Přejít k hlavnímu obsahu
Taylor Momsen ví, o čem je rock and roll... | Foto: Goin' Down, Inc.
Taylor Momsen ví, o čem je rock and roll... | Foto: Goin' Down, Inc.
Martin Hošna -

Pretty Reckless vytvořili ze smutku hardrockovou podívanou

Když Pretty Reckless před čtyřmi lety jeli turné se Soundgarden, nikdo nemohl tušit, že se zkušenosti z téhle jízdy zúročí v podobě desky Death By Rock and Roll. Tenhle hardrockový epitaf, který boří rockové hitparády po celém světě, se povedl na výbornou.

Múza Chrise Cornella, který si vzal život po společném vystoupení v Detroitu v květnu 2017, se na nové desce Pretty Reckless vznáší od začátku do konce. Tragédie pokračovala i zanedlouho poté. Když Kato Khandwalla, dlouholetý producent kapely, zemřel na motorce jen o jedenáct měsíců později, musel se traumatizující zážitek ještě prohloubit. Terapií se pro Pretty Reckless stala hudba, a ta je na novince temně dunivá, vzdávající hold samotné podstatě rock´n´rollu.

Otvírák Death By Rock and Roll je oslavou života všech, kteří zasvětili život svému stylu, nikdy se nezpronevěřili svému poslání. Zatěžkaná rytmika, kvílivá sóla, především ale hlas frontwoman Taylor Momsen dává vědět předem, že na téhle temné cestě bude hymnického rocku dosyta. Hned následující Only Save Can Me Now s hostujícím Kimem Thayilem a Mattem Cameronem ze Soundgarden se dá označit za první, nikoliv poslední vrchol alba. Nevyřčená vzpomínka na Chrise Cornella tu nevyznívá nijak naplano. V konturách krystalické rytmiky, zašpiněného kytarového sóla a chytlavého refrénu má neskutečný drive. Další host Tom Morello zazářil svým kvákavým sólem v And So It Went. Vrčící intenzita tu nabrala na větších obrátkách. Hlavní slovo má ale samotná gossip girl Taylor. Smutečně žalostný zpěv si zachovala jak u drsných rockových fláků, tak oduševnělých epických balad, jako např. v autobiografické 25. Pretty Reckless jsou rozervaní mezi frustrací a depresivním napětím. Uvěřitelná poloha bez pozlátka a hany.

Co na desce oceníte jako muzikanti?

Natočit moderní hardrockovou nahrávku, která není jen kopií předešlých dekád, je poměrně vzácnost. Temný kontext dýchá nejen ze samotných písniček, ale i z produkce nebo i celkového přístupu ke komponování. Reminiscence na Pink Floyd v baladě Rock and Roll Heaven (In rock and roll heaven/The great gig in the sky…) jsou nenásilné, ba až úsměvné, přesto smyslně zapadají do dynamických a sebejistých Taylořiných výkřiků, která skutečně ví, o čem je rock and roll.

The Pretty Reckless – Death by Rock and Roll

The Pretty RecklessDeath by Rock and Roll

Goin' Down, Inc.,  2021, 50:23

80 %

Tagy Recenze alb Taylor Momsen Pretty Reckless Soundgarden

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám prosím vědět na e-mail redakce@frontman.cz.

Martin Hošna
Hudba mě provází celý můj život, snad proto, že ji beru jako „univerzální řeč“ všech. Miluju jakoukoli, která útočí na solar, a je jedno, jestli je to lidovka, hard rock, grind core nebo jazz. minulost: • v zajetí klasické hudby až do dospělého vysokoškolského věku, houslové…
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY