Zemřel lídr metalové kapely Citron Radim Pařízek

3. březen 2021 13:50

Zemřel lídr metalové kapely Citron a podnikatel v oblasti médií Radim Pařízek. V úterý 2. března podlehl ve věku sedmašedesáti let komplikacím spojeným s nedávnou operací. Informaci dnes sdělil jeden z Pařízkových kolegů Roman Jeřábek.

„Radim Pařízek byl mužem s mimořádně širokým profesním i osobním záběrem zájmů. Jako hudebník a lídr rockové legendy Citron dobyl nejvyšší mety,“ uvedl Jeřábek.

Dodal, že metalová kapela pod jeho taktovkou absolvovala úspěšné turné například po Evropě i Spojených státech, prodala více než milion desek a v roce 1988 získala také Zlatého slavíka.

Citron byl populární zejména v 80. letech. V polovině 80. let vyšlo nejslavnější album Citronu Radegast, které je mnohými hudebními odborníky považováno za nejlepší heavymetalovou desku vydanou v bývalém Československu. Desku nazpíval Ladislav Křížek.

Aktivní podnikatel v oblasti médií

Radim Pařízek byl známý zejména jako vlastník společnosti Digital Broadcasting, která provozovala celoplošný DVB-T2 multiplex 24 a v minulosti také Regionální síť 7. Z rozhlasových stanic Pařízkovi patřilo dopravní Rádio Dálnice, dále Rádio Čas a Čas Rock.

Do pomyslné kroniky digitálního vysílání v České republice se Pařízek zapíše právě jako jednatel společnosti Digital Brodcasting, která vybudovala celoplošný multiplex 4, později multiplex 24, a postavila tak plnohodnotnou konkurenci k doposud dominantním Českým radiokomunikacím.

S Rádiem Dálnice měl ostravský podnikatel velké plány. Chtěl vybudovat celoplošnou rozhlasovou stanici, která bude volbou číslo jedna pro řidiče při jízdě po České republice, a to nejen tuzemské, ale i zahraniční. Rádio Dálnice plánovalo vysílat dopravní zpravodajství v několika jazycích. S projektem oslovil Pařízek i Český rozhlas.

autor: Lukáš Polák | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio

Související