Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Liberec s Jabloncem chtějí výjimku ohledně cestování. Obě města jsou provázaná, řekl primátor Liberce

Liberec s Jabloncem nad Nisou chtějí pro své obyvatele výjimku ohledně cestování mezi těmito městy. Primátoři obou měst se s žádostí o její udělení obrátili na ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD).

„Máme za to, že obě města jsou tak úzce spjatá a provázaná, že si o výjimku mají právo říci," řekl primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). Města sice patří každý do jiného okresu, katastrálně ale sousedí a navíc mezi nimi jezdí tramvaj. „Hodně lidí například jezdí tramvají Liberec - Jablonec do práce nebo dokonce žijí třeba v Proseči a přes řeku Nisu mají hned třeba Vratislavice," dodal. Proseč patří k Jablonci a Vratislavice k Liberci a i tramvaje při cestě mezi Jabloncem a Libercem přejíždějí několikrát mezi katastry obou měst.

Výjimku ze zákazu cestování mezi okresy získal v Libereckém kraji zatím Turnov pro obce, jež sice patří pod jeho správu, náleží ale do jiných okresů. V tom je Turnov v územním správním členění státu anomálií, neboť pod něj patří 36 obcí z okresů Liberec, Jablonec a Semily. Podle starosty Turnova Tomáše Hockeho (Nezávislý blok) by lidé z některých obcí museli bez výjimky jezdit za nákupy desítky kilometrů do Liberce nebo Jablonce místo toho, aby nakoupili v mnohem bližším Turnově.

Vláda od pondělí, zatím na tři týdny, výrazně omezila volný pohyb obyvatel. Hranice okresů lze překročit kvůli cestě do práce, k lékaři nebo na úřad. Vycházky, běh a další aktivity jsou do 21. března možné jen na území obce, v níž dotyčný žije.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DPML

Štítky koronavirus, Liberec, Jablonec, cestování, výjimka, Jablonec nad Nisou, Jan Hamáček, ČSSD, Turnov, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj, Proseč, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec s Jabloncem chtějí výjimku ohledně cestování. Obě města jsou provázaná, řekl primátor Liberce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.