Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nádraží Zvonařka se konečně slavnostně otevřelo veřejnosti

Brněnské nádraží Zvonařka, které dosud nebylo příliš velkou chloubou Brna, prošlo rekonstrukcí. Včera Zvonařku slavnostně otevřela veřejnosti primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). Nádraží už jede v plném provozu, pracovat se ale ještě bude na předprostoru nové výpravní haly.

Autobusové nádraží Zvonařka už není pro Brno špatnou vizitkou. Nepříliš vábné prostory z osmdesátých let si do parády vzali architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof, kteří tmavé a nehezké nádraží přetvořili a zmodernizovali. Pod opravenou železnou kosntrukcí, je nyní k dispozici moderní čekárna s toaletami, informacemi, kavárnou a stylovým interiérem.

Práce pořád pokračují

Práce na nádraží začaly v roce 2017 a letos se dodělávají poslední úpravy. Jsou totiž ještě třeba doladit předprostory u nové výpravní haly. Mobiliář v ní vytvořila firma mmcité. Halu cestující najdou na severním okraji nádraží v místech, kde dřív stávaly staré prodejní stánky. Díky tomu je pohodlně přístupná od galerie Vaňkovka i od strany, kde se pod zmodernizovanou kovovou konstrukcí nachází zastávky autobusů, dostat se k hale bude snadné i pro cestující z plánované zastávky MHD. 

Budovu jsme tvarovali tak, aby naváděla cestující dovnitř. Její výrazná červená střecha navíc volně přechází ve veřejný prostor nádraží. Právě z pozice haly také vyplynulo nové číslování nástupišť. První je teď přímo u ní,“ vysvětluje architekt Ondřej Chybík.

Parkoviště pro auta, autobusy i kola

Novinkou na Zvonařce je i bezbariérový chodník, který propojuje všechny nástupní ostrůvky středem. Díky tomu se lidé mohou skrz nádraží snadněji pohybovat a nemusí ho celé obcházet. Orientaci usnadňuje plánek i světelné tabule s informačním systémem. Celý prostor pak zlepšuje i nové osvětlení, to reaguje na okolní denní světlo a šetří elektřinu. Přibyl také nový výtah, díky němuž se cestující dostanou na střechu budovy, kde mohou využít nové parkoviště pro 53 aut. Podařilo se zachovat i kapacitu parkovacích míst pro autobusy, pro které byla střecha původně určena. Cyklisté pak v areálu najdou i stojany na kola. 

Město si rekonstrukci pochvaluje

Modernizaci Zvonařky podporuje i vedení Brna. „Jedná se o důležitou dopravní stavbu, která je klíčová nejen pro Brno a jeho obyvatele, ale také pro celý region. Velké uznání si zaslouží návrh i provedení rekonstrukce – objekt neztratil nic zesvé autentičnosti, a přitom získal moderní tvář. Za město mohu slíbit úpravy veřejného prostoru v bezprostředním okolí nádraží,“ říká primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Nádraží už částečně funguje od prosince loňského roku, plný provoz se začal pomalu obnovovat od letoška. Slavnostní otevření se kvůli pandemii dlouho odkládalo, podařilo se ho uskutečnit v úterý 2. března za účasti primátorky Markéty Vaňkové, předsedy představenstva ČSAD Brno holding Antonína Grunda a architektů Ondřeje Chybíka, Ingrid Spáčilové a Ondřeje Švancary z ateliéru CHYBIK+KRISTOF.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Motyčková

Štítky Zvonařka, otevření, autobus, nádraží, Brno, Markéta Vaňková, rekonstrukce, Ondřej Chybík, ODS, architekt, Michal Krištof, Vaňkovka, střecha, ČSAD Brno holding, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nádraží Zvonařka se konečně slavnostně otevřelo veřejnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.