Francie zakázala protiimigrační krajně pravicovou organizaci

Francie zakázala krajně pravicovou organizaci Génération identitaire (Identitární generace; GI), která je známá nevraživostí vůči migrantům a podněcováním k diskriminaci, nenávisti a násilí. Oznámil to dnes francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin.

Takzvané identitární hnutí je namířeno proti multikulturalismu a bojuje proti údajné ztrátě identity evropských národů kvůli imigraci. Příznivce má kromě Francie například i v Německu či Rakousku.

"Sdružení Génération identitaire bylo dnes ráno rozpuštěno na zasedání kabinetu v souladu s pokyny prezidenta," sdělil dnes Darmanin na twitteru.

Nařízení o rozpuštění skupiny zmiňuje také vazby na ultrapravicová uskupení, od nichž GI získává logistickou podporu a která "obhajují ideologii vyzývající k diskriminaci, násilí nebo nenávisti" ve jménu rasistických teorií.

Sdružení rovněž obdrželo dary od australského rasisty Brentona Tarranta, pachatele útoků proti věřícím ze dvou mešit v novozélandském městě Christchurch. Při útoku z března 2019 bylo zabito 51 lidí.

Související

Více souvisejících

Francie

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 29 minutami

před 53 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Chladné počasí vydrží až do víkendu. Pak se vrátí oteplení

Zimní počasí se v Česku udrží do konce týdne. Oteplení dorazí až o víkendu, a příští týden se vrátí teploty kolem 25 stupňů. Vyplývá to z předpovědi ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy