Praha zainvestuje do lamp s nabíječkami pro elektromobily

Nabíjení elektromobilu

Moderní technologie jdou dopředu a je zapotřebí jim ukázat zelenou. Přesně takto uvažuje pražský magistrát, který se rozhodl investovat do rozvoje lamp veřejného osvětlení. Konkrétně nechá nainstalovat lampy, které budou disponovat nabíječkami na elektromobily. Potupně by se měl výdaj do tohoto segmentu zastavit na 880 milionech korun. Díky budování těchto stanic dojde k rekonstrukci veřejného osvětlení. Vznikne až 6 000 míst pro dobíjení.

Smělý plán je na světě

Samotný plán byl představen mluvčím městské společnosti Technologie hlavního města Prahy Martinem Drozdem. V podstatě dojde k navázání na prvotní projekt, který byl realizován v loňském roce. Vzniklo celkem 13 EV ready lamp. V letošním roce by jich mělo být přes 400. Na konci samotného projektu by se technologie rozšířila po velkém území. Jednat by se mělo o několik tisíc těchto lamp. Elektromobilita je zkrátka hodně důležitou oblastí.

Počty elektromobilů jdou nahoru

V každém případě. I z výroby mnohých automobilek je patrné, že elektromobilů začne jezdit po komunikacích stále větší množství. Divit se tomu nelze, jedná se o fenomén, který k současné době jednoznačně patří. Odhady jsou takové, že v roce 2030 by mělo v České republice být zhruba nějakých 500 až 700 000 elektromobilů. Zhruba pětina z nich by měla jezdit v hlavním městě.

Kde všude vzniknou nové lampy?

V dalších dvou letech se budou lampy umisťovat především do oblastí mimo širší centrum hlavního města. Lampa zkrátka musí stát v místě, kde to dává dokonale smysl. Prvně budou stožáry instalovány v Hájích, na levém břehu řeky Vltavy nebo třeba v Kamýku. Co se týká celkové částky 880 milionů korun, tak ta bude rozpuštěna nejen na dobíjecí stanice, ale také na rekultivaci prostředí okolo lamp. Obnoveny budou i komunikace v místech výstavby jednotlivých dobíjecích stanic.

Zdroj obrázku:
Zhou Eka / Shutterstock.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *