Zemřela reggae ikona Bunny Wailer, člen legendárních The Wailers a spoluhráč Boba Marleyho

Vydáno 03.03.2021 | autor: redakce

Poslední žijící člen The Wailers Bunny Wailer v úterý zemřel ve své rodné Jamajce. Bylo mu 73 let. O zpěvákově smrti informoval jeho manažer Maxine Stowe.

Zemřela reggae ikona Bunny Wailer, člen legendárních The Wailers a spoluhráč Boba Marleyho Zemřela reggae ikona Bunny Wailer, člen legendárních The Wailers a spoluhráč Boba Marleyho

Bunny Wailer zemřel v nemocnici v jamajském Kingston. Příčina jeho úmrtí nebyla dosud upřesněna, zpěvák se však již několik měsíců potýkal se zdravotními problémy, kterými trpěl od své druhé mrtvičky v roce 2020.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: Bob Marley (20.)

Wailer se narodil jako Neville Livingston. Společně s Bobem Marleyem a Peterem Toshem založil trio Wailers, které ve své době patřilo mezi nejúspěšnější reggae formace na světě. O Livingstonovi s Marleyem by se v podstatě dalo hovořit jako o nevlastních bratrech, jejich rodiče spolu totiž od útlého dětství hudebníků žili.

V roce 1973 se Wailer rozhodl kapelu opustit a odstartoval svou sólovou kariéru. Experimentoval s disco hudbou, natáčel i ryze popové skladby. Za alba Time Will Tell: A Tribute To Bob Marley (1991), Crucial! Roots Classics (1995) a Hall of Fame: A Tribute to Bob Marley's 50th Anniversary (1997) obdržel zpěvák ocenění Grammy za nejlepší reggae album.

V roce 2012 obdržel Wailer páté nejvyšší ocenění na Jamajce pojmenované Order of Jamaica. O čtyři roky později ho jeho příznivci mohli slyšet na nahrávce Blackheart Man, v listopadu 2019 pak obdržel. Pinnacle Awards za svůj přínos reggae.

red, foto: archiv iREPORT
Témata: Bunny Wailer, The Wailers, Bob Marley

zavřít