Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vláda couvla: Závodní stravování zůstává! Režim v jídelnách se má ale zpřísnit

Aktualizováno -
2. března 2021
14:30
Autor: ČTK, simao - 
2. března 2021
13:12

Vláda dnes změnila podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) usnesení o zaměstnaneckém stravování. Nezakazuje ho, jak vyhlásila v pondělí večer po jednání, ale nařídila striktní režim sezení u stolů. U stolu může být podle Havlíčka buď jen jeden strávník, případně u dlouhých stolů musejí být mezi lidmi rozestupy dva metry nebo mechanické přepážky, které brání šíření kapének.

„Jeden strávník u stolu, u dlouhého stolu rozestupy 2 m nebo mechanické přepážky, které brání šíření kapének. Právě jsme přijali na vládě nové usnesení, které upravuje přítomnost pracovníků v rámci zaměstnaneckého stravování,“ oznámil na twitteru vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Sdružení pro zaměstnanecké stravování dnes uvedlo, že provozovatelé hromadných zaměstnaneckých stravovacích zařízení už loni přijali mnoho bezpečnostních a hygienických opatření proti šíření koronaviru. Plexiskla instalovali u výdejové části, ale také u stolů. Omezili i počet míst k sezení.

Podle informací ČTK byl tento bod jediným na dopoledním mimořádném jednání vlády. Členové kabinetu o něm diskutovali asi půl hodiny.

Nespokojenost s pondělním rozhodnutím vlády přitom vyjadřovala dnes i opozice. Šéf poslaneckého klubu lidovců Jan Bartošek (KDU-ČSL) na tiskovce před jednáním Sněmovny avizoval, že se obrátí na Havlíčka a Jana Blatného (za ANO) s žádostí o stanovení podmínek fungování závodního stravování.

„Zaměstnavatel má právo zajistit důstojné podmínky pro stravování svých zaměstnanců. Je-li to možné, tak se mají vytvořit taková omezení a pravidla, aby to mohlo fungovat,“ řekl Bartošek.

Farský: Totální chaos

Na příkladu závodních jídelen Szástupci opozičního hnutí STAN kritizují, že vláda s nařízeními přichází překotně ze dne na den. Kabinet v pondělí oznámil, že stravování ve firemních jídelnách nebude možné ode dneška. Dnes usnesení změnil tak, že reguluje sezení u stolů. „Tato nekompetentnost vede ke ztrátám životů. Vede k likvidaci ekonomiky,“ řekl první místopředseda STAN Jan Farský.

Vláda je podle něj paralyzována strachem premiéra Andreje Babiše (ANO). Předseda vlády se nebojí o národ, ale sám o sebe a jen ukazuje na lidi, na které „hodit“ své chyby, míní Farský.

Podle Farského jsou nynější řešení polovičatá. „Vláda ještě v pátek nebyla schopná říct, jaká opatření mají připravená, to je totální chaos a bezvládí,“ uvedl.

Topolánek: Chaos, bordel, marnost

Vládní otočka po 17 hodinách vyvolala i reakce na sociálních sítích. „Přesně  momenty, které ničí důvěru v jakékoli opatření. Jeden týden běhá po sítích fotka plné závodky i s rodinami u stolu - vláda to zavře. Pak opačný tlak, tak to  2. den otevře. Nikdo nenese odpovědnost, nikdo se k ničemu nehlásí. Chaos, bordel, marnost,“ vzkázal expremiér Mirek Topolánek.

Nejezchlebová: Dobře, že to pozměnili

Ve firemních jídelnách se podle průzkumu Sdružení pro zaměstnanecké stravování z loňského roku stravovalo zhruba 1,8 milionu lidí. Průzkum byl proveden v souvislosti se zaváděním stravenkového paušálu. Možnost stravování v zaměstnání tehdy za důležitou označilo 63 procent respondentů.

Vláda jim však tuto možnost nyní chtěla v rámci zpřísňování opatření zakázat. Zaměstnanci si budou moct jídlo do práce donášet, nebudou moct ale jíst v jídelnách, aby se tam nesdružovali, popsala v pondělí vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO). V úterý vláda couvla.

„Je dobře, že vláda své rozhodnutí pozměnila a vzala v potaz opatření a úpravy, které jsou ve většině firemních jídelen již uvedené v praxi řadu měsíců, zavádět se začala loni na jaře. Jídelny často mají nastavená pravidla ve spolupráci s hygienickými stanicemi,“ uvedla ke změně usnesení předsedkyně Správní rady Sdružení pro zaměstnanecké stravování Linda Nejezchlebová.

Video  Povinné testování zaměstnanců ve firmách: Havlíček a Hamáček prozradili detaily  - ČTK
Video se připravuje ...

miro 49 ( 8. března 2021 17:04 )

A co poslanecká kantýna, ta zůstane otevřená. Ale lidi nestěžujme si, zatím nikoho nenapadlo zakázat nám dýchání. To by možná covid zastavilo, ale .....

brano34 ( 2. března 2021 16:05 )

Vláda by bez plných žaludků a panáčků dobrého alkoholu nedokázala přežít ve sněmovně ani den

UFO1 ( 2. března 2021 15:50 )

Díky,stále mi to nebylo jasné

villon ( 2. března 2021 15:47 )

Za chvíli tam můžeš dostat i fleka, loajální typy budou brzy nedostatkový zboží:

http­s://ww­w.sez­namzpr­avy.cz­/cla­nek/dal­si-muz-ktery-neprisel-novy-sef-komunikace-zdravotnictvi-odmitl-nastoupit-1451­48#dop­_ab_va­rian­t=0&do­p_sou­rce_zo­ne_na­me=zpr­avy.sz­nhp.bo­x&dop_­req_id­=qd7mt­zfBQLh-2021­030214­27&sou­rce=hp­&seq_n­o=3&ut­m_cam­paig­n=&ut­m_me­dium=z-boxi­ku&ut­m_sou­rce=ww­w.sez­nam.cz

villon ( 2. března 2021 15:45 )

Lidi tam seděj max po dvou u stolu, rozestupy, desinfekce atd. Verzus deset maníků nebo bab v nějakým kutlochu zvaným kuchyňka. Není to stopro, ale tohle je přece na první pohled katastrofa, jak ta vláda naslepo plácá do vody (po skoro už ROCE zkušeností).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa