Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Johaugová znovu zlatá, za ní Švédky. Českou jedničkou na volné desítce byla Janatová

Jiný závod, ale pódium je stejné. Therese Johaugová si na MS v Oberstdorfu dojela pro další zlato, které po suverénním výkonu získala na volné desítce. Podobně jako ve skiatlonu ji marně stíhaly Švédky Frida Karlssonová a Ebba Anderssonová. Závod nevyšel Kateřině Razýmové, česká jednička dojela až na 25. místě. Porazila ji jednadvacátá Kateřina Janatová, Petra Hynčicová byla klasifikována na 33. příčce. 

Therese Johaugová
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Johanna Lundberg

Johaugová se nad soupeřkami neslitovala ani na volné desítce. Vedla od prvního mezičasu a svým vysoce frekvenčním stylem běhu uháněla do cíle. Časomíra na stadionu potvrdila její odstup od zbytku pole: na nejbližší soupeřku měla po deseti kilometrech náskok 54 vteřin.

Stříbro stejně jako ve skiatlonu získala Karlssonová, která o dvanáct vteřin porazila krajanku Anderssonovou. Ta znovu v Oberstdorfu bere bronz, o který se musala až do cíle strachovat. Jen pět vteřin za ní dojela vítězka Tour de Ski, Američanka Jessie Digginsová.

Závod nevyšel české jedničce Razýmové. Na prvním mezičasu na kótě 1,5 kilometru se držela těsně za nejrychlejší desítkou, poté ale pořadím klesala až na 25. místo. "Ještě ráno při rozjetí měla Katka dobré pocity. Hned po startu ale cítila, že to dnes nebude ideální. Žádný výrazný problém, který by za to mohl, jsme ale zatím nenašli," komentoval její vystoupení trenér žen Jan Franc. 

Je nám líto, video expirovalo.
Razýmovou na desítce na MS předčila i Janatová, vyhrála Johaugová

Dostala se před ni i reprezentační kolegyně Janatová. Té nakonec patřila jednadvacátá příčka. "Se svým výkonem musím být spokojená. Dala jsem do toho opravdu všechno a rychleji už jsem jet nemohla," pochvalovala si Janatová.  V Oberstdorfu bylo znovu velké teplo, 15 stupňů Celsia ve stínu a na sluníčku ještě výrazně víc.

"Trať ale byla ve výborném stavu - možná mi pomohlo i to, že jsem jela na začátku. Pořadatelé nás ji před závodem ani nenechali projet, aby vydržela co nejdéle. Daleko lépe jsem se cítila v těch rovinatých pasážích. Na konci jsem naopak myslela, že ten závěrečný kopec už nevyjedu nahoru," řekla Janatová.

Třetí česká reprezentantka Petra Hynčicová obsadila 33. příčku. Od elitní třicítky ji dělilo necelých deset sekund. "Je to pro mě takový hořkosladký výsledek. Když jsem přijela do cíle a viděla jsem, že je to čas kolem třicítky, doufala jsem, že to do ní vyjde. Teď mě těch deset vteřin trochu mrzí, ale zpětně to asi budu považovat za výborný výsledek," řekla.

Ženy - 10 km volně:

1. Johaugová (Nor.) 23:09,8, 2. Karlssonová -54,2, 3. Anderssonová (obě Švéd.) -1:06,9, 4. Digginsová (USA) -1:12,0, 5. Sorinová (Rus.) -1:13,8, 6. Kallaová (Švéd.) -1:16,3, 7. Hagaová -1:25,9, 8. Fossesholmová (obě Nor.) -1:41,0, 9. Stadloberová (Rak.) -1:42,2, 10. Roponenová (Fin.) -1:43,9, ...21. Janatová -2:19,8, 25. Razýmová - 2:29,1, 33. Hynčicová (všechny ČR) -2:57,0.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články