolupráci s psychoterapeutem. Může vás doprovázet na cestě k sobě,“ radí Lucie Mucalová.

Odborník vám pomůže zapracovat na zvýšení sebevědomí. „Také je zapotřebí začít si vytvářet svůj vlastní svět, nové zájmy a přátele, zjistit, co vás naplňuje a dělá vaší duši dobře. V neposlední řadě musíte dlouhodobě budovat vztah k sobě a naučit se zdravé sebelásce. Když objevíte, kým skutečně jste, nikdy se samoty bát nebudete. Protože ji budete trávit s někým, koho doopravdy milujete, a tím jste vy sami,“ zakončuje Lenka Černá.

Reklama