„Fotím spíš přes pocity,“ říká Tomáš Vocelka nominovaný za fotografie z krematoria pro mazlíčky

Český fotograf Tomáš Vocelka se dostal mezi finalisty jedné z nejvýznamnějších fotografických soutěží Sony World Photography Awards. Nominován je v kategorii architektura za sérii ze zvířecího krematoria Věčná loviště, které na Kladensku navrhlo studio architekta Petra Hájka.

Tomáš Vocelka přiznává, že na focení do zvířecího krematoria pro článek Aktuálně.cz se mu nejprve příliš nechtělo. Nápad v něm vzbudil smutné vzpomínky. „Vzpomněl jsem si, jak nám před pár lety umírali dva psi,“ popsal, jaká byla jeho první reakce na návrh kolegyně redaktorky, jestli by se s ní do Věčných lovišť nevydal. 

Nechuť ale prý trvala jen krátce. „Uvědomil jsem si, že ta věc má mnoho různých rovin a přesahů,“ upřesnil. Navíc ho zaujalo, když zjistil, že architektem stavby je Petr Hájek. Právě jeho studio vytvořilo návrh krematoria pro domácí mazlíčky v opuštěném areálu bývalé raketové základny. 

Poslední pochybnosti se ve Vocelkovi prý zlomily, když po příjezdu uviděl působivou zrcadlovou stěnu slepenou ze sedmi tisíc zrcátek. „Máte úplně transcendentní pocit. A pak když jsme otevřeli dveře, rozlila se z místnosti jemná záře, takže první pocit byl hrozně silný,“ snaží se přiblížit první dojmy z genia loci Vocelka. „Jsem fotograf, který se moc nechystá, fotím spíš srdcem a přes pocity,“ dodává.

Jako introvert mám rád odstup

Při své práci také upřednostňuje odstup před detaily. Rád věci nahlíží z ptačí perspektivy. „Myslím, že je to povahovým nastavením. Když jste extrovert, jste rád blízko všeho, já jsem spíš introvert, a rád věci pozoruju z dálky. Navíc strašně rád lítám letadlem,“ vysvětluje.

Ze série Pod pražskými věžemi
Zdroj: Tomáš Vocelka/Czech Press Photo

Za pohledy na městský život z pražských věží obdržel například cenu Czech Press Photo. „Takové věci vznikají většinou jednodušeji, než si lidé představují,“ podotýká.

„Přijel za mnou synovec ze Šumavy, asi pětiletý tehdy, a já mu chtěl ukázat Prahu. Vzal jsem ho na Petřín a ještě na nějakou věž a zjistil jsem, že město už nevnímám jako turista, ale jako člověk, který v Praze pracuje, že se mi ta gotická panoramata líbí, ale když jsem se podíval dolů, tak jsem viděl věci, které mě zajímaly mnohem víc.“ 

Zda jeho fotografie zajímaly i porotu Sony World Photography Awards, se dozví 15. dubna. V ten den by ocenění, označované za fotografickou obdobu Oscarů, mělo oznámit vítěze aktuálního ročníku. 

Tomáš Vocelka hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)