Milan Hnilička (1998 a 2006)  Milan Hnilička byl jedním z gólmanů zlaté party z Nagana, kam zamířil jako brankář Sparty. První start pod olympijskými kruhy si však připsal až v Turíně. Tehdejší gólman Liberce zasáhl do tří duelů včetně vítězného čtvrtfinálového utkání se Slovenskem. Profimedia.cz
 Roman Čechmánek (1998 a 2002)  Třetím gólmanem zlaté party z Nagana byl Roman Čechmánek. Tehdejší vsetínský brankář se však do akce nedostal, stejně jako o čtyři později v Salt Lake City, kam dorazil z Philadelphie. Zato několikrát startoval na mistrovství světa, ze kterého má tři zlaté medaile. Profimedia.cz
 Tomáš Vokoun (2006 a 2010)  Tomáš Vokoun se poprvé dostal do akce na olympijském turnaji v Turíně, kde zaujal roli zraněného Dominika Haška. Tehdejší gólman Nashvillu zasáhl do sedmi zápasů včetně souboje o bronz proti Rusku. Velmi dobré výkony předváděl i ve Vancouveru, v pěti zápasech se pyšnil 93,6% úspěšností zákroků, ve čtvrtfinále ale byli úspěšnější Finové. Profimedia.cz
 Ondřej Pavelec (2010 a 2014)  Ondřej Pavelec byl členem olympijského týmu ve Vancouveru, premiéru pod pěti kruhy si ale odbyl až o čtyři roky později v Soči. Na turnaji odchytal čtyři zápasy včetně dramatické bitvy o čtvrtfinále se Slováky i následného utkání s USA. Patřil k nejlepším hráčům českého týmu, ten ale na medaili znovu nedosáhl. Profimedia.cz
17
Fotogalerie

Od Břízy po Hrubce. 17 českých gólmanů, kteří byli dosud nominováni na olympijské hry

Petr Mrázek, Vítek Vaněček či David Rittich měli letos v únoru smůlu. Olympijské hry v Číně se totiž konaly bez hráčů z NHL, a tak i v českém brankovišti vládli gólmani z Evropy.

Sedmnáct tuzemských brankářů bylo dosud součástí olympijských výprav od chvíle, kdy se rozdělila hokejová cesta Čechů a Slováků. Jejich jména a příběhy najdete v následujících kapitolách.

Pokračování 2 / 18

Dominik Hašek (1998, 2002 a 2006)

Dominik Hašek Salt Lake City.jpg

Dominik Hašek v Naganu v roce 1998 předvedl úžasné představení, ve čtvrtfinále dostal jediný gól od Američanů, v semifinále od Kanaďanů a ve finále vynuloval Rusko. Dobře chytal i na olympiádě v Salt Lake City a objevil se také v Turíně, v úvodním duelu se ale tehdejší gólman Ottawy zranil a jeho reprezentační kariéra se uzavřela.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 3 / 18

Milan Hnilička (1998 a 2006)

Milan Hnilička ČR.jpg

Milan Hnilička byl jedním z gólmanů zlaté party z Nagana, kam zamířil jako brankář Sparty. První start pod olympijskými kruhy si však připsal až v Turíně. Tehdejší gólman Liberce zasáhl do tří duelů včetně vítězného čtvrtfinálového utkání se Slovenskem.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 4 / 18

Roman Čechmánek (1998 a 2002)

Roman Čechmánek-repre.jpg

Třetím gólmanem zlaté party z Nagana byl Roman Čechmánek. Tehdejší vsetínský brankář se však do akce nedostal, stejně jako o čtyři později v Salt Lake City, kam dorazil z Philadelphie. Zato několikrát startoval na mistrovství světa, ze kterého má tři zlaté medaile.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 5 / 18

Tomáš Vokoun (2006 a 2010)

Tomáš Vokoun Turín.jpg

Tomáš Vokoun se poprvé dostal do akce na olympijském turnaji v Turíně, kde zaujal roli zraněného Dominika Haška. Tehdejší gólman Nashvillu zasáhl do sedmi zápasů včetně souboje o bronz proti Rusku. Velmi dobré výkony předváděl i ve Vancouveru, v pěti zápasech se pyšnil 93,6% úspěšností zákroků, ve čtvrtfinále ale byli úspěšnější Finové.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 6 / 18

Ondřej Pavelec (2010 a 2014)

Ondřej Pavelec Soči Barbora Reichová  CNC  Profimedia.jpg

Ondřej Pavelec byl členem olympijského týmu ve Vancouveru, premiéru pod pěti kruhy si ale odbyl až o čtyři roky později v Soči. Na turnaji odchytal čtyři zápasy včetně dramatické bitvy o čtvrtfinále se Slováky i následného utkání s USA. Patřil k nejlepším hráčům českého týmu, ten ale na medaili znovu nedosáhl.

Foto: Barbora Reichová / CNC / Profimedia

Pokračování 7 / 18

Patrik Bartošák (2018 a 2022)

Patrik Bartošák12.jpg

Nominace vítkovického brankáře Patrika Bartošáka do olympijského týmu pro turnaj v Jižní Koreji byla pro mnohé velkým překvapením. Jenže tehdy čtyřiadvacetiletý borec prožíval skvělou sezonu a navzdory faktu, že se nikdy nezúčastnil velké seniorské akce, si pozvánku zasloužil. Do Asie odlétal s vědomím, že zápasy českého týmu s velkou pravděpodobností prosedí na tribuně, což se nakonec také stalo.

V nominaci na olympijský turnaj byl také o čtyři roky později, ale ani v Číně se letos do branky nedostal. Zatímco v roce 2018 byl na hrách coby hráč Vítkovic, do Pekingu se přesunul z Chabarovsku, kde tehdy působil.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 8 / 18

Petr Bříza (1994)

Petr Bříza1.jpg

Petr Bříza odchytal už sedm zápasů za československou reprezentaci na olympijských hrách v roce 1992 a českou jedničkou byl i v Lillehammeru. Tehdejší gólman německého Landshutu zasáhl do šesti zápasů včetně čtvrtfinálového utkání s Kanadou, která slavila výhru 3:2.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 9 / 18

Roman Turek (1994)

Roman Turek12.jpg

Mistr světa z roku 1996 a vítěz Stanley Cupu s Dallasem chytal pod pěti kruhy v norském Lillahammeru. Na turnaji zasáhl do dvou zápasů. Nejprve vychytal výhru nad Rakouskem a v utkání o páté místo pomohl k vítězství 7:1 nad Slováky.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 10 / 18

Jaroslav Kameš (1994)

Jaroslav Kameš1.jpg

První reprezentační akce Jaroslava Kameše? Olympijské hry v Lillehammeru. V Norsku se sice tehdejší gólman nedostal do akce, načerpal však nezapomenutelné zkušenosti. Zároveň to byl ale poslední „velký“ reprezentační turnaj, na kterém se představil.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 11 / 18

Dušan Salfický (2006)

Dušan Salfický.jpg

Jedničkou českého týmu v Turíně byl Dominik Hašek, jenže ten se brzy zranil a Alois Hadamczik za něj musel povolat náhradu, kterou se stal Dušan Salfický, jenž na hry dorazil z ruského Voskresensku. Do akce se sice nedostal, bronzovou medaili mu ale nikdo nevezme.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 12 / 18

Jakub Štěpánek (2010)

Jakub Štěpánek1.jpg

Ještě v sezoně 2008/09 odchytal několik zápasů za prvoligovou Porubu, další rok už byl pevnou jedničkou Vítkovic a dostal se i do olympijského týmu. Do branky se sice nepodíval, načerpal však cenné zkušenosti. Stejně jako o pár měsíců později na zlatém mistrovství světa v Německu, kde kryl záda dvojici Tomáš Vokoun – Ondřej Pavelec.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 13 / 18

Jakub Kovář (2014)

Jakub Kovář Soči Barbora Reichová  CNC  Profimedia.jpg

Brankář Jakub Kovář byl českou jedničkou na olympiádě v Soči. Jenže když na začátku druhé třetiny úvodního zápasu se Švédy dostal třetí branku z deseti pokusů, odjel na střídačku a do hry se už nedostal.

Foto: Barbora Reichová / CNC / Profimedia

Pokračování 14 / 18

Alexander Salák (2014)

Alexander Salák Soči Barbora Reichová  CNC  Profimedia.jpg

Alexander Salák si připsal dva starty na olympiádě v Soči. První šanci dostal v průběhu úvodního utkání proti Švédsku, ve kterém nahradil Kováře, a v němž během dvou třetin dostal jediný gól. Znovu naskočil až ve čtvrtfinále, kdy ve 30. minutě vystřídal Pavelce. Opět dostal jediný gól, Češi ale padli 2:5 a na turnaji skončili.

Foto: Barbora Reichová / CNC / Profimedia

Pokračování 15 / 18

Pavel Francouz (2018)

Pavel Francouz-repre.jpg

Když bylo jasno, že na olympiádě v Pchjongčchangu se nepředstaví hráči z NHL, stal se Pavel Francouz jedním z hlavních aspirantů na post české jedničky v brankovišti. Tehdejší gólman Čeljabinsku a jedna z hvězd KHL odchytal na turnaji pod pěti kruhy všech šest utkání a nikoho jiného do klece nepustil.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 16 / 18

Dominik Furch (2018)

Dominik Furch-olympiáda.jpg

V sezoně 2017/18 byl brankář Dominik Furch jedničkou Avangardu Omsk v KHL a poměrně dlouho před olympijským turnajem bylo zřejmé, že ho nominace vzhledem k absenci hráčů z NHL nemine. V té době měl odchovanec pražské Slavie za sebou účast na dvou světových šampionátech, na hrách v Pchjongčchangu se však do brankoviště nedostal.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 17 / 18

Šimon Hrubec (2022)

Šimon Hrubec-olympiáda.jpg

Jako hvězda Omsku a Kontinentální hokejové ligy dorazil na olympiádu v Číně brankář Šimon Hrubec. V době konání turnaje třicetiletý borec měl na kontě dvě desítky reprezentačních startů a v Pekingu k nim přidal další čtyři. Mezi tyče české branky nikoho jiného nepustil.

Hned v úvodním utkání však musel s týmem překousnout porážku 1:2 od Dánska, následně vychytal výhru 2:1 po samostatných nájezdech se Švýcary i v přestřelce s Rusy, která skončila vítězstvím českého výběru po prodloužení (6:5). Svěřenci kouče Pešána museli do předkola play-off, v něm ale vybouchli 2:4 se Švýcarskem a s olympiádou se rozloučili.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 18 / 18

Roman Will (2022)

Roman Will12.jpg

V roce 2021 si brankář Roman Will poprvé zachytal na mistrovství světa a o pár měsíců později dostal pozvánku do olympijského výběru pro hry v Pekingu. V tu dobu působil už druhým rokem v KHL v dresu Traktoru Čeljabinsk a patřil k velkým osobnostem soutěže. V Číně se však musel spokojit s rolí náhradníka a do hry ani jednou nezasáhl.

Foto: Profimedia.cz

Doporučujeme

Články odjinud