Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Lidé z Věžnic si zvykají, že běžně nemohou do sousední Polné. Jak je to ve Vysoké Lhotě se 14 obyvateli?

Nařízení vlády, které se týká omezení volného pohybu osob a platí od 1. března, zkomplikovalo běžný život řadě lidí. Třeba i obyvatelům obce Věžnice na Havlíčkobrodsku, kteří často cestují do Polné, jež je od nich vzdálená pět kilometrů.

Kvůli zhoršující se epidemické situaci zpřísnila vláda od pondělí 1. března na tři týdny pravidla pro volný pohyb lidí. Musí zůstávat ve svém okrese, výjimky platí pro cesty do práce, k lékaři nebo na úřad.

Lidem v obci se čtyřmi stovkami obyvatel pomohli na obecním úřadě, kde jim vytiskli desítky formulářů. Ty jim mají usnadnit cestu do zaměstnání nebo třeba na úřad. Lidé ze vsi mají v sousední Polné lékaře a hodně z nich tam i pracuje. Kdo potřeboval, mohl si formuláře potřebné pondělí 1. března při přejíždění do jiného okresu vzít na dveřích obecního úřadu. Ráno byly rozebrané, řekl starosta David Drahoš (nestraník).

„Někdo třeba nemá doma tiskárnu, tak jsme třicet čtyřicet formulářů vytiskli. Ráno tam nic nebylo, tak jsme ještě během dne dotiskli," řekl odpoledne starosta David Drahoš. Potraviny se dají koupit ve vsi, prodejny tam jsou dvě. Jinak jsou lidé nejvíc naučení nakupovat v Polné, kam teď kvůli obchodům zajet nemohou. Když chce někdo udělat větší nákup, pojede nejspíš 15 kilometrů do Havlíčkova Brodu.

Cestující byla na cestu z Třebíče domů připravená. S sebou mám i prohlášení o prodělaném covidu, řekla žena

Úderem dnešní půlnoci kvůli omezení pandemie začal platit zákaz cestování mezi okresy. Policisté proto měli kontrolovat kromě silničních úseků, kde se střídají okresy, také vlaková a autobusová nádraží. Například lidé v Třebíči dnes ale cestovali...

„Takových obcí bude určitě v každém okrese několik," podotkl Drahoš. Pro obec Věžnice by byla situace ještě kurióznější, kdyby stejné omezení pohybu mezi okresy kvůli epidemii přišlo vloni. Do konce minulého roku totiž Věžnice patřily do okresu Havlíčkův Brod, ale za obec s rozšířenou působností měla Jihlavu. Pod Havlíčkův Brod úředně kompletně spadá až od letošního ledna.

Kvůli zhoršující se epidemické situaci zpřísnila vláda ode dneška na tři týdny pravidla pro volný pohyb lidí. Musí zůstávat ve svém okrese, výjimky platí pro cesty do práce, k lékaři nebo na úřad.

Jak je to v obci se 14 obyvateli?

Ve Vysoké Lhotě na Pelhřimovsku, která je podle statistik obcí s nejmenším počtem obyvatel v ČR, se podle starosty Františka Plášila (ODS) s novým nařízením život nezměnil. Uvedl, že ve vsi teď trvale bydlí 14 lidí, dost z nich ve věku nad 70 let. „Děti tady nemáme," řekl František Plášil. Obchod ve vsi není, ani tam nezajíždí pojízdná prodejna. Nakupovat se jezdí deset kilometrů do Pacova nebo do Pelhřimova, který je vzdálený 16 kilometrů. Kdo to potřebuje, tomu podle starosty pomohou příbuzní.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto obecveznice.cz

Štítky Věžnice, Polná, Vysoká Lhota, volný pohyb, opatření, vláda, koronavirus, covid, lékař, okres Havlíčkův Brod, Havlíčkův Brod, ODS, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé z Věžnic si zvykají, že běžně nemohou do sousední Polné. Jak je to ve Vysoké Lhotě se 14 obyvateli? | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.