Dramatickou situaci dokumentuje graf vývoje covid pozitivních hospitalizací v Nemocnicích Pardubického kraje v době od 1. února do současnosti. Aktuálně je v nich hospitalizováno 501 pacientů s covidem-19, 69 z nich vyžaduje intenzivní péči. Graf: NPK

Společnost Nemocnice Pardubického kraje vyhlásila stav hromadného postižení osob, lůžka intenzivní péče jsou vyčerpána

Od dnešní 16 hodiny je vyhlášen stav hromadného postižení osob v nemocnicích Pardubického kraje. Rozhodlo o tom představenstvo společného podniku, který sdružuje všech pět krajských nemocnic. Jak uvedla společnost v tiskové zprávě dnes ve 14.53 informoval krajský koordinátor intenzivní péče a zároveň primář oddělení ARO Pardubické nemocnice Jiří Pařízek představenstvo společnosti o tom, že ve čtyřech z pěti krajských nemocnic došlo k vyčerpání lůžek intenzivní péče.

„Pacienti na přistýlkách, nulové kapacity v intenzivní péči… i to je v posledních týdnech realita v našich nemocnicích. Rostoucí počty hospitalizací a dlouhodobě přetížená intenzivní péče vygradovaly dnes v situaci, kdy čtyři z pěti našich nemocnic v tuto chvíli nejsou schopné přijímat další pacienty s koronavirem do intenzivní péče. Krajský koordinátor intenzivní péče informoval mimo jiné o tom, že zažádal o umístění jednoho pacienta mimo Pardubický kraj,“ píše se v tiskové zprávě společnosti.

Co je stav hromadného postižení osob?

Mimořádná událost, při níž se dané zdravotnické zařízení dostává do režimu provozu, kdy úroveň poskytované péče, z důvodu relativního či absolutního nedostatku zdrojů, již neodpovídá běžnému standardu poskytování zdravotní péče. Poskytovatel zdravotní péče jej vyhlásí v případě vyčerpání všech běžně provozovaných či reprofilizovaných lůžkových kapacit, kdy již není schopné další kapacity vytvořit či při dalším navyšování lůžek garantovat očekávaný rozsah a kvalitu poskytované péče.

V běžném provozu při ošetřování jednoho či dvou pacientů využívá zdravotnická záchranná služba  postupů urgentní medicíny, což znamená, že se plně věnujeme konkrétnímu pacientovi od prvního kontaktu až do jeho předání ve zdravotnickém zařízení. V případě vzniku hromadného postižení osob naopak využívá postupu v intencích medicíny katastrof ,což znamená, že se nemůže věnovat jednomu konkrétnímu pacientovi, ale musí co nejdříve vhodným způsobem stanovit priority ošetřování a odsunu u všech postižených.

-cik-