Nový arcibiskup pro severní Polsko – gdaňský stolec obsadí T. Wojda

Nový arcibiskup pro severní Polsko – gdaňský stolec obsadí T. Wojda
2. března 2021 Události

Člen řeholní Společnosti katolického apoštolátu (SAC) Tadeusz Wojda bude sloužit jako nový arcibiskup polského Gdaňsku. 64letý dosavadní arcibiskup Bialystoku přichází na místo uvolněné loni Slawojem Glódzem, u něhož probíhá vyšetřování.

Jmenování dnes oznámil Vatikán. Tadeusz  Wojda dosud vykonával úřad arcibiskupa v Bialystoku. „Jsem Svatému otci velmi vděčný a jdu do Gdaňsku s pocitem plné důvěry,“ řekl vatikánskému rozhlasu.

Ve funkci nahradí Slawoje Głódźe, který vloni rezignoval po dvanácti letech v úřadu. V listopadu nařídil Svatý stolec jeho vyšetřování kvůli podezření, že jako arcibiskup údajně svou nečinností kryl pachatele sexuálních zločinů z řad duchovních.

Jmenování podle svých slov nový arcibiskup Wojda nečekal. Ve své reakci zdůrazňoval důležitost jednoty a rovnosti v církvi. „Ze všeho nejvíc chci církev prezentovat jako jedno velké společenství. Tím hlavním je, aby se v něm každý cítil jeho členem. Nemělo by v něm být žádné rozdělení mezi námi a vámi, tedy mezi námi kněžími a vámi lidmi. Tvoříme jednu komunitu, ve které má každý svůj úkol,“ zdůraznil Wojda.

Zdroj: vaticannews.va, CNA

Foto: Arcidiecéze Gdaňsk

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony