Biden zaznamenal první neúspěch při obsazování vládních postů

Americký prezident Joe Biden má na kontě první porážku v procesu schvalování svých kandidátů na vládní posty. Neera Tandenová navržená do čela rozpočtového a správního úřadu (OMB) narazila na odpor senátorů z obou politických stran a Bílý dům v úterý na její žádost nominaci stáhl. Podle agentury AP letos formování federální vlády postupuje nejpomaleji v moderních dějinách Spojených států.

Více než měsíc po nástupu Bidena do Bílého domu americký Senát schválil jen 13 z jeho 23 kandidátů do funkcí, které jsou brány jako složky kabinetu. Z 15 nejdůležitějších nominací do čela federálních agentur pak bylo potvrzeno deset. Podle výzkumného ústavu Center for Presidential Transition měli čtyři předchozí prezidenti USA po měsíci v úřadu schválených 84 procent nominací na klíčové posty.

Letos zatím Senát potvrdil například nástup Antonyho Blinkena do funkce šéfa diplomacie nebo Janet Yellenové do čela ministerstva financí. Na definitivní verdikt stále čeká bývalý federální soudce Merrick Garland, který se uchází o post ministra spravedlnosti, nebo potenciální ministr zdravotnictví Xavier Becerra, o jehož nominaci bude dnes hlasovat finanční výbor Senátu.

Zároveň už je jasné, že někdejší poradkyně exprezidenta Baracka Obamy a bývalé šéfky diplomacie Hillary Clintonové Tandenová se nestane šéfkou OMB, což je rozpočtový orgán Bílého domu. Proti její nominaci vystoupili klíčoví senátoři na demokratické i republikánské straně, přičemž terčem kritiky bylo především její vyjadřování na sociálních sítích, kde v minulosti často i poměrně nevybíravě kritizovala federální zákonodárce, jakož i práce pro liberální think tank Center for American Progress.

"Přijal jsem žádost Neery Tandenové, abych stáhl její jméno z nominace na ředitele Úřadu pro správu a rozpočet," oznámil v úterý Biden. Bílý dům k prohlášení připojil vyjádření Tandenové, která prý dospěla k závěru, že její kandidatura je odsouzena k nezdaru. Biden ovšem dal jasně najevo, že angažmá v jeho administrativě Tandenovou nemine.

Její nominace podle deníku The New York Times mnohé činitele ve Washingtonu překvapila. Přišla v momentě, kdy ještě Republikánská strana držela v Senátu většinu, jisté problémy se tudíž daly očekávat. Druhé kolo voleb v Georgii pak zanechalo Senát s 50 republikány a 50 demokraty, ani to ale Tandenovou nezachránilo.

Stažení nominace na vládní post není zcela výjimečné, například před čtyřmi lety v Senátu podobně narazil kandidát tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa na ministra práce Andrew Puzder. Neúspěch Tandenové ale podle AP prohloubí nejistotu poté, co obsazování vládních postů zpomalil bezprecedentní vývoj z povolebního přechodného období. Bidenovi nepomohlo ani to, že lídři republikánů a demokratů se na začátku roku skoro měsíc přeli ohledně pravidel fungování Senátu rozděleného poměrem 50 na 50.

Související

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

Více souvisejících

Joe Biden Senát USA USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Nejde o špatná jablka, ale prohnilý strom Hamásu. Izrael se bouří proti zprávě o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy